Dolar

42,6945

Euro

50,1592

Altın

5.898,49

Bist

11.311,31

Trump'ın Özel Temsilcisi Witkoff, Zelenskiy Görüşmelerine geliyor

ABD Başkanı Donald Trump'ın Özel Temsilcisi Steve Witkoff, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile yapılacak görüşmelere katılmak üzere yarın Türkiye'ye geliyor. Zelenskiy, 'geliştirilmiş çözümler' sunmak ve müzakereleri etkinleştirmek amacıyla Türkiye'ye gideceğini açıklarken, Ankara yeni bir müzakere turuna ev sahipliği yapmaya hazır olduğunun sinyalini vermişti.

3 Hafta Önce Güncellendi

2025-11-21 12:26:55

Trump'ın Özel Temsilcisi Witkoff, Zelenskiy Görüşmelerine geliyor

Meltem Suat Timeturk Dış Haberler Servisi/Özel

ABD Başkanı Donald Trump'ın Özel Temsilcisi Steve Witkoff, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile yapılması beklenen kritik görüşmelere katılmak üzere yarın (19 Kasım) Türkiye'ye geliyor. Reuters ajansının Türk yetkililere dayandırdığı habere göre, Witkoff'un katılımıyla gerçekleşecek bu müzakereler, Ukrayna ve Rusya arasındaki askıya alınan barış sürecini yeniden canlandırmayı hedefliyor. Zelenskiy, bugün yaptığı açıklamada, “müzakereleri etkinleştirmek” ve ortaklara sunmayı planladığı “geliştirilmiş çözümleri” masaya getirmek amacıyla Türkiye'ye gitme niyetinde olduğunu söyledi.

Ankara'da Yeni Tur Sinyali ve Esir Takası Çabası

ABD'nin özel temsilci seviyesinde görüşmelere katılması, Türkiye'nin arabuluculuk çabalarının uluslararası alanda ne kadar ciddiye alındığını gösterirken, Ukrayna savaşının çözümünde diplomatik hareketliliğin arttığını işaret ediyor.

ABD'nin Desteği ve Türkiye'nin Rolü

Kritik Katılımcı: ABD Başkanı Trump'ın Özel Temsilcisi Steve Witkoff'un görüşmelere katılması, ABD'nin Türkiye'deki arabuluculuk sürecine doğrudan ve üst düzeyde destek verdiğini gösteriyor.

Ankara'dan Sinyal: Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, geçen hafta sonunda yaptığı açıklamada, Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmanın sona yaklaştığını belirtmiş ve Türkiye'de yeni bir müzakere turunun gerçekleşme ihtimalini dışlamamıştı. Fidan, “Bunun üzerinde çalışıyoruz, yakında sonuçlarını göreceksiniz” ifadelerini kullanmıştı.

Zelenskiy'nin Öncelikleri

Etkinleştirme: Zelenskiy, “müzakereleri etkinleştirmek” amacıyla Türkiye'ye gideceğini belirterek, Ukrayna'nın yeni ve “geliştirilmiş çözümler” sunma hazırlığında olduğunu ima etti.

Savaşın Sona Erdirilmesi: Ukrayna lideri, “Savaşın sona ermesini tüm gücümüzle yakınlaştırmak Ukrayna'nın birinci önceliğidir” dedi ve esir takasını yeniden başlatma çabalarının da sürdüğünü ekledi.

Geçmiş Görüşmeler ve Esir Takası

Önceki Turlar: Ukrayna ve Rusya heyetleri, bu yıl İstanbul'da 16 Mayıs, 2 Haziran ve 23 Temmuz tarihlerinde üç kez bir araya gelmişti. Bu görüşmeler, esir takası ve naaşların iadesi konusunda birkaç tur anlaşma ile sonuçlanmıştı.

Son Takas: 2 Ekim'de gerçekleşen son takasta, taraflar karşılıklı olarak 185'er savaş esirini iade etmişti.

Yorum Yap

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Haber Ara