$

Dolar

45,4098

Euro

53,5661

£

Sterlin

61,9567

Frank

58,5102

Gram Altın

6.875,6200

Bitcoin

3.646.645

$

Dolar

45,4098

Euro

53,5661

£

Sterlin

61,9567

Frank

58,5102

Gram Altın

6.875,6200

Bitcoin

3.646.645

POLİTİKA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, SAHA EXPO 2026'da, Türkiye'nin hedeflerini açıkladı

SAHA EXPO 2026 Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni dönemin kurucu aktörünün Türkiye olduğunu vurguladı. Erdoğan ayrıca, savunma sanayindeki hedefleri açıkladı.

08.05.2026 - 16:51
Dursun Ali Bulut
Cumhurbaşkanı Erdoğan, SAHA EXPO 2026'da, Türkiye'nin hedeflerini açıkladı
Fotoğraf: Arşiv

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Fuar Merkezi'nde SAHA EXPO 2026 Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı'nda konuştu.

“Ülkemizin savunma, havacılık ve uzay sektörlerinin yıldızlarının bir araya geldiği SAHA 2026’da sizlerle bir arada olmanın bahtiyarlığını yaşıyorum” diyen Erdoğan, “Alanında artık bir markaya dönüşen fuarımızın savunma sektörümüz ve bütün katılımcı firmalarımız için hayırlara vesile olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

1500’Ü YERLİ 2063’Ü YABANCI OLMAK ÜZERE 1763 FİRMA KATILDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle devam etti: “Bu sene beşincisi tertiplenen fuarımızı yeni rekorlarla, yeni iş birlikleriyle taçlandırmanın kıvancı içindeyiz. 1500’ü yerli 2063’ü yabancı olmak üzere 1763 firma katıldı. Sahip oldukları yeni özelliklerle 203 ürün ilk kez görücüye çıktı. 108 alım heyeti ve 192 resmi heyet sektörümüzle doğrudan temas kurdu. Toplam 8 milyar dolarlık iş hacmine ulaşıldı. 6 milyar dolarlık kısmı doğrudan ihracata dönük mutabakatlar oldu.”

ERDOĞAN: “YENİ NESİL MİLLİ MUHARİP UÇAĞINI, İHA’SINI, SİHA’SINI ÜRETEN…"

Konvansiyonel güç unsurlarının yerini çok katmanlı sistemlerin aldığı dönemin kurucu aktörlerinden birisinin Türkiye olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yeni nesil milli muharip uçağını, İHA’sını, SİHA’sını üreten, harp savunma sistemini, radarını geliştiren, tankını, roketini, savaş gemisini imal eden denizin derinliklerinden uzayın boşluğuna kadar kendi sistemlerini yapabilen bir ülkedir Türkiye.

İstikbal ve istiklaline kastetme cüretini gösterecek her gücün bileğini bükebilecek güce sahip bir devlettir.

Biz göreve geldiğimizde savunma ve havacılık ihracatımız 248 milyon dolardı. Yüzde 80 oranında dışa bağımlı bir ülkeydik. Bunu azaltarak tersine çevirdik.

2025 yılında ihracatta tarihimizde ilk defa 10 milyar doların üzerine çıktık. Nisan ayı geçen yılki ivmenin devam ettiğini gösteriyor. Nisan ayında ihracatımız 962 milyon dolara yükseldi.

Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28 artış oldu. İlk 4 ayda 2 milyar 871 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik” diye konuştu.

SAVUNMA İHRACATINDA HEDEF İLK 10

Türkiye’nin savunma sanayii ihracatındaki hedefini de açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “23 yıl önce senede 248 milyon dolar ihracat yapan Türkiye bugün bu rakamı bir haftada gerçekleştiriyor. Kısa vadede hedefimiz 11 milyar doları aşarak ilk 10 ülke arasına adımızı yazdırmaktır.

Milletimizin göğsünü kabartan, dost ve müttefiklerimize güven veren başarı hikâyesini yazmamız öyle kolay olmadı. Nice engellerle karşılaştık. Parasını ödediğimiz sistemlerin verilmediği günler oldu.

İçeriden de ihanete ve operasyonlara maruz kaldık. Truva atlarının sabotajlarıyla mücadele ettik. Türkiye savunma sanayisinde ne zaman büyük bir adım atsa birileri hemen devreye girdi. Başımıza yeni icat çıkartmayın dediler. Dışarıdan almak daha kolay dediler” ifadelerini kullandı.

Kimi zaman ekonomik verileri eğip bükerek, küçümseyerek, balıklar ürküyor gibi komik argümanlarla savunma sanayimizi engellemeye çalıştılar. Balıklar ürküyor diyenler gelip fuarımızı ziyaret ettiler ama ürkmediğini herhalde gördüler.

 

 

Bu haber hakkında ne düşünüyorsunuz?

Etiketler:

İlgili Haberler

YORUMLAR

0 Yorum

Yorum Yazın