Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Taliban'dan İran'da sürpriz yatırım kararı

Üst düzey Taliban yetkililerinden oluşan bir heyet, ülkenin güneyindeki Çahabar limanına yatırım amaçlı anlaşma imzalamak üzere İran'ı ziyaret etti.

2 Ay Önce Güncellendi

2024-02-29 19:35:10

Taliban'dan İran'da sürpriz yatırım kararı

Tahran ile Kabil arasında 2023'ten bu yana sınır çatışmaları ve Hirmand Nehri'nden su dağıtımı konusundaki anlaşmazlıkları nedeniyle gerilen siyasi ilişkiler göz önüne alındığında, Taliban'ın girişimi pek çok kişiyi şaşırttı.

ChabaharPort-970Square

Şark gazetesi, iki ülke atasındaki gerilimlere rağmen Taliban'ın Çahabar limanı ve Çahabar Serbest Ekonomik Bölgesi'ndeki ticari, konut ve hükümet projelerine 35 milyon dolar yatırım yapmak istediğini bildirdi.

Habere göre Taliban'ın yatırımı, 25 katlı inşaat projesinde kullanılacak.

Karar, Afgan iş adamlarının İran'da hükümet öncülüğündeki bir inşaat projesine ilk kez yatırım yapmasına işaret ediyor; ancak İran, Taliban'ın 2021'de iktidara gelmesinden önce Afganistan'a yatırım yapmıştı.

Şark gazetesinin aktardığına göre bir Taliban yetkilisi, böyle bir yatırımla amaçlarının, denize kıyısı olmayan ülkelerinin uluslararası sulara erişiminin önünü açmak olduğunu belirtti.

Bu arada İran'ın Afganistan Büyükelçisi Hassan Kazimi Kumi, iki ülkenin Hindistan ve Çin üzerinden bir transit koridoru açmaya çalıştığını duyurdu.

Kumi, “Afganistan yatırım açısından bakir bir ülke ve biz onların tarımını geliştirmekte ısrar ediyoruz. Onların madencilik endüstrisine yatırım yapmakla ilgileniyoruz” dedi.

İran'ın Afganistan'ın ana ekonomik ortaklarından biri olmasına ve Taliban'ın Şubat 2023'te Tahran'daki büyükelçiliğini yeniden açmasına rağmen Tahran, Taliban'ı resmi olarak ülkenin meşru hükümeti olarak tanımadı.

MiddleEastEye

Haber Ara