Okulların açılmasına sayılı günler kala kırtasiye ve okul alışverişleri hızlanırken, uzmanlar hazırlık listesine göz muayenesinin de eklenmesini öneriyor. Türk Oftalmoloji Derneği (TOD) Genel Sekreteri Prof. Dr. Fatih Mehmet Mutlu, çocukların bazı görme problemlerinin farkına varamayabileceğini veya yaşadıkları sorunu ailelerine doğru şekilde anlatamayabileceğini belirtti. Özellikle miyop, hipermetrop ve astigmat gibi kırma kusurlarının erken dönemde tespit edilmesi, çocuğun eğitim hayatının görme problemi nedeniyle olumsuz etkilenmesinin önüne geçilmesi açısından önem taşıyor.
BU BELİRTİLERİ HAFİFE ALMAYIN
Çocuğun tahtadaki yazıları görmekte zorlanması, gözlerini kısarak bakması, kitap okurken satır atlaması, cümleleri parmağıyla takip etmesi, sık baş ağrısı yaşaması, gözlerini fazla kırpıştırması veya gözlerinin sulanması bir göz probleminin işareti olabiliyor. Prof. Dr. Mutlu, “Net bir görüşe sahip olmayan çocuklar, tahtadaki yazıları göremeyebilir, kitapları okumakta zorlanabilir ve derslere odaklanmakta güçlük çekebilirler” dedi. Çocuklarda göz tembelliği, miyop, hipermetrop, şaşılık ve astigmat gibi sorunların erken teşhis edilmesinin önemine değinen Mutlu, okul öncesi dönemde göz muayenesinin ihmal edilmemesini istedi.

EKRAN VE KARANLIKTA TELEFON UYARISI
Uzmanların dikkat çektiği bir diğer başlık ise çocukların ekran karşısında geçirdiği süre. Özellikle loş veya karanlık ortamda telefon ve tablet gibi cihazlara yakından bakmanın göz sağlığı açısından uygun olmadığına dikkat çekiliyor. Çalışma masalarının yeterli şekilde aydınlatılması ve mümkün olduğunca doğal ışıktan yararlanılması öneriliyor. Ekran kullanımında ise gözlerin düzenli aralıklarla dinlendirilmesi tavsiye ediliyor. Dernek, çocukların yakın mesafeye uzun süre kesintisiz bakmaması ve özellikle miyopisi bulunan çocukların açık havada daha fazla zaman geçirmesi gerektiğini belirtiyor.

ÖĞRETMENLER DE FARK EDEBİLİR
Görme problemlerinin ilk belirtileri bazen evden önce sınıfta ortaya çıkabiliyor. Tahtaya yaklaşmaya çalışan, sürekli gözlerini kısan veya okuma sırasında zorlanan öğrencilerin öğretmenler tarafından takip edilmesi ve durumun aileyle paylaşılması erken teşhise katkı sağlayabiliyor. Prof. Dr. Mutlu, “Erken teşhis edilen göz problemleri, basit müdahale ve önlemlerle çözülebilir ve çocuğun öğrenim hayatı olumsuz etkilenmeden sağlıklı bir şekilde devam edebilir” ifadelerini kullandı. Türk Oftalmoloji Derneği, okul çağındaki çocuklarda düzenli göz kontrollerinin sürdürülmesini; görmeyle ilgili bir şikâyet veya belirti ortaya çıkması halinde ise göz hastalıkları uzmanına başvurulmasını öneriyor.
