Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Zelenski: Çin Başbakanı benim seviyemde değil

Davos toplantılarına katılan Ukrayna lideri Zelenski, sadece esas karar vericilerle görüşmek istediğini söyledi.

4 Ay Önce Güncellendi

2024-01-18 09:00:33

Zelenski: Çin Başbakanı benim seviyemde değil

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski dünkü açıklamasında, Davos'ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu (WEF) toplantısında Çin Başbakanı Li Qiang ile görüşmek istemediğini söyledi.

Zelenski'nin sözleri, Çin'in üst düzey yetkilisinin Zelenski'den gelen görüşme talebini geri çevirdiği yönündeki basında çıkan haberler üzerine geldi.

Zelenski, Başbakan'ın Çin'de kararları veren kişi olmadığını ileri sürerek Li'nin kapsamlı görüşmeye değecek kadar üst düzey bir yetkili olmadığını öne sürdü.

Zelenski şöyle dedi:

“Çin Başbakanı var, o zaman başbakanımız onunla görüşecek. Çin'in lideriyle tanışmayı çok isterim. Bildiğim kadarıyla Çin'de son kararları Şi Cinping veriyor, Ukrayna'da ise son kararları ben veriyorum. Herhangi bir diyaloğa ihtiyacım yok; esas kararları veren liderlerin önemli kararlar almasına ihtiyacım var."

25265J8Q6BGppaj2RQZgsfFGW70GPf4XCXVWT3771202

ASLINDA ÇİN'İN MUHATAP ALMADIĞI İDDİASI

Zelensky'nin küçümseyici açıklaması, Ukrayna Devlet Başkanı'nın aslında Li ile forumda buluşmak istediğini ancak bu talebin Çin tarafından reddedildiğini öne süren basında çıkan haberler üzerine geldi.

Şu ana kadar Pekin, Ukrayna liderliğiyle herhangi bir yüksek düzeyde toplantı ihtimali hakkında yorumda bulunmazken Zelensky'nin açıklamasına da cevap vermedi.

ABD medyasından Politico, Çin'in Davos'ta Ukrayna ile herhangi bir "diplomatik karşılaşmayı" tamamen Rusya'nın isteği üzerine dışladığını bildirdi.

Üst düzey bir ABD'li yetkili basına yaptığı açıklamada, "Pekin, karşılıklı İsviçre-Davos ziyaretleri sırasında Kiev'in toplantı talebini reddetti" dedi.

Adı açıklanmayan üst düzey bir Ukraynalı yetkili ise Politico'ya yaptığı açıklamada, Çin Başbakanı Li ile Zelenski arasında herhangi bir görüşmenin başlangıçta planlanmadığını söyledi.

Davos zirvesi öncesinde Zelenski'nin yönetim şefi Andrey Yermak, Kiev'in barış planının desteklenmesi için Çin ile görüşmelerin şart olduğunu belirtti.

Zelensky'nin Ukrayna'nın ortakları arasında yaklaşık bir yıldır öne sürdüğü tartışmalı 10 maddelik öneri listesi, fiilen Rusya'nın tamamen kabul etmesini talep ediyor. Moskova, planı "saçma" bir plan olarak nitelendirerek, Kiev'in bir propaganda ürünü olarak değerlendirdi.

Haber Ara