Dolar

32,5252

Euro

34,8994

Altın

2.432,81

Bist

9.915,62

Filistin'le ilgili 11 film

100 yılı aşan İsrail işgali altındaki Filistin topraklarında yaşanan olaylarla ilgili dönem dönem sinemaya yansıyan filmler de oldu. Filistin'le ilgili hangi filmler izlenebilir?

7 Ay Önce Güncellendi

2023-10-13 22:35:19

Filistin'le ilgili 11 film

Aydınlık gazetesi yazarı Tunca Aslan, "Filistin sorununa bakan 11 film" başlıklı yazısında, çeşitli tarihlerde Filistin'i beyaz perde taşıyan belli başlı filmleri tanıttı...

FİLİSTİN'LE İLGİLİ 11 FİLM

Bu hafta, aralarında İsrail sinemasından örneklerin de bulunduğu bir listeyle, bağımsız ve egemen bir Filistin devleti kuruluncaya, emperyalizm ve Siyonizm bölgeden defolup gidinceye kadar bitmeyeceği belli olan “Filistin sorununa” dair 11 filmi kısaca tanıtıyorum:

Kupa Finali (G'marGavia, 1991) /Y: EranRiklis / 1982 Dünya Kupası başlamak üzereyken, kanlı bir iç savaşın sürdüğü Lübnan'da Filistin Kurtuluş Örgütü tarafından esir alınan futbol hastası İsrailli çavuşun öyküsü. Her iki taraf da kupada aynı takımı tutmaktadır.

Batı Beyrut (West Beyrouth, 1998) /Y: ZiyadDoueiri / 1975'te Batı Beyrut'ta başlayan iç savaştayız. Filistinlileri taşıyan bir otobüs saldırıya uğrar, yolcular katledilir, hızla gelişen savaşta Batı Beyrut Hıristiyanların kontrolüne geçer.

Kutsal Direniş (Yadonİlaheyya, 2002) /Y: Elya Süleyman /Cannes'da jüri özel ödülü kazanan film, Filistin'in farklı şehirlerinde yaşayan ve genellikle sınırda buluşan kadın ile erkeğin aşkını anlatan hüzün veren bir romantik komedi.

Cenin, Cenin (Jenin, Jenin, 2003) /Y: Muhammed Bekri / İsrail ordusunun Nisan 2002'de Batı Şeria'daki Cenin mülteci kampını işgalini çevreleyen olayları, yıkım ve tahribatı, insan hakları ihlallerini anlatan belgesel.

Vaat Edilen Cennet (ParadiseNow, 2005) /Y: Hany Abu-Assad / Tel Aviv'deki bir saldırı için intihar bombacısı olarak görevlendirilen iki Filistinli çocukluk arkadaşı Said ve Khaled'in öyküsü.

Beşir'le Vals (WalsImBashir, 2008) /Y: Ari Folman / 1982'de İsrail ordusunun bir askeri olarak Lübnan'da bulunan yönetmen Folman, etkileyici animasyon filminde Filistin kampları Şabra ve Şatilla'da yaşanan katliamları anlatıyor.

Limon Ağacı (Etz Limon, 2008) /Y: EranRiklis/ Orta yaşlı bir dul olan Selma, Filistin'in Batı Şeria bölgesinde yaşamaktadır. Ailesi nesillerdir bir limon bahçesine sahiptir ve bu bahçe onun için büyük manevi değer taşımaktadır. Ancak İsrail Savunma Bakanı komşu eve taşındığında, güvenlik güçleri Salma'nın limon ağaçlarını potansiyel bir tehdit olarak algılar ve güvenliğini sağlamak için kaldırılmasını talep eder.

Dünya Bizim Değil (Alam LaysaLana, 2012) /Y: Mehdi Fleifel / Lübnan'ın güneyindeki Ayn-ülHilva mülteci kampında üç nesildir sürgünde yaşayan Filistinlilere, samimi ve mizah dolu bakışlar atan bir belgesel. Fleifel şöyle diyor: “Filistinliler, unuturlarsa yok olurlar. Tarih boyunca ve bugün mücadelemiz, görünür kalmak!”

RocktheCasbah (2012) /Y: Laila Marrakchi / İsrail işgaline karşı Filistinlilerin ayaklandığı Birinci İntifada günlerinde geçen film, Gazze Şeridi'nde görev yapan İsrailli bir askerin ve ailesinin öyküsü. Filistin'de yaşananlara İsrail cephesinden bir bakış.

Beytüllahim (Bethlehem, 2013) /Y: Yuval Adler / İsrailli bir gizli servis görevlisi ile Filistinli genç muhbiri arasındaki karmaşık ilişkiyi ele alan gerilim hem İsrailliler hem de Filistinliler için sembolik bir öneme sahip olan Beytüllahim kentinde geçiyor.

Ömer (Omar, 2013): Y: Hany Abu-Assad/ Batı Şeria'da yaşayan Filistinli genç fırıncı Ömer çocukluk arkadaşları Tarek ve Amjad ile birlikte İsrail karşıtı eylemlere katılır. Saldırılarından birinde bir İsrail askeri öldürülünce Ömeryakalanır ve İsrail istihbarat servisi için muhbir olmaya zorlanır.

Haber Ara