Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Suudi rejimi idama mahkum etti, 4 milyon dolarla ipten döndü

2006'da yaşanan trafikte kazara Suudi bir genci öldüren Machilakath AbdulRahim, arkadaşları ve ülkesindeki ünlülerin serbest bırakılması için destek vermesiyle artık serbest bırakılacak gibi görünüyor.

2 Hafta Önce Güncellendi

2024-04-23 12:29:07

Suudi rejimi idama mahkum etti, 4 milyon dolarla ipten döndü

Machilakath Abdul Rahim, Suudi Arabistan'da bir aydır şoför olarak çalışıyordu ve bakıcılığını yaptığı 15 yaşındaki çocuk kazara onun ellerinde öldü.

Kullandığı araçla gezdirmesi için para aldığı Suudi genci öldürmekten suçlu bulunan bir Hindistan vatandaşı, dünyanın dört bir yanındaki Hintlilerin onu kurtarmak için yaklaşık 4 milyon dolar toplamasının ardından Suudi Arabistan'da idam edilmekten kurtuldu.

44 yaşındaki AbdulRahim, nadir görülen bir sağlık sorunu nedeniyle boynundan aşağısı felç olan 15 yaşındaki Enes el-Şehri'nin ölümünde uzun süredir masum olduğunu savunuyordu.

AbdulRahim 2006'dan bu yana Riyad hapishanesinde tutuluyor ve hayatının üçte birini insan hakları gruplarının yabancılarla ilgili davaları düzenli olarak yanlış uyguladığını söylediği şeffaf olmayan bir sistemin içinde geçiriyor. Suudi Arabistan yüksek mahkemesi de dahil olmak üzere, davaya itiraz etmek için yapılan iki girişimin de çıkmaza girdi.

Ancak yıllar süren ve aralarında ünlü bir kuyumcu ve bir yazılım ekibinin de bulunduğu AbdulRahim'in memleketi Kerala'nın yerlileri tarafından büyük destek alan bir kampanyadan sonra AbdulRahim'in yakında özgür olacağı anlaşılıyor.

Gözlemciler bu haberin aynı zamanda güney Hindistan'da nüfusun yarısının Müslüman ve Hıristiyanlardan oluştuğu ve birçok kuzey Hindistan eyaletini kasıp kavuran ırkçı Hindulara direnen eşsiz bir eyalet olan Kerala için de bir zafer olduğunu söyledi.

Eyaletin şu anda ırkçı kanadının saldırısı altında olan insanların siyasi kültürü, azınlık partileri ve çeşitli Marksist gruplar, yüksek okuryazarlık oranları ve gurbetçi ekonomisi tarafından şekillendirilmiş.

Eyaletin başbakanı Pınarayi Vijayan geçen hafta Facebook'ta, "Kerala bir hayat kurtarmak ve bir ailenin gözyaşlarını silmek için asil bir sevgi örneği yarattı. Bu, Kerala'nın komünalizmin yok edemeyeceği bir kardeşlik kalesi olduğunun ilanıdır." ifadesini kullandı.

KAZA SONUCU ÖLÜM

AbdulRahim, Al-Şehri ailesi için şoför olarak çalışmak üzere Kasım 2006'da Riyad'a geldi. Ana sorumluluğu, durumu nedeniyle nefes alması ve yemek yemesi için makinelere ihtiyaç duyan Enes el-Şehri'ye bakıcılık yapmaktı.

Yıllardır olayla ilgili haber yapan Hintli Madhyamam gazetesinin Riyad merkezli muhabiri Najim Kochukalunk'a göre, işe başladıktan bir ay sonra ikili bir alışveriş gezisindeyken ailenin çocuğu şoför AbdulRahim'den defalarca trafik ışıklarını atlatmasını istedi.

AbdulRahim, Enes'i sakinleştirmeye çalışırken yüzüne dokundu ve bu da Enes'in solunum cihazının çıkmasına neden oldu.

AbdulRahim, çocuğun cansız bedenini koltukta ve solunum cihazını yerde bulduğunda neler olduğunu anladı.

Paniğe kapılan AbdulRahim, yine Riyad'da çalışan uzak akrabası Muhammed Nasır'i aradı. Birlikte soyguncuların AbdulRahim'e para için saldırdığına dair bir hikaye uydurdular.

Bunu inandırıcı kılmak için Nasır, Rahim'i koltuğa bağladı ve polisi aradı, polis de çok geçmeden yalan söylediklerini anlayıp onları gözaltına aldı.

KURTARMAYA GİDEN GURBETÇİLER

Riyad'daki muhabir Kochukalunk, 2007 yılında Suudi Arabistan'ın Malaz Hapishanesi'ndeki başka bir mahkumu ziyaret ederken AbdulRahim'le şans eseri tanıştı.

Middle East Eye'a o dönemi anlatan muhabir, "Başka bir mahkum kendisini Muhammed Nasır olarak tanıttı ve bana kendisinin ve akrabası AbdulRahim'in dahil olduğu vakayı anlattı. Konuşmak için yeterli zamanım olmadı, bu yüzden telefon numaramı kağıda yazıp ona attım."

Kağıt parçası iki kat güvenlik ızgarasını aşarak Nasır'e ulaştı, Nasır daha sonra Kochukalunk'u AbdulRahim'le birlikte aradı ve ona hikayelerini anlattı. Olayı gazetede ayrıntılı bir açıklama ile birlikte yayınladı.

Medya kampanyasına rağmen AbdulRahim'in davası Riyad ceza mahkemesinde devam etti.

Kochukalunk, "Çocuğun annesi mahkemede onu Rahim'in öldürdüğüne kesinlikle inandığını ifade etti. Suudi mahkemelerinde kurbanın akrabalarının rızası diğer delillerden daha fazla ağırlık taşıyor."

Üç yılı aşkın hapis cezasının ardından 2011 yılında mahkeme AbdulRahim'e idam cezası verdi.

Riyad'da yaşayan, yabancı bir yardım kuruluşu ve gönüllü kuruluş olan Kerala Müslüman Kültür Merkezi'yle bağlantılı Kerala'lı bir aktivist olan Eşref Venghat, AbdulRahim'in durumunu takip ediyordu.

AbdulRahim'in idam cezasını almasının ardından Venghat, diplomatik müdahale ve arabuluculuğu da araştıran bir hukuk ekibi oluşturmak için diğer yabancı kuruluşları bir araya getirdi.

Yeni komite, AbdulRahim adına temyiz başvurusunda bulunan bir savunma avukatı tuttu. Temyiz mahkemesi ceza mahkemesinin idam cezasını onadı ancak AbdulRahim'in idam edilmesinden önceki süreyi uzattı.

Bu arada hukuk ekibi, 2016 yılında Nasır'ın şartlı tahliyesini sağladı.

Suudi Arabistan'da önceden planlanmamış bir cinayetten hüküm giymiş bir kişi, kurbanın ailesinin kendisini affetmeyi kabul etmesi halinde, bazen mali bir anlaşmayla birlikte serbest bırakılabiliyor.

AbdulRahim'in hukuk ekibi ölen Enes'in ailesiyle arabuluculuk yapmaya çalıştı ancak bu çabalar Enes'in babası öldüğünde durdu.

Komite yıllarca arabuluculuğa devam edecek diğer aile üyelerini bulmaya çalıştı. Bu arada AbdulRahim'in avukatları, idam cezasını onayan Yüksek Mahkeme'deki davaya itiraz etti.

Zaman tükeniyordu. Ekim 2022'de, ailenin yaklaşık 4 milyon dolar talep etmesiyle arabuluculuk yeniden başladı.

Geçtiğimiz Ekim ayında Hindistan büyükelçiliği yetkililerinin huzurunda nihai bir anlaşmaya varıldı ve paranın geçtiğimiz Salı günü teslim edilmesi kararlaştırıldı.

BAĞIŞ KAMPANYASI YARIŞI

Artık parayı zamanında toplama yarışı başlamıştı. AbdulRahim'in memleketi Feroke'den insanlardan oluşan yeni bir komite bağış toplama kampanyası başlattı.

Altın perakende satış zinciri Chemmanur'un sahibi Boby Chemmanur'un da dahil olmasıyla bu ayın başında yaklaşık 600.000 dolar toplamışlardı.

Chemmanur, çeşitli Kerala göçmen topluluklarındaki hayran kulüpleri tarafından kutlanan ve sıklıkla onun dans videolarını paylaşan tanınmış bir kişi.

1_500

Boby Chemmanur Kerala'daki otobüs sürücülerinden AbdulRahim'i idamdan kurtarmak için bağış yapmalarını istedi.

Altın kaplamalı bir Rolls-Royce kullanan Chemmanur, Kerala'daki Suriyeli Hıristiyan kadınların giydiği geleneksel kıyafetleriyle imaj yapmış, mücevher reklamlarında poz veren Arjantinli futbol efsanesi Diego Maradona'yı Kerala'da birçok kez ağırlamış bir isim.

Şov yapmayı sevdiği bilinen Chemmanur, kampanyanın son haftalarında kampanyaya katıldı, 100.000 doların üzerinde bağışta bulundu ve para toplamak için bir dilenci kasesiyle Kerala sokaklarına çıktı.

Kampanya aynı zamanda dünya çapındaki insanların fon bağışında bulunabilmesi amacıyla Android ve Apple telefonlarda 'AbdulRahim'i Kurtarın' uygulamasını geliştiren üç kişilik bir yazılım start-up ekibi olan Spinecodes tarafından da desteklendi.

12 Nisan'da hedefe ulaşıldığında tüm Kerala sevindi.

Venghat şu anda Hindistan'da, fonların bankadan Riyad'daki Hindistan büyükelçiliği hesabına aktarılması çalışmasını yürütüyor.

Riyad'daki bir Hindistan büyükelçiliği yetkilisi evrak işi tamamlanıp nakit transferi onaylandıktan sonra mahkumun iki veya üç ay içinde serbest bırakılmasının beklendiğini söyledi.

Venghat, "İki krala merhamet dilekçeleri sunduk, Riyad ve Asir vilayetlerinde birden fazla valiyle görüştük ve birçok aile üyesi ve avukatla görüştük. Bu çabaların boşa gitmemesine sevindim" dedi.

MiddleEastEye

Haber Ara