Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

“Trump kaybederse yargılanır' iddiası

ABD’deki bazı hukuk uzmanları, bu yılki ABD başkanlık seçimlerinin, Trump'ın 2021'de veya sonrasında herhangi bir kovuşturmaya maruz kalıp kalmayacağının belirleyicisi olabileceğini savunuyor.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-22 17:29:15

“Trump kaybederse yargılanır' iddiası

Arap Postası, ABD Adalet Bakanlığı tarafından 2016 ABD başkanlık seçimlerine Rusya'nın müdahalesine ilişkin iddiaları araştırmak üzere atanan eski bir özel dedektifin Temmuz 2019'da Kongre'de verdiği ifadelerinden hareketle ABD Adalet Bakanlığı'nın Trump'a karşı suç duyurusunda bulunmaya uzun süredir hazırlandığı iddialarına yer verdi.

Öte yandan ABD'deki bazı hukuk uzmanları, Kasım'daki ABD başkanlık seçimlerinin sonucunun Trump'ın 2021'de veya sonrasında yargılanıp yargılanmayacağının belirleyicisi olabileceğini savunuyor.

“Trump kaybederse yargılanabilir”

ABD'li gazeteci Jeff Wise'ın New York Magazine'de yayımlanan yazısında, Trump'ın Kasım ayındaki başkanlık seçimini kaybederse karşılaşabileceği davaların niteliği ve türü hakkındaki hukukçuların görüşleri bir araya getiriliyor. Wise şöyle diyor:

"Trump'ın bir ceza mahkemesiyle karşı karşıya kalması pek olası görünmeyebilir. Genel olarak, tüm hayatı, hesaba katılmama gücüne sahip olmak, başkanlığı ve diğer tüm ayrıcalıkları dahil sonsuz suç işleme ayrıcalığından başka bir şey değildir. Hakkındaki yalanlara karşı bir savunma cephaneliği hazır.  Mesele bir zamanlar kendisinin söylediği gibi: "Bir yıldız olduğunuzda, bunu yapmanıza izin veriyorlar."

Bununla birlikte, Adalet Bakanlığı ve federal yargı organlarındaki sadıklarının önderlik ettiği tüm ayrıcalıklara ve olanaklara rağmen, Trump artık kötü üne sahip geçmişinde tanık olunan her şeyi ve eski bir başkan olarak ayrıldığında karşılaştığı her şeyi aşan bir yasal riskle karşı karşıya.nı

Ardından, mahkemeye çıkma şansını ve bunun hangi prosedürleri içerdiğini değerlendirmek için ülkenin en iyi savcıları, savunma avukatları ve hukuk araştırmacılarından bazılarıyla konuştum ve son dört yılı Trump aleyhindeki davaların ayrıntılarını araştırarak geçirdiler: kanıtlar toplandı. İfade vermeye istekli olan tanıklar, eski bir başkanın yargılanmasıyla ilgili siyasi ve hukuki meselelerin hepsi, Trump'ın görevden ayrılmasının ardından cezai suçlamalarla karşı karşıya kalacağına inanmak için iyi bir neden olduğuna katılıyor.

Bu, Trump'ın, başkanlıktan ayrıldıktan sonra ve hatta belki de parmaklıklar ardında yargılanan Amerikan tarihinde ilk eski başkan olabileceği anlamına geliyor.

Suçlamalar nerede başlıyor?

Trump, Mueller raporunu tam ve eksiksiz bir beraat olarak nitelendirdi, ancak eski FBI direktörünün gerçekten söylediği bu değildi. Mueller raporu iki bölüme ayrıldı: Biri 2016 ABD başkanlık seçimlerine Rusya'nın karıştığı iddiaları, diğeri ise adaletin engellenmesi iddiaları üzerine. Mueller raporunda, Trump'ın 2016'da Ruslarla yürüttüğü kampanyayla ilgili herhangi bir bağlantı olduğuna dair kanıtlara dair şüphe olmasına rağmen, tam teşekküllü bir suç komplosu seviyesine yükselmediği sonucuna varıldı. Adaletin engellenmesine gelince, Mueller, Trump'ın suçlu olabileceğine dair önemli kanıtlar sunarak, nihai kararı diğer ilgili komitelere bıraktı.

Wise, makalesinde Trump'ın gelecekte bir tür cezai kovuşturma ile karşı karşıya kalması durumunda, savcıların adaleti engellemekten yalan söylemeye ve resmi soruşturmacılara kadar değişen “seçebileceği birçok potansiyel suçlama” olacağını belirtiyor. Ancak Wise, "başkanlığı sırasında işlediği her suçun, bu suçlara ve bunlara bağlı suçlamalar"da önemli ve muhtemelen ölümcül "engellerle" karşılaşacağını kaydediyor.

Trump hakkındaki duruşması sırasında Temsilciler Meclisi'nde Demokratlara danışman olarak hizmet eden Norm Eisen, Wise'ın makalesinde yer alan alıntılar için şöyle diyor: “Konu Trump olunca, amaç veya ilgi bakımından Amerikan vatandaşları için kapsamlı bir af çıkarırsa şaşırmam."

Yasal riskler

Bununla birlikte, New York Eyaleti Ceza Savunma Avukatları Derneği başkanı Timothy W. Hoover, Trump'ın herhangi bir federal suçlamayla yargılanıp yargılanmayacağından şüphe duyuyor. Lewis şunları söyledi: "Federal suçlamalar getirilirse, duruşmanın yakın gelecekte başlaması pek olası değil.”

Wise, bazı hukuk uzmanlarına göre, Trump'ın eyalet düzeyinde yasal bir baş ağrısıyla karşılaşma olasılığının yüksek olduğunu, çünkü "eyalet yasalarının başkanlıktan vazgeçmeden önce çıkarabileceğini, bir başkanlık affına tabi olmadığını ve olabileceklerden farklı başka bir suç dizisine bakıldığını" belirtiyor.

Dolayısıyla, eyalet düzeyinde ve özellikle New York eyaletinde, Trump için en ciddi yasal risk yatıyor.

Bunun bir örneği, New York Eyaleti Manhattan Bölgesi başsavcısı Siras Vance Jr.'ın Trump ile ilgili olarak eyalet mahkemelerinde ileri sürülecek "sahte ticari kayıtlar" suçlamasıyla "muhtemelen takip edilecek" dediği şeydir.

Wise, "Sanıkların temyiz sürecinde hapis cezasından uzak durmasına genellikle izin veren federal mahkeme sisteminin aksine, eyalet mahkemeleri zaman kaybetme eğiliminde değil. New York'ta cezasını çekmesiyle bir sonraki adım için basit" diyerek yolun sonunun Rikers adası hapishanesi olabileceğini ileri sürüyor.

Kaynak: Arap Postası

Haber Ara