Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Ukrayna Genelkurmay Başkanı ABD'ye karşı çıktığı için kovuldu

ABD merkezli yayın organı Politico, General Valery Zalujni, geçen yaz Rusya'ya karşı karşı saldırının nasıl yürütüleceği konusunda Pentagon'la çatıştığı için Ukrayna silahlı kuvvetlerinin başkomutanı olarak görevden alındığını yazdı.

3 Ay Önce Güncellendi

2024-02-10 11:00:17

Ukrayna Genelkurmay Başkanı ABD'ye karşı çıktığı için kovuldu

Ukrayna Güvenlik Servisi, (SBU) Zalujni'nin tavrının orduda ayaklanmaları veya isyanı tetikleyebileceği konusunda uyarıda bulunmasının ardından Devlet Başkanı Vladimir Zelenski geçen Perşembe günü Zalujni'yi görevden aldı.

Zelenski, görevden aldığı genelkurmay başkanının yerine General Aleksandr Syrski'nin atandığını açıkladı.

ABD, Zalujni'nin görevden alınmasını destekleyici ve karşı çıkan bir açıklamada bulunmadı. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan geçen hafta sonu medyaya "bu özel karara bulaşmayacağız" dedi.

Öte yandan Beyaz Saray'a askeri danışmanlıkta bulunan bir kaynak, Politico'ya yaptığı açıklamada, 2023'te Rusya'ya karşı saldırı sırasında Ukrayna'nın Pentagon'la yaşadığı anlaşmazlıklardan gayri resmi olarak Zalujni'nin sorumlu tutulduğunu söyledi.

Washington Post'ta yayınlanan analize göre, İngiliz ve Amerikalı generaller Ukrayna'nın Azak Denizi'ne yönelik büyük taarruz hamlesinin planlanmasına ve hazırlığına yardım etti, ancak Zalujni yalnızca dört gün süren şiddetli çatışmaların ardından planı "bir kenara attı" ve Ukraynalıların bildiği taktikleri uygulamayı tercih etti.

"PENTAGON UKRAYNA ORDUSUNU DİNLEMEDİ"

Politico'ya isim vermeden açıklamada bulunan askeri danışman, Ukraynalıların "ABD'nin tavsiyeleriyle ilgilenmediklerini ve genel olarak bizim onlara tavsiye olarak sunabileceğimiz hiçbir şey olmadığı sonucuna vardıklarını" söylediğini aktardı.

Haberde, Ukrayna üst düzey askeri yetkililerinin Pentagon'a yaptığı uyarılara "sağır" kaldığı, tekliflerin işe yaramadığı çünkü "Amerikalıların bu tür savaşlarda hiçbir deneyiminin olmadığını" söyledikleri aktarıldı.

Aynı kaynak, Zalujni'nin bütün sorumluluğu üstlenirken, ABD'nin "yanlış kişiye bağırmaya devam ettiğini", çünkü komutanın "Zelenski tarafından dizginlendiğini" ve askeri konularda son sözün başkanın olduğunu iddia etti.

Politico'ya göre büyük beklenti uyandırılan saldırılarda, "sarsıcı insan kayıplarına" yol açılırken hedeflerden hiçbirine ulaşılamadı. O tarihten sonra Zelenski ile Zalujni arasında anlaşmazlıklar yaşandığı kamuoyuna da yansıtıldı.

Ukraynalı bir analist, basına yaptığı açıklamada, Zelenski'nin, generalin cumhurbaşkanlığına aday olmak istediğinden de şüphelendiğini ve bu nedenle görevden alınmasının siyasi bir gereklilik olarak görüldüğünü söyledi.

Orduda pek sevilmeyen yeni Genelkurmay Başkanı Syrsky'nin ise, siyasi hırsları olmayan etnik bir Rus olması nedeniyle siyasi açıdan güvenli görüldüğü bildiriliyor.

Haber Ara