Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Trump'ın Amerika'yı kurtaracağına neden inanıyorlar?

New Hampshire ön seçimlerinde büyük bir zafer elde eden eski ABD Başkanı Donald Trump, görevdeki Joe Biden'a karşı ikinci bir başkanlık hesaplaşmasına doğru gidiyor.

3 Ay Önce Güncellendi

2024-01-25 11:08:01

Trump'ın Amerika'yı kurtaracağına neden inanıyorlar?

Tahmin edilebileceği gibi, Trump Salı günü New Hampshire'da Nikki Haley'i güçlü bir şekilde mağlup etti. Böylece Trump, 1976'da seçim döngüsüne liderlik etmeye başlamasından bu yana Iowa ve New Hampshire'daki yarışları kazanan ilk Cumhuriyetçi başkan adayı oldu.

Granite State'i almak için 30 milyon dolardan fazla para harcayan Haley ise yenilgiyi kabul etmeyi inatla reddetti. Umutlarını 24 Şubat'ta memleketi Güney Carolina'da kazanılacak zafere bağladı.

Sayısız acımasız saldırı karşısında sarsılmaz olduğu kanıtlanmış olan 'Turuncu Adam'ı devirmek için zaman ve paradan çok daha fazlası gerekiyor. Öngörülemeyen bir gelişme olmazsa Donald Trump Cumhuriyetçilerin adayı olacak.

Beş iddianamede 91 ağır suçla karşı karşıya olan Trump, neredeyse aşılması imkansız zorluklara rağmen, 77 yaşındaki bir adam için bu, fiziksel ve zihinsel olarak küçümsenecek bir başarı değil.

Aynı zamanda, onun son derece sadık tabanı, 6 Ocak 2021'deki sözde ayaklanmayı 'büyüten' Demokratların, şimdiye kadar bir başkan adayına yönelik en kötü seçim müdahalesi ve gözdağı vermek istedikleri görüşünde.

Aslına bakılırsa Trump, suç duyurusunda bulunulan ilk ve tek eski başkan, birçok Cumhuriyetçi bunu bir kaza olarak görmüyor. Ancak Demokratların çok geç öğrendiği şey, bu saldırıların yalnızca rakiplerinin itibarını güçlendirmeye hizmet ettiğiydi.

MAGA taraftarları için 2024 yılı, sadece sandık başına yeni bir yolculuk değil, aynı zamanda ülkelerini özellikle daha izolasyoncu bir duruş görmek istedikleri jeopolitik cephede kurtarmak için son bir çabayı temsil ediyor.

Dolayısıyla, Cumhuriyetçi Parti'nin militan McConnell-Cheney kanadını temsil eden Nikki Haley liderliğindeki neo-con grubu güncel kalmaya çalışırken, New Hampshire'da dış politika çok önemli bir rol oynadı.

Başkanlık seçimi kampanyasının, nükleer güçlerin de katılımıyla tamamlanan askeri çatışmaların hem Orta Doğu'da hem de Doğu Avrupa'da şiddetlendiği küresel sahnede istikrarsız bir dönemde gerçekleşmesi, savunma sanayini sevindiriyor.

Pek çok Cumhuriyetçi, böylesine tehlikeli bir noktada Haley'i güç odaklarının yakınında hayal edemiyor. En azından Trump, başkanlık yaptığı dört yıl boyunca Amerika'yı yeni askeri çatışmaların dışında tuttuğunu söyleyebilir; bu, modern ABD standartlarına göre nadir görülen bir başarıdır.

MEKSİKA SINIRI

Bu ay Teksas Valisi Greg Abbott, Rio Grande boyunca dikenli tel çitler yerleştirerek bu çılgınlığı durdurmaya çalıştı. Bu çabalar, güya Cumhuriyetçilerin lehine değerlendirilen Yüksek Mahkeme tarafından hızla boşa çıkarıldı.

Trump kampanya sürecinde başkan seçilirse "bir günlüğüne diktatör" olacağını söylerken aklından geçen şey buydu. Tıpkı Joe Biden'ın görevdeki ilk gününde gerçek bir Sezar olması ve Kongre gözetimi olmadan düzinelerce başkanlık emrini imzalaması gibi, Trump da fırsat verilirse, ABD'deki güç mücadelesinde olduğu gibi aynı emirleri hızla tersine çevirecektir.

Washington DC hız kesmeden devam ediyor. Peki Amerika'nın gerçekten her dört yılda bir görevde olan bir 'diktatöre' ihtiyacı var mı?

Ayrıca Biden yönetiminin, ülkenin enerji bağımsızlığına ulaşma konusundaki en iyi şansını tek bir hamlede ortadan kaldırarak kasıtlı olarak kıstığı ekonomi var. Biden'ın başkan olarak ilk kararlarından biri, Trump'ın dört yıllık görev süresinin imza anlaşması olan Keystone XL boru hattının inşaatını durdurmak oldu.

Kanada'dan kesintisiz petrol akışına izin vermek, ABD ekonomisini büyük ölçüde istikrara kavuştururken, Amerika'nın Orta Doğu'daki ağır askeri varlığına olan ihtiyacın azaltılmasına da yardımcı olacaktı. Bu, silah lobilerinin asla kabul etmeyeceği bir şey.

Bunlar ve daha birçok acil konu masadayken, başkanlık seçiminin son aşamalarına giren ABD'nin belki de önündeki en büyük soru, ülkenin 4 Kasım'dan önce bir arada tutulup tutulamayacağıdır.

Robert Bridge

Amerikalı gazeteci, yazar

Kaynak: RussianToday

Haber Ara