Dolar

32,5038

Euro

34,9111

Altın

2.440,26

Bist

10.082,77

Suudi Arabistan'dan Yemen'deki müttefiklerine yakıt desteği

BM'ye göre Yemen'de dünyanın en büyük insani krizi devam ederken, Suudi Arabistan tarafından 2015 yılında başlatılan prosedüre dayanılarak, Riyad tarafından Aden hükümetindeki müttefikleri için aylık yakıt yardımı başladı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-10-30 15:34:04

Suudi Arabistan'dan Yemen'deki müttefiklerine yakıt desteği

Timetürk Çeviri

Yemen'deki kaos ve insani durum, savaştakinden daha fazla insanın ölümüne sebep oluyor. Birleşmiş Milletler'e göre; 2015 yılında, Suudi Arabistan'ın en güçlü Arap Prensi Muhammed Ben Selman'ın, Yemen'deki Huthi isyancılarının karşısında durmaya karar vermesi, dünyadaki en kötü insani krizin başlamasına yol açtı.

Riyad liderliğindeki askeri koalisyonun, Yemen'de zayıf olan resmi hükümetle olan müttefikliğinden kaynaklı olarak bazı yükümlülükleri var.

Suudi hükümetinden yapılan açıklamaya göre, 29 ekim pazartesi günü ülkenin güneyindeki bu büyük limana 60 milyon dolarlık petrol getirildi. Riyad'a göre, bu ekonomik yardım müttefiklerine bağlı bölgelerdeki enerji santrallerinde kullanılacaktır.

Yemen'deki gıda krizi, doğrudan ülkedeki ihtilaf ile bağlantılıdır. BM İnsani İşler Genel Sekreteri Mark Lowcock 18 ekim tarihli yazışmalarında, Fransa Basın Ajansı tarafından konunun dile getirildiğini belirtti. Yemen'deki insani durum dünyanın en kötüsüdür. Nüfusun % 75'i ya da 22 milyon insanın yardıma ve korunmaya ihtiyacı var. Bunların 8,4 milyonu ciddi bir acil gıda yardımına ihtiyaç duyuyor.

Suudi Arabistan'ın petrol ürünleri her ay bu resmi hükümete temn edilmeye devam edecek. , Fransa Basın Ajansı tarafından aktarılan Yemen merkez bankası yetkilisine göre, Riyad yetkili makamları elektrik enerjisine ayrılan fonlardan (ortalama 50 milyon dolar) sektörlere yeniden tahsisine izin verecek. Bu yardım, Suudi Arabistan'ın ekim ayının başlarında Yemen merkez bankasına 200 milyon dolar ödemesinden ve 2015'ten bu yana Riyal'in dolar karşısında üçte ikiden fazla değer kaybetmesinden sonra geldi.

Diğer yandan gözlemcilerin Husilere karşı bir savaşın kazanılamayacağı konusunda hemfikirler. Suudi Prensin, güvenilirliği büyük ölçüde Kaşıkçı davasından dolayı büyük ölçüde zayıfladı. Muhammed Bin Salman, Yemen'de büyük bir başarısızlığı kabul etmek zorunda. İnsancıl krize ek olarak, Riyad yönetimi liderliğindeki askeri koalisyon düzenli olarak savaş suçlarıyla suçlanmaya devam ediliyor.

Kaynak: Le Monde, AFP

Haber Ara