Dolar

32,2655

Euro

34,7105

Altın

2.395,91

Bist

10.243,17

Solcu Lula'nın Brezilya'da devlet kapitalizmine dönüşü

Geniş bacaları ve dev boru hattı kütlesiyle Abreu e Lima projesi, Brezilya'nın on yıllardır ilk yeni petrol rafinerisi olarak 2005 yılında dönemin başkanı Luiz Inacio Lula da Silva tarafından başlatıldı. Proje, geçen zamanla dünyanın en pahalı projelerinden biri oldu.

4 Ay Önce Güncellendi

2024-01-16 14:59:16

Solcu Lula'nın Brezilya'da devlet kapitalizmine dönüşü

Maliyet tahminlerinin ilk bütçenin dokuz katı olan 20 milyar dolara yükselmesinin ardından proje, İşçi Partisi'nin (PT) iktidarı döneminde Lula'yı eleştirenler tarafından israfın, yolsuzluğun ve beceriksizliğin bir anıtı olarak görülecekti.

Devlet kontrolündeki petrol şirketi Petrobras'tan aktarılan milyarlarca dolarlık bir siyasi rüşvetle gündem olan tesisin inşaatı, Lula'nın seçilmiş halefi Dilma Rousseff döneminde, 2014 yılında durduruldu ve yarım kalan tesisin ancak yarısı çalışır durumda kaldı.

2_342

78 yaşındaki politikacı Lula'nın üst üste olmasa da üçüncü dönem başkanlığını yeniden kazanmasının ardından, ülkenin kuzeydoğusundaki Pernambuco eyaletinin merkezinden bir saat uzaklıkta bulunan tesisin bitirilmesi için çalışmalar yeniden başladı.

Rafinerinin genişletilmesi, tecrübeli solcunun Latin Amerika'nın en büyük ekonomisini yeniden ayağa kaldırma ve onu uzun bir düşüş döneminden çıkarma planlarının bir ayağını oluşturan daha geniş kalkınma programı kapsamında yer alıyor.

Daha önce 2003 ile 2010 yılları arasında ülkeyi yöneten Lula, iktidara döndüğünden bu yana, ülkedeki 200 milyondan fazla nüfusun durgun yaşam standardını yükseltme hedefinde devletin rolünü güçlendirmeye çalıştı.

Ekonomi planı kapsamında, sosyal yardım ödemelerini artırdı, kamu harcamaları üzerindeki kısıtlamaları gevşetti, altyapı iyileştirmeleri sözü verdi ve yabancı sermayeyi çekmeyi hedeflediğini açıkladı.

Geçen ay haftalık sosyal medya yayında Lula, "Bu ülkeyi insanların iyi yemek yiyebileceği, iyi giyinebileceği, iyi yaşayabileceği, iyi dinlenebileceği, ailelerine bakabileceği orta sınıf bir ülkeye dönüştürmek istiyorum. Yaptığımız yatırımlar Brezilya'nın büyümesine yardımcı olacak." dedi.

Ancak muhalifler, onun geçmişte yanlış giden itibarsız devletçi kalkınma modelini yeniden canlandırmanın peşinde olduğunu söylüyor.

Brezilya, neredeyse on yıl önce hammadde fiyatlarının düşmesiyle yaşanan acımasız çöküşten önce, 2000'li yılların başında Çin'in körüklediği küresel emtia patlamasıyla birlikte gelişmekte olan piyasaların gözdesi haline geldi.

Muhalefet milletvekillerinden Kim Kataguiri, "hükümet daha fazla vergi alma, ülkeyi borçlandırma ve en yoksullardan çok elitlere fayda sağlayan alanlara daha fazla harcama yapma yönündeki başarısız reçetesini tekrarlıyor" diyor.

Bir önceki yönetimdeki yetkililer, işsizliğin azalması, enflasyon ve büyüme gibi olumlu göstergelere işaret ederek Lula'nın performansını savunuyorlar. Analistlerin 2023'te yüzde 1'in altında GSYİH büyümesine ilişkin ilk yıllık tahminleri, dördüncü çeyrek rakamlarının neredeyse yüzde 3'üne yükseltildi.

Uluslararası çatışmalardan uzakta ve hidrokarbonlardan minerallere, tarımdan yenilenebilir enerjiye kadar bol doğal kaynaklara sahip olan Brezilya'nın savunucuları, ülkenin uzun süredir övülen potansiyelini gerçekleştirmek için ideal bir konumda olduğunu söylüyor.

Ancak yatırımcılar ve ekonomistler, Lula'nın devlet odaklı ekonomik planına şüpheyle yaklaşıyor. Kamu hesaplarının kontrolünü kaybettiği görülürse, merkez bankasının yüzde 11,75 olan baz faizle borç oranını düşürmeye devam etmesinin zor olacağı konusunda uyarıyorlar.

Barclays'in Brezilya baş ekonomisti Roberto Secemski, "Brezilya, 1980'lerden bu yana büyüme açısından ikinci kayıp on yılını yaşadı; kişi başına düşen gelir henüz 2013'teki seviyelerine dönmedi. Ülkenin daha düşük faiz oranları altında sürdürülebilir daha yüksek üretkenliğe ve sermaye yatırımlarına ihtiyacı var. Sorun Brezilya'nın gevşek mali duruşunda yatıyor.” diyor.

Önümüzdeki yıl GSYİH genişlemesinin durgunlaşacağı tahmin edilirken, başkan bir tercihle karşı karşıya:

Daha ılımlı bir makroekonomik yol izlemek ya da tarihin tekerrür etmesi riskini göze alarak büyümeyi yeniden canlandırmak amacıyla harcamaları ikiye katlamak.

Recife'deki metal işçileri sendikasının genel sekreteri Abinadade Santos, "Daha önce yolunda gitmeyen şeyleri iyileştirmemiz gerekiyor" diyor. Ofisinin duvarında Lula'nın 1970'lerdeki grevlerdeki konuşmasından siyah beyaz bir fotoğrafı var.

"Bu, Lula hükümetinin görevi; geçmişteki hataları görmeli ve bunların bir daha olmayacağını garanti etmeli" diyen Santos, başkanın bunu başarabileceğine inanıyor ancak rehavete yer olmadığını söylüyor.

2014 yılında ülke çapında yapılan bir soruşturma, petrol devini hedef alan bir sözleşme karşılığında komisyon dolandırıcılığını ortaya çıkardı. Bu da onlarca politikacı ve iş adamının hapse atılmasına yol açtı. Lula'nın kendisi de daha sonra bozulan bir yolsuzluk mahkumiyeti nedeniyle hapis cezasına çarptırılmıştı.

Skandalla birlikte ham petrol fiyatlarındaki düşüş, Petrobras'ın bir dizi gemi alımını iptal etmesine yol açarken, bütçe aşımları, gecikmiş teslimatlar ve mali sorunlarla boğuşan yerli tersanelere ağır bir darbe indirdi.

5_84

Abreu Lima petrol rafinerisi, 2013'te Recife'de inşa edildi.

Rafineri ve tersaneye ev sahipliği yapan geniş alan olan Suape limanı ve sanayi kompleksindeki toplu işten çıkarmalar, yerel ekonomiye de yansıdı.

Ardından gelen ulusal kargaşa, Rousseff'in 2016 yılında görevden alınmasına neden oldu ve çocukken Sao Paulo'ya taşınmadan önce Pernambuco'da doğan eski bir sendikacı olan Lula'nın mirasına leke sürdü.

Lula, göreve gelişinin ilk döneminde, sosyal yardımlar yoluyla dünyanın en eşitsiz toplumlarından birinde 20 milyon vatandaşı yoksulluktan kurtarmasıyla övgü topladı. Hem tersanede hem de rafineride kaynakçı olarak çalışan ancak şimdi taksi şoförlüğü yapan John Bezerra da Silva, "Lula'nın başkan olduğu dönem Pernambuco'da yaşamak belki de tüm Brezilya'nın en iyi zamanlardan biriydi. Buradaki insanların rafineri ve gemi inşasının gerçekten geri geleceğine dair büyük umutları var" diyor.

Bu hayaller henüz gerçekleşmemiş olabilir. Şu anda bir Lula müttefiki tarafından yönetilen Petrobras, Brezilya'yı ham petrol üreticileri arasında üst sıralara taşımak için offshore üretim tahminlerinde büyük bir artışa girişirken, yerli tersanelere yeniden sipariş vermeyi planlıyor.

Ancak başarılı olmak için sektörün daha önce rekabetçi olma ve son teslim tarihlerini karşılama konusunda zorluk yaşamasına neden olan faktörlerin üstesinden gelmesi gerekecek.

Bu durum, bürokrasi, zayıf lojistik altyapı, beceri eksiklikleri ve hantal devlet bürokrasisi gibi derin yapısal sorunların ele alınmasını gerektirecektir.

Ülkenin karmaşık vergi sistemini basitleştirmeye yönelik yakın zamanda kabul edilen bir anayasa değişikliği, S&P'nin Brezilya'nın kredi notunu bir kademe yükseltmesine rağmen, hala yatırım yapılabilir seviyenin altında olması nedeniyle, genel olarak doğru yönde atılmış bir adım olarak memnuniyetle karşılandı.

Lula'nın aşırı sağcı selefi Jair Bolsonaro döneminde bakanlar özelleştirme ve hükümetin küçültülmesi peşindeydi.

Lula yönetimi, büyümeyi teşvik etme arayışında eski bir formüle yöneldi.

Ağustos ayında gösterişli biçimde açıklanan hükümetin yeni bayındırlık işleri Büyüme Hızlandırma Programını tekrarladı.

Danışmanlık şirketi Inter B'nin analizine göre, Lula tarafından 2007'de başlatılan bu program kapsamındaki projelerin yalnızca dörtte biri etkin bir şekilde teslim edildi.

Ancak yetkililer, son sürümün farklı olduğu konusunda ısrar ediyor. Tamamlanmamış projeleri tamamlama önceliği var. İmtiyazlar ve ortaklıklar yoluyla daha fazla özel sektör katılımına sahip olacak.

Maliye bakanlığında üst düzey bir yetkili olan Guilherme Mello, "Belirli projeleri eleştirenler olmasına rağmen, geçmişte işe yarayan bir planlama aracıydı" diyor.

2026 yılına kadar hedeflenen 290 milyar dolarlık yatırımın 76 milyar doları federal fon olacak. Geri kalanının banka finansmanından, özel yatırımcılardan ve Petrobras gibi devlete ait işletmelerden gelmesi bekleniyor.

Mello, “Yeni bir sanayileşmeden bahsediyoruz. 70'li veya 80'li yılların endüstrisini geri almayı planlamıyoruz. Yeni bir sektöre ihtiyacımız var, bu yeşil dönüşümle birleşiyor” diyor.

Çinli otomobil üreticisi BYD geçen yıl, yaklaşık 617 milyon dolarlık (3 milyar Brezilya Reali) bir yatırımın parçası olarak kuzeydoğu Brezilya'da elektrikli otomobil üretmeye başlayacağını duyurdu.

Şirketin yerel başkanı Alexandre Baldy, kararın Lula'nın karbondan arındırma konusundaki kararlılığına ve şirketin kurucusuyla Çin gezisinde görüşmesine bağlı olduğunu söyledi. Baldy, "Hükümetin ekonomik planı çok olumlu" diyor.

Baldy, BYD'nin gelişi ülkenin doğal kaynaklarını "son teknoloji endüstriye" dönüştürme çabasıyla ilgili olarak, "Böylece Brezilya'yı geleceğin ülkesi olarak düşünmeyi bırakıp, günümüzün ülkesi olmak için Brezilya'ya yatırım yapıyoruz." diyor.

Yerli üretime yardımcı olmak için hükümet ithal elektrikli araçlara vergi uyguluyor. Bununla birlikte, bazı ana akım iktisatçılar korumacılık ve kurumsal yardımlar konusunda temkinli davranıyor. Denizaşırı rakiplerden izolasyonun otomotiv gibi alanda Brezilya imalatında rekabet eksikliğine yol açtığını savunuyorlar.

BNP Paribas ekonomisti Gustavo Arruda, "Sektörlere verilen sübvansiyonlar ve teşvikler, tahmin edilenden daha uzun sürüyor ve etkisi beklenenden daha küçük" diyor.

Brezilya'nın federal bütçesinde manevra alanı çok az, çünkü bu bütçenin yaklaşık yüzde 90'ı sosyal güvenlik ve emeklilik gibi kalemlere ayrılıyor.

Yönetim, artan gelir tahsilatıyla ekstra harcamaları finanse etmeyi planlıyor. Maliye Bakanı Fernando Haddad, niyetlerinin ülkenin zaten yüksek olan genel vergi yükünü artırmak yerine muafiyetleri, boşlukları ve kaçınmaları sona erdirmek olduğunu söyledi.

Bunun gerçekçi olup olmadığı konusundaki şüphelerin yanı sıra, kurumsal çevrelerde borçlanma seviyelerinin artacağı endişesi de var. Şu anda GSYİH'nın yüzde 74'ü düzeyinde olan kamu borcu, gelişmekte olan bir ekonomi için nispeten yüksek.

Enflasyon ve yatırımcı güveni üzerindeki olası zincirleme etkiler üzerinde duran Arruda, “Mali durumun bir krizi tetiklemesini beklemesek de, artan borçlar Brezilya'nın kırılganlıklarını ortaya çıkarmaya devam edecek. Gelecekte mali düzenleme ihtiyacı özel sektörün yatırımlarını sınırlayabilir." diyor.

Varlık yöneticisi Rio Bravo Investimentos'un genel müdürü Paulo Bilyk, "Her uzun vadeli ve hatta kısa vadeli yatırımcının aklındaki en kritik konu mali istikrardır. Geçmişte tekrarlanmaya çalışılan günahlara herkesin dikkat etmesi gerekecek." diyor.

Rousseff'in görevden alınmasının ardından bütçedeki büyümeyi enflasyonla sınırlayan bir anayasa değişikliği kabul edildi. Yatırımcılar bunu mali güvenilirliğin temel taşı olarak görüyorlardı. 

Lula'nın dönüşünden bu yana, bunun yerini, belirli sınırlar koyarken harcamaların gerçek anlamda artmasını gerektiren daha gevşek bir kurallar dizisi aldı. Yeni çerçeve aynı zamanda 2024'te hesapların dengelenmesinden sonra faiz dışı bütçe fazlasının (yani faiz ödemeleri öncesinde) kademeli olarak artacağını da vaat ediyor. 

Bu yılki sıfır bütçe açığı hedefi savunulurken, Lula bu hedefe ulaşılamayabileceğini öne sürdü. Ekim ayında yapılacak önemli belediye seçimleri öncesinde kendi partisinden daha fazla harcama yapması yönünde baskı görüyor.

Brezilya Planlama Bakanı Simone Tebet, yeni mali çerçevenin "sürdürülebilir" olduğunu savunurken, federal yatırımların GSYİH'ye oranı olarak "dünya ortalamasının çok altında" kaldığını, dolayısıyla kamu harcamalarında aşırılık ya da verimsizlikten bahsetmenin bir anlamının olmadığını belirtiyor.

Lula, önceki görevinin mali açıdan iyi niyetinin kanıtı olduğunu söylese de (ilk dört yıllık görev süresinde büyük ölçüde mali disipline bağlı kalmasıyla tanınıyor), daha sonra Rousseff tarafından benimsenen daha genişlemeci bir aşamaya başlamakla suçlanıyor. 

Her ne kadar muhafazakarların hakim olduğu güçlü bir Kongre her türlü radikal dönüşe direnebilecek olsa da yatırımcıların şüpheleri devam ediyor.

Lula'nın yenilikçi yeni sektörleri teşvik ederken eski tarz ağır sanayileri yeniden canlandırmaya yönelik vizyonu Suape liman kompleksinde test edilecek.

Petrobras rafinerisinin genel müdürü Marcio Maia, genişlemenin işleme kapasitesini iki katına çıkararak dizel ithalatına bağımlılığın azaltılmasına yardımcı olacağını söyledi.

4_124

Atlantico Sul tersanesi ise 2019'da rafa kaldırıldı, daha sonra iflas korumasına alındı. Ancak bakım, onarım ve petrol sondaj platformları için ekipman imalatıyla faaliyetler geri döndü. 

İcra kurulu başkanı Roberto Brisolla, işletmenin kriz gelmeden önce zaten üretkenliği artırdığını ve işçi başına üretim düzeylerinin dünya lideri Güney Koreli emsallerinden çok da uzak olmayan seviyelere ulaştığını söyledi. 

Artık gelecekte Petrobras'a güvenmemek için sipariş defterini çeşitlendiriyor ve offshore rüzgar santralleri için kuleler gibi fırsatları da göz önünde bulunduruyor. 

Brisolla, "Bu hükümetin bir plan yaptığını görüyoruz. Yenilenme zamanı, beklentiler ve iyimserlik var. Ama hâlâ gidilecek bir yol var." diyor

Kaynak: FinancialTimes

Haber Ara