Dolar

32,2137

Euro

35,0255

Altın

2.502,23

Bist

10.643,58

Taliban Ferah’ta adım adım ilerliyor

Taliban, Afganistan’ın batı vilayetlerinden Farah’ın Bala Baluk bölgesinin kontrolünü ele geçirdiğini açıkladı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-15 22:12:55

Taliban Ferah’ta adım adım ilerliyor

TİMETURK | HABER MERKEZİ

Taliban, Afganistan'ın batı vilayetlerinden Farah'ın Bala Baluk bölgesinin kontrolünü ele geçirdiğini açıkladı.

Bir hafta süren çatışmalardan sonra Bala Baluk bölgesini ele geçiren Taliban hareketi resmi sitelerinde yaptığı açıklamada bir sonraki hedeflerinin eyalet merkezi Farah şehri olduğunu açıkladı:

Farah eyaleti İslam Emirliği mücahidleri  Bala Baluk bölgesinin kontolünü tamamen ele geçirmeyi başarmışdır. Bala Baluk'un yönetim merkezi, polis kuvvetlerinin merkez binası ve etrafındaki tüm savunma noktaları 3 saat süren koordineli saldırının ardından ele geçirilmiştir.

Bölgenin ele geçirilişi, bölge merkezinin 9 gün boyunca kuşatma ve saldırı altında tutulması ile gerçekleşmiştir. Mucahidler ayrıca Herat eyaletinden gelen paralı komanda güçlerinin düzenlediği çok sayıda saldırıyı da püskürtmüşlerdir.

Yetkililer, bölge merkezinde 10 düşman askerinin öldürüldüğünü ve mucahitlerin merkez ele geçirildikten sonra yaralı bir askeri de tutukladığı bildirildi. Ele geçirilen ganimetler arasında 3 adet zırhlı personel taşıyıcısı, 1 adet pikap kamyonet, bir  DShk tipi ağır makineli tüfek ve ona ait 80 kutu mermi, 6 PKM tipi silah ve 15 kutu mermi, 3 adet AK tipi ve 3 kutu mermi bulunmaktadır.

Mücahidler şu anda eyalet merkezine giden ana yolda düşman tarafından kurulmuş kontrol noktalarına saldırılar düzenlemekte.

Taliban'ın açıklamasında belirttiği şeyler Afgan medyası haberleri ile de desteklenmekte. Khaanama Press'e göre bölgedeki polis güçleri Taliban kuvvetleri tarafından sarıldı ve bölge polis şefi askerlerini tahliye ederken çok sayıda polisin de akıbeti bilinmiyor:

Taliban, Farah eyaletinin Bala Baluk bölgesindeki güvenlik noktalarına saldırılar düzenlendi. Aktarılan bilgilere göre Afgan Ulusal Hükümet Polis güçleri Taliban tarafından kuşatıldı. Khaama Press'e telefon eden bir polis, Taliban'ın kendilerinden 100 metre uzakta olduğunu söyledi.

“Eğer Şivan bölgesine hemen yardım gelmezse, hepimiz öleceğiz” diyerek yardım için haykırıyordu. Sonra iki polisin öldüğünü ve altısının da yaralandığını söyledi. İsminin açıklanmasını istemeyen güvenilir bir güvenlik kaynağı 50 polisin etrafının sarıldığını aktardı.

Bala Baluk geçmişte uzun bir zaman Taliban'ın müstahkem mevkisiydi ve Afgan ve Koalisyon güçlerine düzenlenecek saldırıların üssü olarak kullanılıyordu.

Taliban hali hazırda 33 bölgeyi kontrol ederken 37'sinin de kontrolünü ele geçirmek için mücadele veriyor. Hareket son haftalarda ülkenin kuzeyi, batısı ve güneyinde çok sayıda bölgenin kontrolünü ele geçirdi.

longwarjournal.org sitesinde yayımlanan haber Melahat KEMAL tarafından TIMETURK için Türkçe'ye aktarılmıştır.
 
 

 

Haber Ara