Dolar

32,4207

Euro

34,7476

Altın

2.427,08

Bist

10.082,77

Yanlış heykelin kafasını kestiler!

Siyahların Hayatları Değerlidir hareketi bu kez de kölelikle mücadele ederken hayatını kaybeden bir tarihi figürün heykelini yıktı 

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-06-24 10:42:57

Yanlış heykelin kafasını kestiler!

ABD'nin Wisconsin eyaleti Madison bölgesinde “Kurunun yanında yaş da yanar” sözünü anımsatan bir olay gerçekleşti. Son bir aydır ABD ve Avrupa'yı kasıp kavuran, ırkçılık ve köleliğe karşı gösterilen protesto hareketlerinde bu kez de hedef kölelikle savaşan bir tarihi kişilik oldu.

Öfke önüne geleni yıkıyor mu?

Siyahların Hayatları Değerlidir protestocuları Norveç'ten Amerika'ya göç eden ve köleliğe karşı işçi sendikası için savaşan bir göçmen olan Albay Hans Christian Heg'in de Madison'daki hükümet binası önündeki statüsünü başını kopartarak devirdi. Daha sonra heykel yakındaki Monona gölüne atıldı. Heg, ABD iç savaşı sırasında köleliğin amansız bir düşmanı olarak ve karnından vurularak can vermişti.

Heykelin üstüne “Siyah güzeldir” yazan protestocuların yerel basın tarafından hükümet binasına da zarar verdikleri rapor edildi. Cumhuriyetçi bir kişilik olan Heg, devlet hapishane müdürü olarak görev yapmış ve mahkumların mesleki eğitiminden yana olmuştu.

Demokrat senatörlerden Tim Carpenter'ın ise olayın olduğu akşam saatlerinde protestocuları fotoğraflamak isterken darp edildiği yerel basın tarafından aktarıldı. Senatör kafasına yumruklar yediğini söyledi.   

Demokratlar ise 2020 başkanlık seçimlerinde Wisconsin eyaletini geri almayı düşünüyor.

Haber Ara