Dolar

32,3784

Euro

34,7278

Altın

2.432,91

Bist

9.984,70

Ukraynalı mülteci erkeklere 'askerlik' yaptırımı

Ukrayna milletvekilleri, yabancı topraklarda bulunan Ukaynalı erkeklerden zorunlu askerlik hizmetinden kaçınanlara yönelik önemli hizmetleri kaldırmayı planlıyor.

4 Ay Önce Güncellendi

2023-12-26 09:20:28

Ukraynalı mülteci erkeklere 'askerlik' yaptırımı

Milletvekili Vadim Ivchenko Strana.ua sitesine yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın yurtdışında seferberlikten kaçan asker kaçaklarını konsolosluk ve bankacılık hizmetlerinden mahrum bırakarak cezalandırabileceğini söyledi.

Ukrayna parlamentosu, ordunun saflarının güçlendirilmesini kolaylaştırmayı amaçlayan askerlik hizmeti sisteminde büyük bir reform hazırlıyor.

Devlet Başkanı Vladimir Zelenski 500.000'e kadar kişinin silaha çağrılabileceğini belirtirken, Savunma Bakanı Rüstem Umerov asker toplama çalışmaları arasında yabancı ülkelerdeki erkekleri belirledi.

Milletvekili, önerilen yasaya göre, seferberlik çağrısını dikkate almayan bir Ukrayna vatandaşının konsolosluk hizmetlerinden mahrum bırakılabileceğini söyledi.

Teklifler arasında süresi dolmuş bir kimlik belgesini yenileyememek veya vekaletname verememek gibi uygulamalar da var.

Milletvekili, bankaların mevzuata dahil edilmesi halinde, asker kaçaklarının kredi kartları ve hesaplarının dondurulabileceğini de sözlerine ekledi. Geçen hafta Ivchenko, yurtdışında seferberliğe uygun kişileri takip etmek için önerilen mekanizmayı açıklarken, tasarının Ocak ayında oylanabileceğini söyledi.

Umerov Pazar günü verdiği bir röportajda Kiev'in Ukraynalılar arasında askerlik hizmeti algısını değiştirmeye çalıştığını iddia etti. Bunu bir ceza değil, bir onur olarak görmeleri gerektiğini söyledi.

Umerov, "Odak noktamız bir kişiyi cezalandırmak değil, ona fırsatlar sunmak, böylece bir askerin güvenlik konusunda hiçbir şüpheye kapılmamasını sağlamak" dedi.

Bakan, Ukrayna hükümetinin diğer ülkelerde ikamet edenler de dahil olmak üzere vatandaşlara ait veritabanlarını birleştirdiğini ve taslak bildirimleri elektronik olarak göndermeye hazırlandığını söyledi.

UKRAYNALI MÜLTECİ ERKEKLER

Ukraynalı mültecilere ev sahipliği yapan bazı Avrupa ülkeleri, Kiev'in sağlıklı erkekleri geri gönderip Rusya'yla savaşmaya gönderme girişimini desteklediklerini belirtti.

Estonya İçişleri Bakanı Lauri Laanemets geçen hafta yaptığı açıklamada, Baltık ülkesinin ülkede seferberlik çağındaki yaklaşık 7.000 Ukraynalı erkeğin nerede yaşadığını bildiğini ve "onları bulup Ukrayna'ya teslim edebileceğini" söyledi.

Geçen hafta Ukraynalı mültecilerin yasal korumasını Mart 2025'e kadar uzatan Çek Cumhuriyeti, artık kendi ülkelerine dönmeyi kabul edenlere tek seferlik ödemeler sunuyor. Norveç ise Ekim ayında benzer bir önlemi uygulamaya koyarken, İsviçre de aynı önlemi almayı düşünüyor.

Rusya Savunma Bakanlığı, geçen yıl çatışmaların başlamasından bu yana Ukrayna askerlerinin kayıplarının 383.000'in üzerinde olduğunu tahmin ediyor

RT

Haber Ara