Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

WSJ: Mısır-İsrail ilişkileri çökme noktasına geldi

Amerikan Wall Street Journal gazetesi (WSJ), Mısır ile işgalci İsrail arasındaki ilişkinin, Filistinlilerin Mısır'a sınır dışı edilmesi nedeniyle 2000 yılındaki Filistin İntifadası'ndan bu yana en düşük seviyeye gerilediğini yazdı.

3 Ay Önce Güncellendi

2024-01-27 18:40:34

WSJ: Mısır-İsrail ilişkileri çökme noktasına geldi

WSJ, Mısır'ın Gazze'ye saldırıları sırasında çok sayıda Filistinliyi Sina Yarımadası'na itmemesi konusunda İsrail'i uyarması nedeniyle Kahire ile Tel Aviv arasındaki ilişkilerin "durgunluk noktasından çöküş noktasına doğru gerilediğini" kaydetti.

Gazete, konuyla ilgili yorumunda şu ifadelere yer verdi:

"Son haftalarda İsrail, güvenlik personelinin sınırda gözetleme yapmasına izin veren Mısır'ı, Gazze-Mısır sınırındaki Philadelphia Koridoru üzerinden Hamas'ın silah kaçırmasını engelleme iddiasıyla İsrail askeri devriyesinin varlığını kabul etmeye zorladı. Bu girişim, Mısır tarafından egemenliğinin ihlali olduğu gerekçesiyle reddedildi."

Gazete ayrıca, üst düzey bir İsrailli askeri yetkilinin "Mısır'ın Gazze'ye yakıt sevkiyatını kontrol etme konusunda iyi bir iş çıkarmadığını" söylediğini ancak Mısır'ın bu suçlamaları reddettiğini aktardı.

MISIR-İSRAİL GERİLİMİ

Daha önce İsrail medyası, Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah Sisi'nin İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile konuşmayı reddettiğini ortaya çıkarmıştı.

İbrani gazetesi "Maariv", Philadelphia-Refah ekseninde olası bir hamle konusunda İsrail ile Mısır arasındaki derin anlaşmazlık nedeniyle, Başbakanlık Ofisi'nin Ulusal Güvenlik Merkezi aracılığıyla Netanyahu ile Sisi arasında bir görüşmenin koordine edilmesi yönünde talepte bulunulduğunu bildirdi. Ancak Mısır tarafının Tel Aviv'in talebine yanıt vermediği aktarıldı.

Netanyahu ile Sisi arasındaki son görüşme, Mısır sınırına düzenlenen İsrail saldırısından 3 gün sonra, geçtiğimiz Haziran ayında gerçekleşmişti. Sisi ile Netanyahu, barış ve güvenlik alanında iş birliğini güçlendirmeye devam etme kararlılığını dile getirmişti.

İsrail Maariv gazetesi, Tel Aviv ile Kahire arasında İsrail'in izleyeceği yol konusunda derin görüş ayrılığı bulunduğunu, bunun Mısır'ı Gazze'den ayıran Philadelphia ekseninde açıkça görüldüğünü belirtti.

Mısır Enformasyon Servisi başkanı Dia Raşvan, İsrail'in Mısır ile Gazze sınırındaki Philadelphia eksenini işgal etmeye yönelik herhangi bir hareketinin, İsrail-Mısır ilişkilerine ciddi bir tehdit oluşturacağını söylemişti.

SİSİ'NİN İSRAİL'E TEPKİSİ

Geçtiğimiz günlerde Mısır Devlet Başkanı Sisi, Tel Aviv'in, Gazze'ye yardım girişini Kahire'nin engellediği yönündeki suçlamalarına yanıt olarak, Gazze ile Refah sınır kapısının "günün 24 saati açık" olduğunu belirterek, İsrail'i "Gazze'ye yardım girişini engellemekle" suçladı.

Sisi ayrıca, Polis Günü'nün 72. yıl dönümü kutlamaları sırasında bir grup subay ve yetkilinin bulunduğu toplantıdaki konuşmasında şunları kaydetmişti:

"Bu, rehinelerin serbest bırakılması konusundaki çatışma nedeniyle Gazze ve sakinleri üzerinde bir tür baskıdır. Bunu halk üzerinde bir baskı aracı olarak kullanıyorlar. Gazze'ye her gün giren tır sayısı (savaştan önce) 600 tırdı. Şu anda en yüksek tahminle 200-220 tırı geçemedik... Bu insanlar nasıl yaşıyor?"

Haber Ara