Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Ünlü Alman otomobil markaları tarihten silinecek

Putin'İn ekonomi danışmanı Maksim Oreshkin, Mercedes, BMW ve diğer Avrupalı ​​otomobil üreticilerinin önümüzdeki on yıl içinde muhtemelen 'tarihte kaybolacağı' konusunda uyardı.

4 Ay Önce Güncellendi

2023-12-27 10:43:59

Ünlü Alman otomobil markaları tarihten silinecek

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in baş ekonomi danışmanı Maksim Oreshkin, Expert dergisine verdiği röportajda, Çin'in küresel otomobil sektöründe hızla piyasa değeri kazandığını, Avrupalı ​​otomobil üreticilerinin ise rekabet gücünü kaybettiğini söyledi.

Oreshkin, Çin'in halihazırda dünyanın bir numaralı otomobil ihracatçısı haline geldiğini ve bunun Avrupalı ​​otomobil markaları için iyiye işaret olmadığını kaydetti.

Başdanışman, “Mercedes ve BMW gibi şirketler on yıl içinde tarihe karışırsa şaşırmam. Muhtemelen marka olarak kalacaklar ama Çin'e satılan Volvo'nun kaderini takip edecekler. Başka bir deyişle, aslında Avrupa arabaları olmaktan çıkacaklar.” tahmininde bulundu.

Oreshkin, Avrupalı ​​üreticilerin artık ne otomobil pazarına ne de beş ila on yıl önce sahip oldukları teknolojik avantaja sahip olmadığını iddia etti.

YAPTIRIMLAR TERS TEPTİ

AB genelinde ve özellikle AB'nin sanayi gücü olan Almanya, son bir buçuk yıldır, yani Rusya'ya karşı yaptırım savaşını başlatmasından bu yana ekonomik kriz içerisinde gösteriliyor. AB bloku, sanayisinin büyük kısmını besleyen Rusya'dan gelen ucuz enerjiye erişimini kaybetti.

Bu yılın başlarında, Almanya Otomotiv Endüstrisi Birliği başkanı Hildegard Muller, artan enerji maliyetleri nedeniyle ülkenin otomobil endüstrisinin merkezi olarak uluslararası rekabet gücünü önemli ölçüde kaybettiği" konusunda uyarmıştı.

ÇİN "EN BÜYÜK" OLDU

Çin, bu yılın ilk çeyreğinde 1,07 milyon araç satarak ilk kez dünyanın en büyük otomobil ihracatçısı oldu ve Japonya'yı ikinci sıraya taşıdı. Çin Uluslararası Ticareti Teşvik Konseyi'nin verilerine göre, Çin'in ihracat hacmi Ocak-Ekim döneminde yıllık %59,7 artışla 3,92 milyon adede ulaşarak, sonraki çeyreklerde de liderliğini korudu.

Öte yandan Avrupalı, Amerikalı, Güney Koreli ve Japon otomobil üreticilerinin yaptırımlar nedeniyle Rusya'dan ayrılmasının ardından Çin, 2023 yılında Rusya'nın en büyük otomobil tedarikçisi oldu. Eldeki en son verilere göre, Ocak-2020 ile Ağustos-2023 arası döneminde Rusya'dan yapılan tüm otomobil ithalatının %92'sini Çin markaları oluşturdu.

RT

Haber Ara