Dolar

32,2597

Euro

34,6636

Altın

2.410,44

Bist

10.045,74

Tayland'daki protestoların hedefi kral Maha'nın yaşam tarzı

Tayland'da son günlerde artan protestoların nedeni Tayland kralı Maha'nın aşırı lüks ve şehvetli hayat tarzına bağlanıyor. Taylandlılar eski kralın oğlu Maha'nın şatafatlı uygulamalarından rahatsız ancak ülkedeki yasalar kralın iktidarına sert biçimde dokunulmazlık kazandırıyor.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-22 14:19:58

Tayland'daki protestoların hedefi kral Maha'nın yaşam tarzı

Tayland Kralı Kral Maha Vajiralongkorn, dört yıl önce tahta geçtiğinden bu yana elindeki iktidarla çevresini kararlı bir şekilde ele geçirdi. Kraliyet parası ve tacının mülkiyeti üzerindeki kontrolünü dayattı. Emrindeki kuvvetlerin doğrudan komutasını ilan etti ve demokratik olduğu varsayılan bir hükümet kurma sürecine müdahale etti. Ülke anayasasını dışarıdan yönetmesine izin verecek şekilde değiştirdi.

British Daily Mail'de yayınlanan bir dosya-habere göre, Tayland Kralı Kral Maha Vajiralongkorn'un 70 milyon nüfuslu Taylan'da tepki görmesinin birçok nedeni var.

Tayland Kralı'nın tuhaf davranışları

images_33

Raporda, söz konusu tepkilerin nedenlerden en önemlisi, vücudunu kaplayan devasa sahte dövmelerin yanı sıra dar gömlekler, aşırı düşük kotlar giymesi gösterildi.

Ayrıca “kaotik aşk hayatı” yaşadığı kaydedilen 68 yaşındaki kral, resmi eşiyle paylaştığı dört eşiyle birlikte yaşıyor.

Resmi yemek masalarında ona kendi sandalyesini vermenin yanı sıra, köpeği için "pençe eldivenleri" de dahil olmak üzere, Kraliyet Tay Hava Kuvvetleri için tüm kıyafetleri giydirmeyi sevdiği ölen köpeği "Fu Fu"ya karşı garip bir takıntısı da var.

Tüm bunlara ek olarak, Kral Maha düzenli olarak mahkeme görevlilerinin onun huzurunda dizlerinin üzerine çökmesi konusunda ısrar ediyor ve kendisini özleyenlere kafasını tıraş etmesini emrediyor, hatta karısından birini çıplakken yemeye zorluyor.

30 milyar sterlinlik (yaklaşık 40 milyar ABD doları) servetine rağmen en az dört çocuğunu kovduğu ve okul ücretlerini ödemeyi reddettiği iddia ediliyor.

Krallığına “ilahi” bir konum veriliyor

2019-05-04t055537z_1849244468_rc1ac5d3df20_rtrmadp_3_thailand-king-coronation-1-721x481

Tayland'daki lèse-majesté (kraliyet benliğine maruz kalma) yasalarının, herhangi bir eleştirinin üzerinde kalmasını sağlaması.

Tayland'da monarşi “ilahi bir statü”ye sahip. İnsanlar kraliyet ailesine ve tanrıları tarafından alınan diğer heykellere tapıyorlar. Yani kral, tayin edilen varis veya vasi - hatta evcil hayvanları - hakkında tek bir söz söylemek bazı insanları 15 yıl hapis cezasına çarptırmaya yetiyor.

Protestolarla durum değişiyor mu?

download_25

Ancak bugün, Tayland'da Korona salgınının ülkede hayati önem taşıyan turizm endüstrisine verdiği zararın sonucu olarak artan huzursuzluğa bağlı olarak Taylandlıların öfke ve huzursuzlukları, Kral Maha ile garip davranışlarından utanç ve sıkıntı duymalarından dolayı daha da artmış durumda.

Bu yılın çoğunu, Almanya'nın Bavyera eyaletindeki lüks bir otelde (kendisini korumak için 20 "askeri rütbeli" cariyeden oluşan) büyük bir refakatçiyle saklanarak geçiren Kral Maha, Avrupa hükümetlerinin artık böyle devam edemeyeceğine bildirmesinin ardından, Avrupa'da ​​ilgiyle karşılanmasının zamanla azaldığını gördü.

Kral Maha bunun üzerine anavatanına gitti ve şu anda Tayland kraliyet ailesinin birçok sarayından birinde saklanıyor, çünkü ülkenin sokakları onun yönetimine karşı sesli ve şiddetli gösterilerle ateşe verildi.

Son yıllarda Birleşmiş Milletler, Tayland'ı kraliyet benliğine hakaretle ilgili katı yasalarını değiştirmeye çağırdı, ancak kral bu çağrıya yanaşmıyor. Şimdi kralın rakipleri iz bırakılmadan “ortadan kaldırılma” tehdidiyle karşı karşıya.

Kral Maha, geçen hafta anavatanına döndüğünde, Bangkok sokaklarında ülke için yeni bir anayasa talep eden 10.000'den fazla muhalif protestocu tarafından karşılandı.

Tahtını riske atabilir

Teknik olarak Tayland (örneğin İngiltere gibi) anayasal bir monarşi olmasına rağmen, uygulama eski yapıların normlarının geçerli olduğunu kanıtlıyor.

Kral Maha'nın 1946'dan 2016'daki ölümüne kadar hüküm süren babası Kral Bhumibol'un yönetimi altında, bu geçerliydi. Çünkü insanlar, abartılı yaşam tarzına rağmen iyi bir adam olduğuna inandılar. Eski kral 2005'te ideal bir yönetici olmadığını ve hatalarından kaçınmak için “eleştirilmesi gerektiğini” söylediğinde ona her zamankinden daha fazla saygı duyuyorlardı.

Ancak bugün tek oğlu olan Maha aynı his ve düşüncede değil. Şimdi, kalabalıklar sokaklara akın ederken, Kral Maha için bir adım geri çekilip altın mobilyalarının, saraylarının ve hareminin savurganlığını yeniden düşünmesi daha iyi olabilir, yoksa tahtını tamamen kaybetme riskini alabilir.

Arap Postası

Haber Ara