Dolar

32,3808

Euro

34,6070

Altın

2.389,89

Bist

10.045,74

Sol Zapatistaları nasıl fetişleştirdi? Radikaller onları posterlere dönüştürdü

“Eğer Zapatistalar ortaya çıkmasaydı, onları icat etmemiz gerekecekti. Onlar olmasaydı küreselleşme karşıtı hareket diye bir şey olmazdı. Onlar katalizördü.”

2 Hafta Önce Güncellendi

2024-04-17 22:37:25

Sol Zapatistaları nasıl fetişleştirdi? Radikaller onları posterlere dönüştürdü

Sabahın erken saatlerinde sis, yağmur ormanlarının çalılıkları üzerinde yükselmeye başladığında, gece boyunca hiçbir akrebin sığınmadığına emin olmak için botlarımı salladım. Üzerinde kırmızı yıldız bulunan siyah bayrak rüzgârda dalgalanıyordu. 2006 yılının yılbaşı günüydü ve ben Zapatista isyancı bölgesinin kalbinde, güney Meksika'nın Chiapas bölgesindeki özerk la Garrucha belediyesinin misafiriydim. Bu özel belediye, on yıldan fazla bir süre önce öne çıkan yerli isyan hareketi hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyen yabancı gazetecilere kapılarını açan ilk belediye oldu.

FlYXaQKXEAAj-q0

Ejército Zapatista de Liberación Nacional (EZLN), 1 Ocak 1994'te Meksika'nın çeşitli siyasi iktidar merkezlerini devirip geçici olarak işgal ettiklerinde kendilerini dünyaya duyurdu. Zamanlama sembolikti ve Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşmasının yürürlüğe girdiği güne tekabül ediyordu. Anlaşmanın, yerli halkların kolektif toprak haklarını güvence altına alan 27. Maddeyi Meksika anayasasından etkili bir şekilde kaldırmasına öfkelenen bu örgüt, uluslararası düzeyde tanınan bir anlaşmaya savaş ilan eden ilk örgüt oldu. Meksika Devlet Başkanı Ernesto Zedillo'nun onları yakalamak veya yok etmek için bir saldırı başlatmasıyla, kampanyaları Şubat ayından itibaren bir savaşa benzemeye başladı.

FysBX32X0AcPN6O

CHE GUEVERA'NIN RUHUNU HATIRLATTI

2006 yılında, geniş bir protesto ve sivil direniş hareketi olan “Başka Kampanya” olarak adlandırdıkları eylemle San Cristobal sokaklarına dönen Zapatistalara eşlik eden bir heyetin parçasıydım. Aracımız doğrudan liderleri Subcommandante Insurgente Marcos'un arkasından geliyordu. İsyankar süvari alayını bir motosikletle kanyonun dışına çıkardı ve kaçınılmaz olarak Che Guevara'nın ruhunu hatırlattı. Doksanların birçok aktivisti için Marcos, Che'ye benzer bir alanı doldurmuştu: entelektüel ve eylem adamı rollerini birleştiren egzotik radikal. Che'nin hareketi gibi, Zapatistaların idealizmi de gücün ham gerçekleriyle çarpıştığında sonunda paramparça oldu.

GKpe7Q3WAAAR-Pa

Çoğunlukla “yoksulların en yoksulu” olarak tanımlanan Zapatistalar, mücadelelerini daha geniş bir zulüm tarihiyle ilişkilendirdiler. Birinci Bildirgede “Biz 500 yıllık mücadelenin ürünüyüz” diyordu. Onlarınki, özerklik taleplerinden ve yerli yasalara, geleneklere ve uygulamalara göre anayasal özyönetim hakkına ilişkin taleplerden ayrılamayan bir haysiyet mücadelesiydi. Adları, mücadelelerini ulusun devrimci geçmişine bağlıyor ve 1910 Meksika devrimine önderlik eden Emiliano Zapata'yı anıyordu.

CxVtFc4VIAADsMv

Ancak Zapatistalar kendilerini Meksika tarihinin bir dokusuna işlemiş olsalar da, birçok gözlemci onların temsil ettiği şeyin kökten yeni olduğunu düşünüyordu. 2006'daki rehberim merhum gazeteci ve Beatnik şairi John Ross bana şunları söyledi: “Eğer Zapatistalar ortaya çıkmasaydı, onları icat etmemiz gerekecekti. Onlar olmasaydı küreselleşme karşıtı hareket diye bir şey olmazdı. Onlar katalizördü.”

EqpAEqRXEAANgVB

KÜRESEL SOLUN İKONLARI

Zapatistalar, kendisini iki dünya arasında bir köprü olarak konumlandıran yerli olmayan Marcos sayesinde kısa sürede küresel Sol'un ikonları haline geldi. Tüm devrimciler gibi Marcos da kendine özgü askeri şapkası, piposu ve kar maskesiyle romantik bir cazibe yansıtıyordu. Küresel olarak duyarlı radikal bir nesil için yeni bir tür poster haline geldi. Aslına bakılırsa, belki de onun çekiciliğinin bir kısmı tam olarak meçhul olmasıydı; giydiği kar maskesi bir tür dengeleyici görevi görüyordu, bu da erkeklerin en azından Che'nin imkansız yakışıklılığı olmadan bir devrimci olmanın romantizmini hayal etmelerine olanak tanıyordu.

F-qJuvbXkAAf0Xc

MARKSİST MARCOS

Mistik çekiciliğinin ötesinde Marcos'un en büyük başarısı yazılarının özgünlüğüydü. Zapatistalar kelimelerin en güçlü silahları olduğunda ısrar ettiler ve Marcos onların en tanınmış yazarları oldu. Yalnızca küresel siyasi olaylara ilişkin zekice bir okuma sergilemekle kalmadı, aynı zamanda mitleri ve masalları insan ruhları ve hayali hayvan karakterleriyle uyarlaması, masal kurmanın gerçek gücünü gösterdi. Eğer gerçek bir devrim olacaksa, bunun farklı bir tarzda yazılması gerektiğinde ısrar etti. Marcos, yerlileri kendi doktrinine dönüştürmeye niyetliyken, kendisini dünyayı yerlilerin bakış açısına dönüştürürken bulan bir Marksist olduğunu esprili bir şekilde söyledi.

Fzz7uvhWIBYSTA9

"AĞ TOPLUMU"

Ancak hareketi çok geçmeden dijital çeviride kaybolacaktı. Zapatistalar internet çağının şafağında geldiler; Hatta bazı yorumcular bunların ilk internet devrimi olduğunu bile iddia etti. Rand şirketi gibi önde gelen düşünce kuruluşları mücadelelerini “ağ merkezli savaş” olarak adlandırdı. “Bilgi çağı” olarak adlandırdığı çağın en önde gelen sosyal guruları arasında yer alan Manuel Castells, “Ağ Toplumu” hakkındaki kitaplarından birinin ön cephesinde Zapatista sanat eserlerinin yer almasını bile sağladı. Zapatistalar hakkında, dijital çağın yeni dilinin (ağlar, hiyerarşisizlik, bağlantı) uygulanmadığı herhangi bir çalışmayı okumak zordu. Ancak isyancıların internete sahip ilk kalesi olarak geniş çapta tanıtılan la Garrucha'ya yaptığım ziyaret sırasında teknolojinin işe yaramadığı açıktı. Dijital dilin Zapatistalara yansıtılması tamamen Batı'daki burjuva radikallerine hitap etmek için tasarlandı.

FlXxU5iWYAc_bhz

KÜRESEL KARŞITI YERLİLER

Aslında Zapatistaları diğerlerinden ayıran şey, şaşırtma, saklanma yetenekleri ve açık yolları takip etmeyen, verdikleri öngörülemeyen ve zamansız tepkilerdi. 1998'e gelindiğinde işleri yavaşlatmanın ve sessizliği benimsemenin önemi hakkında yazmaya başlamışlardı. Bu, amblem haline getirildikleri belirli bir tür radikal politikadan daha uzak olamaz. Zapatistalar, dayanışmayı şüphesiz memnuniyetle karşılasalar bile hiçbir zaman küresel simgeler olmayı istemediler. Talepleri aslında oldukça açıktı: Meksika yerlileri için toprak, özgürlük ve özerklik. Ancak dijital çağın şafağında, bu şartlara direnmelerine rağmen, onları yeni bir devrimci öncünün parçası olarak bir an için dünyaya göstermek isteyenler dış güçlerdi.

GCwIgf-WAAAYija

Milenyumun başında Batı'daki radikalizmin farklı bir yol izlediği açıkça görülüyordu. Zapatistalar şiddet karşıtlığını siyasi bir strateji olarak tamamen benimsemiş olsa da - bu durum Mart 2001'de Mexico City'ye yaptıkları yürüyüşte en belirgin olanıdır - geçen yıl Seattle'da DTÖ konvansiyonunda ve Prag'da IMF ve Dünya Bankası'na karşı yapılan protestolar bazı Batılı küreselleşme karşıtlarının şiddetli çatışmalara nasıl girişmeye istekli olduklarını gösterdi.

FDnO4WdWQAgggeH

11 Eylül'den sonra Batılı aktivistlerin dikkati Irak ve Afganistan'daki savaşlara yöneldi ve bu da savaşın kavramsallaştırılmasını giderek daha tanıdık bir devletçi yöne doğru itti. Bu, Marcos'un savaşın, ulus devletin yalnızca militarizasyon ve polislik rolü oynadığı küresel bir durum olduğu yönündeki ısrarıyla çelişiyor gibi görünüyordu.

F_K73fsXIAA2Yv5

UYUŞTURUCU KARTELLERİ

2006'yı takip eden yirmi yılda Zapatistalar uluslararası ilgide gözle görülür bir düşüş gördü. Bunun nedeni kısmen, 2018'de seçim politikalarına yönelik daha önceki devlet eleştirileriyle çelişen oldukça feci bir hamleyi de içeren kendi siyasi hamleleriydi. Ancak 2006'da Chiapas'ı, Meksika'yı ve Amerika'yı, dikkatleri yerli köylülerden uzaklaştıracak şekilde dönüştürecek başka bir şey daha oldu.

zIuk_EML

Aralık 2006'da Meksika seçimlerini Başkan Felipe Calderon kazandı; ancak pek çok analist oy sayımında hile yapıldığına inanıyor ve o zamanın yarışmacısı Andrés Manuel López Obrador sonucu hiçbir zaman kabul etmiyordu. Başkanlığına on gün kala Calderon, uyuşturucu kaçakçılığı kartellerine karşı doğrudan bir saldırı başlatacağını duyurdu. Ortaya çıkan geniş kapsamlı ve şiddetli çatışma, uluslararası ilgiyi Chiapas'taki çatışmadan uzaklaştırarak yüzbinlerce cinayete ve kayıp insan sayısına yol açtı. Bu süreçte narkotik savaşları uyuşturucu ticaretini Chiapas'a itti. 2006 yılında oraya yaptığım gezilerden birinde insan hakları temsilcileri Chiapas'ın büyük bir uyuşturucu sorunu olmadığını söyledi. Bugün artık durum böyle değil. Ocak ayında 700'den fazla köylü, kartel şiddeti nedeniyle Chicomuselo ve La Concordia topluluklarındaki evlerini kalıcı olarak terk etti.

GCwIkdSWkAAsrWS

GERİ ÇEKİLME KARARI

Bu şiddet, kaçakçı grupların kuzeye giden göçmen akışını kontrol etmek ve sömürmek için harekete geçmesinden bu yana arttı. Andrés Manuel López Obrador'un 2019'daki seçim zaferi sorunu daha da kötüleştirdi. Bölgeyi askerileştirmesi kartelleri caydırmadı; tam tersine, organize suç, ordu ve polis arasındaki bağlantılarla, bu yeni ekonomik koridorda daha fazla kâr vaatleri açık savaşa yol açtı. Bu istikrarsızlığa karşılık Zapatistaların Kasım ayında yayınladığı bir bildiride özerk belediyelerini dış dünyaya kapatacakları belirtildi.

GCwIjxGW4AA295O

Bu geri çekilmeden sonra Zapatistaların bugün nasıl bir mirası var? Batılı radikaller, Zapatistaların çaresiz yoksullukları yerine ırkını ve kimliğini vurgulayarak, yoksulluğun siyasi bilinci şekillendiren belirleyici işaret olarak önemini bir kenara bırakma konusunda liberaller kadar suç ortağı oldular. Dahası, Zapatista hareketini dijitalleşme diline uyacak şekilde çerçeveleme girişimleri, sosyal medyada görmeye devam ettiğimiz sosyal adalet dayanışmasının gösterisini öngördü ve bu, Meksika'nın yerli halkına, günümüzün neredeyse bağlantılı entelijansiyasından daha az hitap ediyor. Her şeyin kendi kendine hizmet edişi göz önüne alındığında, Zapatistaların bir tür fetişleştirilmiş nesne haline gelmesi, tekno-iyimserler tarafından açıkça bir kenara bırakılıncaya kadar "iyi yerli" radikallerin imajını iletmek için açıkça benimsenmeleri şaşırtıcı mı?

GCwJLChWoAAqk1C

BUGÜNKÜ MEKSİKA

20. yüzyılın başından beri Meksika toprakları ve insanları kalıplaşmıştır. Zapatistalar en parlak dönemlerinde Batının radikal fantezisini gerçekleştirdiler. Şimdi ülkeleri, Meksika sarısının tanıdık sinematik tonunda gereğinden fazla filtrelenmiş durumda: Tehlikeli ve affetmeyen, kanunsuz ve pişmanlık duymadan öldüren çılgın haydutlar tarafından yönetilen ülke. Burası benim bildiğim Meksika değil. Bunun çaresi, radikalizmin önyargıları da dahil olmak üzere önyargılarla dolu kimliklerin fetişleştirilmiş tasvirlerinin ötesine geçerken, tarihin karmaşıklıklarının daha iyi takdir edilmesidir.

Brad Evans

unherd.com

Haber Ara