Meltem Suat Timeturk Dış Haberler Servisi/Özel
Birleşmiş Milletler'e bağlı Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), küresel su döngüsünün her geçen yıl daha dengesiz hale geldiğini ve dünya genelinde “tufan ile kuraklık” arasında gidip gelen bir süreç yaşandığını açıkladı. Örgütün yayımladığı “2024 Küresel Su Kaynaklarının Durumu” raporu, artan kuraklık, aşırı yağış ve buzul erimelerinin toplumlar ile ekonomiler üzerinde ağır sonuçlar doğurduğunu ortaya koydu. Rapora göre geçen yıl küresel nehir havzalarının sadece üçte biri “normal” kabul edilen seviyelere sahipti. Geri kalan bölgelerde ya aşırı kuraklık ya da normalin üzerinde yağış görüldü. Bu durum, üst üste altıncı yıl su kaynaklarında belirgin dengesizlik anlamına geliyor.
2024 aynı zamanda, tüm bölgelerde yaygın buzul kaybının yaşandığı üst üste üçüncü yıl oldu. Birçok küçük buzul bölgesi “zirve su noktası”na ulaştı; yani buzulların erimesiyle su akışının en yüksek seviyeye çıkmasının ardından hızla azalmaya başladığı kritik döneme girildi.
Raporda, Amazon Havzası ile Güney Amerika'nın diğer bölgeleri ve Güney Afrika'nın şiddetli kuraklıkla boğuştuğu kaydedilirken; Orta, Batı ve Doğu Afrika, Asya'nın bazı bölgeleri ve Orta Avrupa'da normalin üzerinde yağış görüldüğü aktarıldı.
WMO Genel Sekreteri Celeste Saulo, raporun bulgularını değerlendirirken şu ifadeleri kullandı:
“Dünyanın su kaynakları giderek artan bir baskı altında. Suyla ilgili aşırı tehlikeler, yaşamlar ve geçim kaynakları üzerinde giderek artan etkiye sahip. Veri olmadan, kör uçuş yapma riskiyle karşı karşıyayız.”
Saulo, güvenilir ve bilime dayalı bilgiye duyulan ihtiyacın kritik olduğunu vurgulayarak, ülkeler arasında veri paylaşımı ve izleme sistemlerine yatırım yapılması çağrısında bulundu.
Küresel tablo daha da ağırlaşıyor
Birleşmiş Milletler Su Ajansı'nın (UN Water) verilerine göre, halihazırda yaklaşık 3,6 milyar insan yılda en az bir ay suya yetersiz erişimle karşı karşıya. Bu sayının 2050'ye kadar 5 milyarı aşması bekleniyor. Bu tablo, “Herkes için temiz su ve sanitasyon” hedefini içeren BM'nin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi 6 konusunda dünyanın ciddi biçimde geride kaldığını gösteriyor.
Yorum Yap