Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Sisi'den, Türkiye karşıtı hamle

Türkiye’nin Afrika ülkeleri ve Libya’daki rolünden rahatsız olan Mısır’daki darbeci Sisi yönetiminin, Türkiye’ye karşı bir güvenlik cephesi kurmak için harekete geçtiği öne sürüldü.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-03-03 15:12:40

Sisi'den, Türkiye karşıtı hamle

Türkiye'nin Afrika ülkeleri ve Libya'daki rolünden rahatsız olan Mısır'daki darbeci Sisi yönetiminin, Türkiye'ye karşı bir güvenlik cephesi kurmak için harekete geçtiği öne sürüldü.

Middle East Monitor gazetesi, Türkiye'nin Arap Mağrip ülkeleriyle yakınlaşmasından ve Ankara'nın Libya krizindeki rolünden rahatsız olan Sisi askerin yönetiminin, son zamanlarda Kuzey Afrika ülkeleriyle, Türkiye'nin attığı adımlara benzer adımlar atmasının soru işaretleri oluşturduğunu öne sürdü.

Kahire'nin, Ankara'ya karşı bir güvenlik cephesi kurmak istediğini belirten Middle East Monitor gazetesi; Mısır hükümetinin, İstihbarat Şefi Binbaşı Abbas Kamel'i Sudan, Doğu Libya, Cezayir ve Fas'a gönderdiğini dikkat çekti.

İngiliz web sitesi Middle East Monitor, Mısır ordusunun, Trablus'taki Türkiye'nin rolü nedeniyle uluslararası kabul görmüş El-Wefaq hükümetine karşı emekli Büyük Genel Halife Hefter'in milislerini desteklediği belirtti.

Darbeci Sisi'ye yakın olan Mısır İstihbarat Şefi Abbas Kemal'i, Hafter güçleri safında savaşacak yeni askerler bulmısı için Sudan'a gönderdiğini yazan Middle East Monitor gazetesi, Kemal'in Sudan'dan sonra Cezayir, Fas ve Tunus'u ziyaret ederek, Türkiye'ye karşı Hafter yönetimine destek isteyeceğini belirtti.

Middle East Monitor, Mısır'ın hamlelerinin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 25 Aralık 2019'da Tunus'u ve 26 Ocak'ta Cezayir'i ziyaret etmesinin ardından gelmesini dikkat çekti.

Haber Ara