Meltem Suat Timeturk Dış Haberler Servisi/Özel
Toplantıya Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Mısır, Ürdün, Türkiye, Endonezya ve Pakistan liderleri katıldı. Trump, “Tüm büyük oyuncular burada, İsrail hariç; onunla görüşme White House'ta haftaya olacak” ifadelerini kullandı.
Toplantının ardından Trump, gazetecilere yalnızca el salladı ve ayrıntı vermedi. ABD özel elçisi Steve Witkoff, toplantının iyi geçtiğine işaret eden bir “başparmak yukarı” işareti yaptı. Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan görüşmeyi “çok verimli” olarak nitelendirirken, sonuçların yer alacağı ortak bildirinin yakında açıklanacağını söyledi.
Türkiye ve Bölgesel Tepkiler
Türkiye, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını soykırım boyutunda olarak nitelendiriyor. Erdoğan, Türkiye'nin İsrail ile tüm ticareti durdurduğunu, uluslararası tedbirler alınmasını talep ettiğini ve acilen ateşkes sağlanması gerektiğini vurguladı.
Emirati devlet ajansı WAM, toplantının Gazze savaşının sonlandırılması, kalıcı ateşkes sağlanması ve rehinelerin serbest bırakılması konularına odaklandığını duyurdu. Ayrıca, Gazze'deki insani krizle mücadele için atılacak adımlar da gündeme geldi.
Trump: “İsrail'in Yanındayım”
Toplantının erken saatlerinde BM'de Fransız Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bir araya gelen Trump, barış sürecinde İsrail'in güvenliğinin sağlanmasının temel olduğunu vurguladı: “Ben İsrail'in yanındayım. Hayatım boyunca yanındaydım ve şimdi çözüm bulacağız. Herkes için iyi bir çözüm olacak.”
Macron'un bir gün önce yapılan Franco-Suudi konferansında Filistin devletini tanıma kararına atıfta bulunan Trump, “Bu Hamas'ı onurlandırır ve kabul edilemez. 7 Ekim'i kimse unutamaz” dedi.
Macron ise İsrail'in Hamas liderlerini öldürmesini “büyük bir başarı” olarak nitelendirirken, Hamas'ın hâlâ güçlendiğini ve bu yolla örgütün tamamen dağıtılamayacağını belirtti. Macron, “Tam kapsamlı bir süreç gerekiyor” açıklamasında bulundu.
Yorum Yap