Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Şüpheli Çin casus güvercini serbest bırakıldı

Hayvan hakları grubu PETA, Çin Halk Cumhuriyeti adına casusluk operasyonları yürüttüğünden şüphelenilen bir güvercinin, yapılan girişimlerin ardından sekiz ay tutuklu kaldıktan sonra Hintli yetkililer tarafından serbest bırakıldığını açıkladı.

3 Ay Önce Güncellendi

2024-02-05 17:03:43

Şüpheli Çin casus güvercini serbest bırakıldı

Kuş, geçtiğimiz mayıs ayında Mumbai'deki bir limanın yakınında, bacaklarında iki yüzük ve kanatlarında Çince yazı gibi görünen kelimelerin casusluk şüphesiyle endişelere yol açtmsının ardından gözaltına alınmıştı.

Ancak daha sonra güvercinin Hindistan devletine karşı tehdit olmadığı ve aslında Tayvan'dan kaçıp alt kıtaya doğru yol alan açık denizde uçan bir kuş olduğu belirlendi.

Güvercin, geçen hafta Bombay Hayvanlara Zulmü Önleme Derneği'ne nakledilmeden önce bir hayvan hastanesinde tutulduktan sonra dernek personeli tarafından serbest bırakıldı.

Hayvan hakları örgütü PETA'nın internet sitesinden yapılan açıklamada, "Bir güvercinin Parel'deki Bai Sakarbai Dinshaw Petit Hayvan Hastanesi'nde (BSDPHA) şaşırtıcı bir şekilde sekiz ay boyunca tutulduğunu öğrendikten sonra, Hindistan tarafından kuşun serbest bırakılmasını sağlamak için harekete geçildi" denildi.

PETA'nın müdahalesinin ardından Mumbai polisi, haksız yere tutulan kuşun serbest bırakılmasını onayladı.

Güvercinin sekiz aylık çilesi, Hindistan'da 'kümes hayvanı' şüphelenilen ilk örnek değil. 2020'de Keşmir'in Hindistan tarafından yönetilen bölgesinde polis, Hindistan ile Pakistan'ı ayıran yoğun askerileştirilmiş sınırı geçtikten sonra casusluk şüphesiyle tutulan bir kuşu serbest bıraktı.

2016 yılında Hindistan'da başka bir güvercinin Başbakan Narendra Modi'ye yönelik tehdit içeren bir not taşıdığının iddiası üzerine gözaltına alınmıştı.

Tarihte güvercinler, Birleşik Krallık'ın her iki Dünya Savaşı sırasında da dahil olduğu casusluk operasyonlarında mesaj iletmek için kullanıldı. Ünlü Gustav adlı bir kuş, 6 Haziran 1944'te Normandiya'daki Sword Plajı'nda bulunan D-Day askeri birlik çıkarmasının ilk haberini İngiltere'ye geri götürdü.

Geçen yıl ABD'nin New Mexico eyaletindeki bilim insanları, uçuş sırasında kuş sürülerinin alışkanlıklarını daha iyi anlamak için ölü, doldurulmuş kuşları insansız hava araçlarına dönüştürmeyi amaçladıkları bir proje üzerinde çalışmaya başladılar.

Haberlere göre, geçen yıl Amerikan Havacılık ve Uzay Enstitüsü'nde sunulan araştırma, kuş görünümlü dronlar askeri hedeflere yönelik casusluğu amacıyla da kullanılabilir.

Russian Today

Haber Ara