Dolar

32,3937

Euro

34,7904

Altın

2.440,99

Bist

10.007,81

Zelensky'nin geldiği yer

Volodimir Zelenski, 2004 yılında ilk çocuğu doğduğunda zaten ünlüydü. O dönem, kendisi ve eşi Olena Zelenska sıklıkla ayrı yaşıyorlardı.

4 Ay Önce Güncellendi

2024-01-11 21:58:26

Zelensky'nin geldiği yer

Volodimir Zelenski, 2004 yılında ilk çocuğu doğduğunda zaten ünlüydü. O dönem, kendisi ve eşi Olena Zelenska sıklıkla ayrı yaşıyorlardı. Günlerini Kiev'deki komedi grubunu gezerek ve tanıtarak geçirirken, o da sık sık Zelenski'nin daha sonra karakterini şekillendirdiği şehir olan memleketi Kryvyi Rih'de ailesiyle birlikte kalıyordu. Bir keresinde burası için "Benim büyük ruhum, büyük kalbim. Sahip olduğum her şeyi oradan aldım." demişti.

Kasabanın adı "Eğri Boynuz" olarak tercüme ediliyor. Zelensky ile karısı sohbetlerinde oradan Rusça olarak Krivoy "çarpık yer" olarak bahsediyorlar; her ikisi de 1978 kışında, yaklaşık iki hafta farkla doğmuşlardı.

Ukrayna'da o yıllarda şiddet ve kentsel çürüme konusunda daha kötü bir üne sahip olan çok az yer vardı. Şehirdeki ana işveren, devasa yüksek fırınlarıyla Sovyetler Birliği'ndeki diğer tüm tesislerden daha fazla sıcak çelik üreten metalurji tesisiydi. İkinci Dünya Savaşı sırasında, Nazilerin Ukrayna'yı işgal etmeye başlamasıyla tesis Luftwaffe tarafından yerle bir edildi. 1950'li ve 60'lı yıllarda yeniden inşa edildi ve binlerce gazi burada çalışmaya gitti. Aynı şey Sovyet çalışma kamplarından salıverilen hükümlüler için de geçerliydi.

Çoğu insan, eğlence, kültür veya kişisel gelişim açısından neredeyse hiçbir şey sunmayan sanayi konutlarına, betonarme kovanlara yerleşti. Semt çocuklarını meşgul etmeye yetecek kadar tiyatro, spor salonu veya spor tesisi yoktu. 1980'lerin sonunda, nüfus 750.000'in üzerine çıktığında şehir, Zelensky'nin daha sonra "haydut gorodu" olarak tanımlayacağı, yani haydutların şehri haline geldi.

Burası için eşi Olena, "Benim gözümde burası haydutlarla dolu değildi. Belki erkekler ve kızlar büyürken farklı çevrelerde koşturuyorlar ama evet, bu doğru. 90'lı yıllarda suçun özellikle gençler arasında çok fazla olduğu bir dönem vardı. Çeteler vardı.” dedi.

Çoğunlukla ergenlik çağındaki gençlerden oluşan bu çetelere katılan delikanlılar, kelimenin tam anlamıyla acemi "koşucular" olarak biliniyordu. Çünkü onlardan oluşan gruplar sokaklarda dolaşıyor, rakiplerini dövüyor ve bıçaklıyor, arabaları ters çeviriyor, camları kırıyorlardı.

Çetelerden bazıları, barut ve olta iğneleriyle doldurulmuş metal borulardan yapmayı öğrendikleri ev yapımı patlayıcılar ve el yapımı ateşli silahlar kullanmalarıyla tanınıyordu. Olena, "Bunlardan bazıları öldürüldü" dedi. Yerel haberlere göre ölü sayısı 1990'ların ortalarında onlarca kişiye ulaştı.

Daha birçok "koşucu" sakatlandı, sopalarla dövüldü ya da el yapımı bombalardan çıkan şarapnel parçalarıyla kör oldu.

First Lady, "Her mahalle bu işin içindeydi. Belirli bir yaştaki çocuklar yanlış mahalleye gittiklerinde şu soruyla karşılaşabiliyorlardı: Şehrin hangi bölgesindensiniz?.. İşte o zaman sorunlar başlayabilir."

Genç erkeklerin çetelerden birine katılmaktan kaçınmasının neredeyse imkansız olduğunu söyleyen Olena, “Şehrin kendi bölgesinde evinize bile yürüyor olabilirsiniz ve onlar gelip hangi çeteyle birlikte olduğunuzu, burada ne yaptığınızı sorarlar. Tek başına olmak korkutucuydu. Bana bir şey olmadı.” dedi.

Çeteler, 1980'lerin sonlarında, şehirde onlarca çetenin ve toplamda binlerce koşucunun olduğu bir dönemde en parlak dönemini yaşadı. 1990'larda hayatta kalmayı başaranların çoğu, komünizmden kapitalizme ani geçiş sırasında Kryvyi Rih'de gelişen organize suçla "mezun" oldu. Şehrin bazı kısımları haraççıların ve alkoliklerin çorak topraklarına dönüştü. Ancak Zelensky, büyük ölçüde ailesi sayesinde sokakların çekim gücünden kaçındı.

Büyükbabası Semyon Zelensky, şehrin polis teşkilatında kıdemli bir memur olarak görev yaptı, organize suçları araştırdı ya da torununun daha sonra söylediği gibi "kötü adamları yakaladı." İkinci Dünya Savaşı'ndaki hizmetlerine ilişkin hikayeler, Hitler dönemi travmaları genç Zelensky üzerinde derin bir etki yarattı. Ailesinin her iki tarafı da Yahudi ve savaş sırasında kendi ailelerinden çoğunu kaybetmişler.

Ailenin anne tarafı büyük ölçüde hayatta kaldı çünkü 1941'de Alman işgali başladığında Orta Asya'ya tahliye edildiler. Ertesi yıl, henüz ergenlik çağındayken Semyon Zelensky Kızıl Ordu'da savaşmaya gitti ve bir havan müfrezesinin komutanı oldu. Kardeşlerinin üçü de cephede savaştı ve hiçbiri hayatta kalamadı. Ukrayna'daki Nazi işgali sırasında öldürülen ebeveynleri, Zelensky'nin büyük büyükanne ve büyükbabası da, "Kurşunlarla Holokost" olarak bilinen olayda öldürülen bir milyondan fazla Ukraynalı Yahudi arasında değildi.

Zelensky'nin akrabaları mutfak masasının etrafında sık sık bu trajedileri ve Alman işgalcilerin suçlarını gündeme getiriyorlardı. Ancak Joseph Stalin'in Ukrayna'ya uyguladığı işkenceler hakkında çok az şey söylendi. Zelenskiy, çocukluğunda büyükannelerinin, Sovyet askerlerinin Ukrayna'da yetiştirilen gıdalara el koymak için geldikleri, büyük miktarda tahıl ve buğday hasadının silah zoruyla taşındığı yıllar hakkında "şifreli" konuştuğunu hatırlıyor. Bu, Stalin'in 1930'ların başlarında Sovyet toplumunu yeniden yaratma girişiminin bir parçasıydı. Ukrayna'da en az 3 milyon insanın ölümüne yol açan, Holodomor (“açlıktan kaynaklanan ölümler”) olarak bilinen yıkıcı bir kıtlığa yol açtı.

Zelensky'nin her iki büyükannesinin de öğretmen olarak çalıştığı okullar da dahil olmak üzere Sovyet okullarında tabular vardı. Biri Ukrayna dilini öğretti, diğeri Rusça öğretti. Kıtlık konusuna gelince Zelensky, "Çok dikkatli konuştular, devletin her şeyi, tüm yiyecekleri elinden aldığı bir dönem olduğunu" söyledi.

Zelensky'nin ailesi, Sovyet yetkililerine karşı herhangi bir kötü niyet besliyorlarsa, bunu kamuoyu önünde dile getirmemeleri gerektiğini biliyordu. Ancak inatçı ilkelere sahip, tıknaz bir adam olan babası Oleksandr, hayatı boyunca Sovyetler Birliği Komünist Partisi'ne katılmayı reddetti.

Zelensky, babası için "Kariyerine kesinlikle zarar vermesine rağmen kategorik olarak buna karşıydı" diyor. Bir sibernetik profesörü olan Oleksandr Zelensky, hayatının çoğunu madencilik ve jeoloji alanlarında geçirdi. Zelensky'nin mühendis olan annesi Rymma, tek oğullarına daha yakın ve ona karşı daha nazikti; çocuğa onu cezalandırmaktan çok daha fazla ilgi duyuyordu.

1982 yılında, Zelensky 4 yaşındayken babası, Moğolistan'ın kuzeyindeki bir maden tesisinde prestijli bir işi kabul etti. Aile, yalnızca sekiz yıl önce dünyanın en büyük bakır madeni yataklarından birini işletmek amacıyla kurulan Erdenet kasabasına taşındı (Kasabanın Moğolcadaki adı "hazineli" anlamına gelir.) İşin ücreti Sovyet standartlarına göre iyi geliyordu ama aileyi madenlerin etrafındaki kirliliğe ve bir sınır kasabasındaki yaşamın zorluklarına katlanmak zorunda bırakıyordu. Yemekler yavan ve alışılmadıktı. Fermente at sütü yerel bir gıda maddesiydi ve ailenin beslenmesinde koyun eti ağırlıklıydı. Ara sıra yaz karpuzu için Zelensky ve annesi saatlerce kuyrukta beklemek zorunda kalıyordu.

Uzun burunlu ve güzel yüz hatlarına sahip, ince ve narin olan Rymma, sert iklim koşullarında sağlığının bozulduğunu fark etti ve kısa süre sonra Ukrayna'ya geri dönmeye karar verdi. Zelensky, 1987'de eve döndüklerinde Moğol okulunda birinci sınıf öğrencisiydi ve yerel dili yeni yeni öğrenmeye başlamıştı. Babası geride kaldı ve sonraki 15 yıl boyunca (Zelensky'nin çocukluğunun neredeyse tamamı) zamanını madenleri yönetmek için otomat sistemini geliştirmeye ve yerel bir üniversitede bilgisayar bilimi dersleri vererek geçirdi.

Zelensky daha sonra şöyle dedi:

"Annemle babam bana hiç boş zaman bırakmadı. Beni sürekli bir yere kaydediyorlardı.” Babası Zelensky'yi üniversitedeki matematik derslerinden birine kaydettirdi ve çocuğu bilgisayar bilimleri alanında yeni bir kariyere hazırlamaya başladı. Annesi onu piyano derslerine, balo dansı derslerine ve jimnastiğe gönderdi. Yerel zorluklara karşı kendini koruyabildiğinden emin olmak için Zelensky'nin ailesi onu Greko-Romen güreşi kursuna da gönderdi.

Bu aktivitelerin hiçbiri aslında onun tercihi değildi ama ebeveynlerine karşı duyduğu görev duygusuyla "disiplin konusunda her zaman hızlı davrandılar" diyor.

Babasının eğitime yaklaşımı özellikle sertti. Zelensky bunu "maksimalist" olarak nitelendirdi. Ancak bu, kendilerine karşı kurulmuş bir sistemi adil bir şekilde sarsmanın tek yolunun aşırı başarı olduğunu düşünen Sovyetler Birliği'ndeki Yahudi ailelerin tipik bir örneğiydi.

Zelensky, ebeveynlerinin eğitime yaklaşımını özetlerken "Herkesten daha iyi olmalısınız. O zaman en iyiler arasında sana da yer kalmış olabilir.” dedi.

Zelensky bir değişim çağının ürünüydü. Sovyetler Birliği'ni, ebeveynlerinin bildiği durgun, baskıcı yaşlılara göre deneyimlemek için çok gençti. Annesiyle birlikte Ukrayna'ya döndüğünde imparatorluğun çöküşü için ortam hazırlanmıştı. Moskova iflas etti. Sosyalizmdeki büyük deney başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Yumuşak güney aksanıyla isteksiz reformcu Mikhail Gorbaçov, sistemi parçalamadan reform yapma yönündeki başarısız girişimlerine çoktan başlamıştı.

Zelensky yaşında biri için bile bu değişiklikleri gözden kaçırmak zordu. Bunları boş market raflarında, sosis ve tuvalet kağıdı gibi temel ihtiyaçlar için sonsuz kuyrukta görebiliyordu. Ve onları televizyonda gün gibi net bir şekilde gördü.

Gorbaçov döneminde, Sovyet televizyonundaki sansürcüler çok daha hoşgörülü hale geldi; bu da devletin medya üzerindeki kontrolünü gevşetmeye yönelik daha geniş baskıyı yansıtıyordu. Dönemin en popüler televizyon programlarından biri, “Komik ve Yaratıcılık Kulübü” anlamına gelen KVN olarak biliniyordu.

190419195745-volodymyr-zelensky-ukraine-debate

Bu bir komedi şovuydu ama ABD ve Avrupa'daki çoğu insanın bu terimle bağdaştıracağı türden değildi. Bu Richard Pryor ve Eddie Murphy'nin stand-up'ı değildi. Burada minimalizm yoktu, mikrofon başında tabuları yıkan yalnız bir alaycı yoktu. KVN daha çok genç komedyenlere yönelik bir spor ligine benziyordu. Çoğunlukla üniversite öğrencilerinden oluşan, gösterinin sonunda hangi takımın en komik olduğuna karar veren bir jüri heyeti önünde skeç gösterileri ve doğaçlamalar yaparak yarışan sanatçı gruplarını içeriyordu.

1990'ların ortalarına gelindiğinde, Rusça konuşulan dünyadaki ortalama üniversite ve birçok lisede en az bir KVN ekibi vardı. Pek çok büyük şehirde bir düzine veya daha fazla kişi vardı; hepsi yerel yarışmalarda karşı karşıya geldi ve şampiyonluk liginde yer almak için yarıştı. Malzeme çoğunlukla ahşaptı. Takımların ayrıca şarkı söyleyip dans etmesi de bekleniyordu.

Çoğu, memleketlerinin merkez çarşısından yaklaşık bir blok uzakta ve Zelensky'nin babasının profesör olarak çalıştığı üniversiteden çok da uzakta olmayan 95 No'lu Okula gidiyordu. Ders aralarında ve okuldan sonra, televizyonda profesyonel ligde gördükleri skeçlerin ve komedi programlarının provasını yaptılar. Yedinci sınıf İngilizce dersinde Zelensky ile tanışan Vadym Pereverzev, "KVN'yi, mizahı her şeyi sevdik ve bunu sadece ruh için, eğlence olsun diye yaptık" diyor.

Okul oditoryumunda yaptıkları amatör gösteriler, kısa sürede üniversite öğrencilerine yönelik bir tiyatroda sahne alan yerel bir komedi grubunun dikkatini çekti. Bunlardan biri, bulaşıcı, zayıf bir gülümsemeye sahip yakışıklı bir çocuk olan Oleksandr Pikalov, yeteneği keşfetmek için 95 Nolu Okula geldi. Zelensky'nin, gömleğinin altına yumurta sarısını temsil eden bir şey doldurulmuş, "kızarmış yumurta çaldığı" bir provaya denk geldi. Gösteri Pikalov'u etkiledi ve kısa süre sonra birlikte performans sergilemeye başladılar.

İki yaş büyük ve halihazırda üniversitede olan Pikalov, Zelensky'yi, o zamanlar yaklaşık 30 yaşlarında olan Şefir kardeşler Boris ve Serhiy de dahil olmak üzere, yerel komedi sahnesindeki hareketli ve sarsıcı birkaç kişiyle tanıştırdı. Zelensky'nin potansiyelini gördüler ve onun ömür boyu arkadaşları, akıl hocaları, yapımcıları ve sonunda siyasi danışmanları oldular.

1990'larda kendi mahallelerinde Zelensky'nin ekibi en başından itibaren göze çarpıyordu. Yerel serserilerin okulda giydiği eşofman altı ve deri ceketler yerine, görünümleri bir tür 50'ler retrosuydu: Ekose blazerler ve puanlı kravatlar, askılı pantolonlar, preslenmiş beyaz gömlekler, çok fazla jöleyle arkaya doğru taranmış uzun saçlar. Zelensky kulağına yüzük taktı. Nirvana'nın radyoda olduğu bir dönemde, o ve arkadaşları Beatles şarkıları söylediler ve eski zamanların rock 'n' roll şarkılarını dinlediler.

Onlara göre bu, çoğunlukla kendilerine ait olduğu için bir tür isyan gibi geldi. Kendi şehirlerinde kimse böyle davranmadı ve işler her zaman iyi gitmedi. Bir defasında, ergenlik çağının sonlarında Zelensky, gitarıyla bir alt geçitte sokak şarkısı çalmayı denemek istemişti. Filmlerde insanların bunu yaptığını görmüştü. Romantik görünüyordu. Ancak Pikalov, birisi gelip kıçını tekmelemeden ikinci şarkıyı geçemeyeceği konusunda onu uyardı.

Pikalov bana "Elbette yarım saat geçiyor. Biri gelip gitarı kırıyor." Ama Zelensky gülüyordu. İddiayı kazanmıştı. “Üçüncü şarkıyı başardığını söyledi.”dedi.

Performansları çok geçmeden gelecekteki eşi Olena'nın dikkatini çekti. İkisinin yolları Kryvyi Rih'deki 95 Nolu Okulun koridorlarında kesişmişti. Ancak bir defasında Guardian'a, sınıflarının rakip olduğunu söylemişti; "Montague'ler ve Capulet'ler gibi". Zelensky ancak mezun olduktan sonra yerel bir ünlü olma yolunda ilerlerken birbirlerinden hoşlanmaya başladılar.

Olena ayrıca KVN sahnesinde de yer aldı. Bağlantı kurmak için ortak arkadaşları Pikalov, ondan Temel İçgüdü'nün bir kopyası olan bir video kaseti ödünç aldı ve Zelensky bunu onu evinde ziyaret etmek ve kaseti geri vermek için bir bahane olarak kullandı. Daha sonra bana "Sonra arkadaştan fazlası olduk. Aynı zamanda yaratıcı iş arkadaşlarıydık.” dedi. Performanslarıyla Kryvyi Rih çevresinde ve Ukrayna'nın diğer bölgelerindeki yarışmaları kazanmaya başladı. Olena, "Her zaman birlikteydik, her şey paralel olarak gelişti." dedi.

Büyük çıkışları 1997'nin sonunda Moskova'daki uluslararası bir KVN yarışmasında sahneye çıktıklarında geldi. Eski Sovyetler Birliği'nden 200'den fazla takım katıldı ve Zelensky'nin o zamanlar Transit olarak adlandırılan takımı, Ermenistan'dan rakip bir takımla birinciliği paylaştı. Zelensky için bu olağanüstü bir başlangıçtı ama kendini soyulmuş hissediyordu. O dönemden günümüze kalan bir video var; cızırtılı bir sese sahip, avuçlarını dizlerine silerek öfkesini kameraya açıklayan genç bir adam: Şovmen, jürinin kuralları ihlal etmesine izin vermeyerek hile yaptığını söyledi.

2_335

Her ne kadar bu tür sıkıntıları sevimli bir gülümsemeyle listelese de Zelensky açıkça kupayı kimseyle paylaşma konusunda isteksizdi. Kazanması gerekiyordu. Yıllar sonra çocukluğundaki bu müsabakaları hatırladığında Zelensky, kendisi için "Kaybetmek ölümden beterdir" itirafında bulundu.

Moskova'daki şampiyonluk Zelensky için kesin bir zaferle sonuçlanmasa da bu onu yıldızlığa yaklaştırdı. Ekip üyelerinden biri olan Olena Kravets, böyle bir fırsatı yakalamayı hayal bile edemeyeceklerini söyledi. Kendisi, Kryvyi Rih gibi bir yerden gelen genç komedyenler için, KVN'nin büyük birliğinin "Yunan mitolojisindeki ilham perilerinin evi olan Parnassus Dağı'nın sadece eteği olmadığını, bunun Parnassus'un ta kendisi olduğunu" söyledi.

Zirve, Moskova'nın kuzey kesiminde, Rusça konuşulan dünyanın en büyük yayıncılarına ev sahipliği yapan Ostankino televizyon kulesi çevresindeki stüdyolar ve yeşil odalarda gerçekleşti. KVN'nin büyük liginin ana üretim merkezi buradaydı ve Zelensky kısa sürede içeri girdi. Moskova'daki çıkış performanslarından bir yıl sonra, ilk kez Kvartal 95 (ya da büyüdükleri mahalleye saygı duruşu niteliğindeki Bölge 95) adı altında yarıştılar.

Zelensky, takımın baş yazarları ve yapımcıları olarak görev yapan Şefir kardeşlerle birlikte kısa sürede Moskova'nın kuzeyinde bir daire kiraladı ve kendini şampiyon olmaya adadı. Tüm KVN takımları için bu, ligin daimi tören ustası Alexander Maslyakov'un takdirini kazanmayı gerektiriyordu. Yaşlı bir adam olan Maslyakov, KVN markasının haklarına sahipti ve en büyük yarışmaların tümüne ev sahipliği yaptı. Oyuncular arasındaki takma adı Baron'du ve kendisi ve eşi Barones, ligi bir aile şirketi gibi yönetiyorlardı.

Pereverzev "KVN onların imparatorluğuydu. Bu onların gösterisiydi.” dedi. İlk başta Baron, Zelensky ve ekibinden hoşlandı ve onlara Moskova'nın en büyük sahnesine girme izni verdi. Bu sahne şöhret dokunuşlarını sağladı. Ancak onun dikkatini çekmek için yarışan yüzlerce takım daha vardı ve aralarındaki rekabet çok acımasızdı.

Olena Zelenska "Orada herkes sürekli duygusal gerilimle yaşıyordu. Sana her zaman yerini bilmen söylendi. Moskova'da konser verdiğimiz süre boyunca bize hep şunu söylediler: 'Nereden geldiğinizi unutmayın. Mikrofon tutmayı öğrenin. Burası Merkezi Televizyon. Kendini şanslı hissetmelisin.' Ve Moskova'dan gelenler kadar şanslı olmasa da, tüm takımlar böyle yaşadı. Sevildiler.” diyor.

hero-image.fill.size_1248x702.v1647025546

KVN'nin büyük liginde Zelensky, yaklaşık yirmi yıl sonra Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde çok daha çirkin bir biçimde kendini gösterecek olan bir çeşit Rus şovenizmiyle karşı karşıya geldi. Zelenska'nın KVN ligi hakkında belirttiği gibi, "Moskova'dan olmayanlara her zaman köle muamelesi yapıldı."

Gayri resmi hiyerarşinin Moskova'nın kendisini imparatorluk başkenti olarak görme vizyonuna karşılık geldiğini söyledi:

“Ukrayna'dan gelen takımlar elbette tüm Rus şehirlerinden daha gerideydi. Örneğin Ryazan'a (Rusya'nın batısındaki bir şehir) katlanabilirlerdi ama Kryvyi Rih gibi bir yer başka bir şeydi. Onu haritada bile görmemişlerdi. Bu yüzden her zaman kendimizi kanıtlamamız gerekiyordu.”

Ligin yazılı olmayan kuralları, KVN'nin Rusça konuşulan dünyada oynadığı rolü yansıtıyordu. Sovyetler Birliği'nin yıkıntıları arasında, hâlâ Moskova'yı eski vasal devletlerine bağlayan ender bir kültür kurumu olarak göze çarpıyordu. Çocuklara batıya, Hollywood'a yönelmek yerine Rusya'nın kültürel matrisi içinde kalmaları için yeterli bir nedendi. Birliğin Moldova'dan Tacikistan'a kadar eski imparatorluğun her köşesinde ileri karakolları vardı ve hepsi Rusça dilinde performans sergiledi.

Hatta 1990 ve 1991 yıllarında Moskova yönetiminden ayrılan ilk ülkeler olan Baltık ülkelerinden takımlar bile KVN liginde yer aldı; yıllık en büyük toplantısı Letonya'da Baltık Denizi kıyısında düzenlendi. Bir açıdan bakıldığında, bu yarışmalar, tıpkı Amerikan filmlerinin dünya çapındaki izleyiciler için iyi adamların ve kötü adamların nasıl görünmesi gerektiğini tanımlaması gibi, Rusya'nın yumuşak gücünün bir aracı olarak görülebilir. Daha az cömert olmak gerekirse, Birlik Kremlin destekli bir kültürel sömürgecilik programı olarak yorumlanabilir.

Her iki durumda da KVN'nin ağırlık merkezi her zaman Moskova'ydı ve Sovyetler Birliği nostaljisi, kazanmayı uman her takım için bir mihenk taşıydı. Zelensky'nin ekibi de bir istisna değildi, özellikle de 2000'li yılların başındaki en iyi zafer şansının Kremlin'deki güç değişikliğiyle aynı zamana denk gelmesi nedeniyle. 2000 yılında Vladimir Putin'in seçilmesiyle Rus devleti, emperyal geçmişinin simge ve ikonlarını benimsemiş ve halkını Sovyetler Birliği'nden utanmaktan vazgeçmeye teşvik etmişti. Putin'in göreve geldiği ilk icraatlardan biri Rus milli marşının melodisini Sovyet marşına çevirmek oldu.

KVN söz konusu olduğunda Putin her zaman ateşli bir destekçiydi. Sık sık KVN şampiyonalarına katılıyordu ve sahneye çıkıp sanatçılara moral veren konuşmalar yapmaktan hoşlanıyordu. Karşılığında onu ara sıra şaka konusu yaptılar, ama hiçbiri çok anlamlı değildi. İlklerden biri, 1999'da henüz Başbakan iken, o yaz Rusya'nın Çeçenya'ya yönelik bombalama kampanyası başladıktan sonra artan anket rakamlarıyla dalga geçiyordu: "Popülerliği Mickey Mouse'u çoktan geride bıraktı" dedi sanatçı.

Koridorda korumasının yanında oturan Putin kıs kıs güldü ve sandalyesine çöktü. Bir yıldan kısa bir süre sonra, kendisine yönelik daha sert şakaların hoş görülmeyeceğini açıkça belirtti. Şubat 2000'de, Putin'in ilk başkanlık kampanyası sırasında, Kukly veya Puppets adlı hicivli bir TV programı, onu kötü büyüsüyle insanları güzel bir prenses olduğuna inandıran bir cüce olarak tasvir ediyordu. Putin'in kampanya vekillerinden bazıları, programın Rus yazarlarının hapsedilmesi çağrısında bulundu. Program kısa sürede iptal edildi ve programı yayınlayan kanal, devlet tarafından işletilen bir firma tarafından devralındı.

O dönemde Moskova'da yaşayan ve çalışan Zelensky, Rusya'da otoriterleşmeye doğru gidişi şov dünyasındaki tüm meslektaşlarıyla aynı endişeyle izledi ve herkes gibi o da uyum sağladı. Ekibi zirvede kalabilmek için Rusya'nın yeni lideriyle dalga geçmenin akıllıca olmayacağını anlamıştı. 2001'deki bir eskizde Zelensky'nin karakteri Putin'e "sadece benim kaderimin değil, tüm Ukrayna'nın kaderinin" belirleyicisi olarak hitap etti. Bir yıl sonra, Sovyetler Birliği nostaljisiyle dolu bir performansta Zelensky'nin ekibinden bir üye, Putin'in "düzgün bir adama dönüştüğünü" söyledi.

4_122

Ancak Zelensky'nin ilk dönem komedilerinde Rusya Devlet Başkanı'na bu tür doğrudan göndermeler nadirdi. Ukrayna KVN şampiyonası sırasında 2001'deki en ünlü taslağında olduğu gibi, Ukrayna ile Rusya arasındaki gergin ilişki hakkında daha sık şaka yaptı. “Dans Etmek İçin Doğmuş Adam” başlıklı filmde Zelensky, bir Ukraynalıya hayatını anlatırken dans etmeden duramayan bir Rus rolünü canlandırıyor. Senaryo yavan, mizah ise çocukça. Zelensky, Michael Jackson gibi kasıklarını tutuyor ve rutinini Palyaço Bip'ten ödünç alıyor.

Sahnenin sonunda Rus ve Ukraynalı sırayla arkadan birbirlerini beceriyorlar. Zelensky, "Ukrayna her zaman Rusya'yı beceriyor ve Rusya her zaman Ukrayna'yı mahveder." diyor. Can alıcı nokta, Putin Rusya'sının ihtiyaç duyduğu ve hak ettiği hiciv türüne yaklaşmadı. Dar deri pantolonuyla çizgilerin arasından geçerken Zelensky'nin sözlerinden çok hareketleri, seyirciyi geniş ağızlı bir neşeyle etkiliyor gibi görünüyor.

Eskizdeki en etkileyici şey o, yüzündeki sırıtış, sahnede her saniyeden aldığı bariz zevk. Jüri bunu çok sevdi ve o gece, milyonlarca televizyon izleyicisinin önünde Zelensky'nin takımı kendi ana vatanları Ukrayna'da ligin tartışmasız şampiyonu oldu. Ancak Moskova'nın en büyük sahnelerinde zafer ellerinden kaçmaya devam edecekti ve grupları KVN'nin büyük liglerinde uzun süre dayanamayacaktı.

Üç yıl üst üste uluslararası şampiyonalarda mücadele edip kaybettikten sonra, desteklerini topladılar ve 2003 yılında Moskova'dan ayrıldılar. Zelensky'nin ekibinin üyeleri, ayrılmalarının dostane olmaktan uzak olduğu konusunda hemfikir, ancak hepsi bunu biraz farklı hatırlıyor gibi görünüyor. İçlerinden biri KVN'deki kırılma noktasının Yahudi karşıtı hakaret olduğunu söyledi. Prova sırasında bir Rus yapımcı sahneye çıktı ve Zelensky'ye atıfta bulunarak yüksek sesle şöyle dedi: "O küçük Yahudi nerede?"

Hikayenin Zelensky versiyonuna göre, Moskova'daki yönetim ona Rus televizyonunda yapımcı ve yazar olarak iş teklif etti. Bu onun grubunu dağıtmasını ve onsuz Ukrayna'ya geri göndermesini gerektirecekti. Zelensky reddetti ve hep birlikte eve gittiler. 20'li yaşlarının yarısında, artık Ukrayna çapında başarılı, ünlü şovmenler olmuşlardı. Ancak Zelensky'nin ebeveynleri için komediyi kariyer olarak kabul etmek hâlâ zordu.

Yıllar sonra babası şöyle dedi:

“Elbette ona farklı bir şeyler yapmasını tavsiye ettik ve KVN'ye olan ilginin geçici olduğunu, değişeceğini, meslek seçeceğini düşündük. Sonuçta o bir avukat. Enstitümüzü bitirdi.” Nitekim Zelensky, KVN'de sahne alırken eğitimini tamamlamış ve hukuk diploması almıştı. Ancak avukatlık yapmaya niyeti yoktu. Sıkıcı buldu.

Ukrayna'ya döndüğünde Zelensky ve arkadaşları, memleketleri Kryvyi Rih'de art arda üç Cumartesi bir dizi düğün düzenlediler. Olena Kiyashko, 6 Eylül 2003'te Volodimir Zelensky ile evlendi; Pikalov ve Pereverzev ise kendi kız arkadaşlarıyla evlendi. Olena'nın kızlarına hamile olduğu yılın sonunda Zelensky, yeni yapım şirketi Studio Bölge 95'i kurmak için Kiev'e taşındı.

Kariyerinin bu erken aşamasında bile Zelensky'nin kendine olan güveni, başarıya aşık bir genç adamın tipik havasının ötesine geçmişti. Ekibinin işi büyütme becerisine dair hiçbir şüphesi yoktu ve herhangi bir korku hissetse bile bunu karısı dahil herkesten saklıyordu. 20'li yaşlarının ortasındaki baba adayı için Moskova'da kendisine teklif edilen iş, sandığından daha cazip gelmiş olmalı. Paranın yanı sıra, bu onu Rusça konuşulan dünyanın en büyük pazarındaki ışıltılıların, yapımcıların ve dizi yapımcılarının arasına yerleştirirdi.

1_373

Bunun yerine bir risk aldı ve çok daha küçük bir gölete doğru yola çıktı; liderlik için kendisinden yardım bekleyen ve gittiği her yerde kendisini evindeymiş gibi hissettiren arkadaşlarından oluşan ekibe güvendi. Kiev'e vardığında Zelensky, ülkenin en büyük medya yöneticilerinden biri olan, Ukrayna'da KVN liginin yapımcılığını ve yayınını yapan ağın başkanı Alexander Rodnyansky ile bir toplantı yaptı. Yönetici Zelensky'yi o çevreden "parlak genç bir Yahudi çocuk" olarak tanıdığını söyledi. Ancak çocuğun riskli bir iş teklifiyle ofisine girmesini beklemiyordu.

Zelensky, kendisinden 10 yaş büyük ve sektörde daha tecrübeli olan Şefir kardeşler eşliğinde konuşma yaptı. Ulusal televizyonda yayınlanan bir performans için grubuyla birlikte Kiev'deki en büyük sahneye çıkmak istiyordu. Rodnyansky'nin yayın süresini ve prodüksiyon, pazarlama ve diğer masrafların nakit kısmını ona vermesine ihtiyacı vardı. Yönetici, "Bu adamın küstahlığını hatırlıyorum. Bu yanan gözlerle kendine kurşun geçirmez bir inancı vardı.” dedi.

Yıllar sonra Rodnyansky bu niteliğin altında yatan tehlikeyi anlayacaktı. Bu, Zelensky'nin Başkan rolünde Putin'e üstün gelebileceği ve topyekun bir savaştan çıkış yolunu müzakere edebileceği yönündeki yanlış inanca yol açacaktır.

"Sanırım kendine olan güveni sonunda ona ihanet etti" dedi. Ancak o dönemde, performans konusunda risk almayı kabul eden Rodnyansky ile yapılan görüşmelerde Zelensky'nin cazibesi galip geldi.

O kadar başarılı oldu ki, kısa bir süre sonra Bölge 95'teki ekip Rusya ve Ukrayna'da yayınlanacak bir dizi varyete şovu yapmak için anlaşmaya vardı. Tonları KVN'nin daha sağlıklı, berbat tarzından farklıydı. Şakalar daha sert bir hal aldı ve çok daha açık bir şekilde politik hale geldi. Programların yazarlarından Pereverzev amaçlarının Saturday Night Live'ın Monty Python unsurlarıyla bir versiyonunu yapmak olduğunu söyledi.

Ukrayna televizyonunda denenmemiş bir konseptti. Seyircinin hazır olup olmadığını anlamanın bir yolu yoktu. Zelensky'nin takma adını kullanarak "Green'in tarzı buydu" dedi. (Ukraynaca ve Rusça'da “yeşil” kelimesi aynı: zeleny. )

“Bir lider olarak onun temel özelliği buydu. Sadece 'Hadi yapalım' derdi. Sonra hepimiz korkardık ve o da bize ona güvenmemizi söylerdi. Hayatımız boyunca bu böyleydi. Ve bir noktada ona güvenmeye başladık çünkü işe yarayacağını söylediğinde işe yaradı."

Kaynak: time.com

Haber Ara