Meltem Suat Timeturk Dış Haberler Servisi/Özel
Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, dün Hızlı Destek Kuvvetleri'nin (HDK) 2023 yılının Nisan ayından bu yana süren çatışmaların ardından el-Faşir şehrini ele geçirdiğini açıklamasının ardından, ordunun Darfur eyaletindeki el-Faşir'den çekildiğini doğruladı. Orgeneral Burhan, El-Faşir'den çekilmenin, komutanların “sistematik yıkım ve sivillerin öldürülmesi” nedeniyle şehri terk etmek zorunda olduklarını anlamalarından kaynaklandığını açıkladı.
Ordu'nun Gerekçesi ve Burhan'ın Kararlılığı
El-Faşi̇r'den çeki̇lme, HDK'nın Darfur bölgesindeki hâkimiyetini pekiştirirken, Orgeneral Burhan'ın açıklamaları ordunun yenilgiyi kabul etmediğini ve savaşın süreceğini gösteriyor.
Çekilmenin Nedeni: Sivilleri Korumak
Yıkım ve Ölümler: Orgeneral Burhan, devlet televizyonunda yaptığı konuşmada, El-Faşir'deki komutanların “sistematik yıkım ve sivillerin öldürülmesi” nedeniyle şehri terk etmeleri gerektiğine karar verdiklerini söyledi. Bu kararın, “geri kalan vatandaşları ve şehrin geri kalanını yıkımdan kurtarmak” amacıyla alındığını belirtti.
HDK'nın İhlalleri: HDK, Darfur bölgesini kontrol ediyor ve Kuzey Darfur eyaletindeki el-Faşir şehrini 18 aydır abluka altında tutuyordu. Ordu komutanı, HDK'yı "paralı askerler" ve "suçlular" olarak nitelendirerek, onların uluslararası normları ihlal ettiğini ve kimsenin hesap vermediğini vurguladı.
Burhan'dan İntikam ve Zafere Dönüş Sözü
El-Faşi̇r'den çeki̇lme bir yenilgi olsa da, Orgeneral Burhan durumu tersine çevirme konusunda kararlılığını sürdürüyor.
Zafer Kapasitesi: Orgeneral Burhan, “Ordu, zafer elde etme kapasitesine sahip ve durumu tersine çevirebiliriz” dedi. Ordunun, “ülkeyi paralı askerleri askerlerden arındırıp ortadan kaldırana kadar” devam etme kapasitesine sahip olduğunu vurguladı.
İntikam Yemini: Burhan, Sudan halkına, “tüm şehitlerimizin intikamını almaya kararlı olduğumuzu ve El-Faşir'de halkımıza yapılanların intikamını almaya kararlı olduğumuzu garanti ediyoruz” diyerek açık bir intikam yemini etti.
İç Savaşın Ağır Bedeli
Sudan ordusu ile HDK arasında 2023 yılının Nisan ayında başlayan iç savaş, ülkeye ağır bir bedel ödetti.
İnsani Kriz: Savaş, milyonlarca Sudanlıyı yerinden etti ve nüfusun yarısından fazlasını açlık ve hastalıkla karşı karşıya getirdi.
Bölgesel Kontrol: Ordu ülkenin doğusunu kontrol ederken, HDK'nın Darfur bölgesini tamamen kontrol altına alma hedefi, el-Faşir'den çekilme ile önemli ölçüde gerçekleşmiş oldu.
Yorum Yap