Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

'Türkiye'ye utanmaz İngiliz-Amerikan baskısı sürüyor'

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov bugün basına yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Rusya ile ekonomik ilişkilerinde 'oldukça ilkeli ve bağımsız bir pozisyon' alan birkaç ülkeden biri olmaya devam ettiğini söyledi.

3 Ay Önce Güncellendi

2024-02-02 19:55:40

'Türkiye'ye utanmaz İngiliz-Amerikan baskısı sürüyor'

Rus basınında çıkan haberlere göre, Peskov'un yorumları Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türk mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan ile bu ay içinde gerçekleşmesi beklenen Ankara ziyareti öncesinde geldi.

Peskov, üst düzey Rus-Türk temaslarının her zaman gündemde olduğunu ve başkanlık toplantısına hazırlık yapıldığını kaydederek, "Başkanlar ziyaretin tarihi üzerinde nihayet mutabakata varır varmaz sizi derhal ve zamanında bilgilendireceğiz" dedi.

Sözcü, iki lider arasında görüşülecek konuların önceden belirlendiğini sözlerine ekledi.

Peskov, Putin-Erdoğan görüşmesinde ikili ilişkiler ile ticari ve ekonomik işbirliği konularının gündemin üst sıralarında yer alacağını, ayrıca Ukrayna krizi gibi uluslararası ve bölgesel sorunların da ele alınacağını sözlerine ekledi.

TÜRKİYE'YE İNGİLİZ-AMERİKAN BASKISI

Türkiye'nin, "Anglo-Saksonların benzeri görülmemiş ve utanmaz baskısına" rağmen Rusya ile ilişkilerde bağımsız pozisyon alan az sayıda ülkeden biri olduğunu kaydeden Peskov, bu ülkelerin Ankara'yı, Türkiye'nin çıkarlarına zarar verecek şekilde Moskova ile ilişkilerini tamamen kesmeye veya en azından en aza indirmeye zorlamaya çalıştığını iddia etti.

Peskov, "Fakat Türkiye egemenliğini koruyor" diye ekledi.

2022 yılında Ukrayna krizinin patlak vermesinin ardından Türkiye, NATO üyesi olmasına rağmen Batı'nın Rusya'ya uyguladığı yaptırımlara katılmayı reddedip, Moskova ile hem ekonomik hem de diplomatik ilişkilerini sürdürürken ilişkilerin daha da derinleştirilmesi için çaba gösteriyor.

Ankara'nın kararı defalarca diğer blok üyeleriyle anlaşmazlığa yol açtı. Aynı zamanda AB, Türkiye'nin Rusya için bir "geçiş merkezi" haline gelerek Moskova'nın ekonomik ablukayı aşmasına imkan sağladığı yönündeki endişelerini dile getirdi.

TÜRK BANKALARINA BASKI

Bu arada ABD, Türk finans kurumlarına Rus bankalarıyla bağlarını kesmeleri ve ödeme işlemlerini askıya almaları yönünde baskı yapıyor.

Vedomosti haber kaynağı, en az iki Türk bankasının Rus kurumsal hesaplarını kapatmaya ve bireysel müşterilere yönelik politikaları sıkılaştırmaya başladığını bildirdi. Diğer bankalar, Moskova'nın Ukrayna'daki askeri operasyonunun başlamasının ardından hesap açan Rus kurumsal müşterilerine yönelik 30 günlük kapatma bildirimi yayınladı.

Peskov da bu haberleri doğrulayarak Moskova ile Ankara arasında konuyla ilgili görüşmelerin sürdüğünü belirtti. Peskov, hesap kapatmaların "ABD'nin Türkiye ve Türk şirketleri üzerindeki benzeri görülmemiş, bariz ve saldırgan baskısının" bir örneği olduğunu kaydetti.

Russian Today

Haber Ara