Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Şi Cinping ABD'li patronlarla buluştu

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Amerikalı iş dünyasının liderleri dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki jeopolitik ve ticari gerilimler nedeniyle yıpranan bağları onarmaya çalışırken bir grup ABD'li üst düzey şirket yöneticisiyle bir araya geldi.

1 Ay Önce Güncellendi

2024-03-27 10:17:09

Şi Cinping ABD'li patronlarla buluştu

Toplantı, Çin'in ticaret ortakları arasında, Pekin'in emlak piyasasındaki yavaşlamanın üstesinden gelmek için yoğun yatırım yapmasının ardından ulluslararası damping ihtimali nedeniyle endişelerin arttığı bir dönemde gerçekleşti.

Toplantıya bizzat katılan Çin Devlet Başkanı Cinping, iki ülke arasındaki ticaret ilişkilerine verdiği önemin altını çizdi. ABD iş dünyasından Blackstone CEO'su Stephen Schwarzman, Qualcomm Başkanı ve CEO'su Cristiano Amon, MGM Resorts International Başkanı ve CEO'su William Hornbuckle ve ABD-Çin İş Konseyi Başkanı Craig Allen'ın toplantıya katıldığı ifade edildi.

Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Sözcüsü Hua Chunying, Pekin'de bugün yapılan toplantılarla ilgili “Başkan Şi, Çin-ABD ilişkilerinin durumunun ister çatışma ister işbirliği olsun, iki halkın refahı ve insanlığın geleceği ile ilgili olduğunu vurguladı. Başarımız birbirimizin fırsatıdır” açıklamasını yaptı.

1_478

Konuya yakın kaynaklara göre, toplantıya bu hafta Pekin'in en önemli yıllık iş konferansı olan Çin Kalkınma Forumu'na katılan ABD'li üst düzey yöneticilerin de katılması bekleniyordu. Foruma katılanlar arasında Chubb CEO'su Evan Greenberg, Pfizer'den Albert Bourla ve FedEx'ten Raj Subramaniam da vardı.

Şi, Kasım ayında ABD-Çin İş Konseyi ve ABD-Çin İlişkileri Ulusal Komitesi tarafından San Francisco'da düzenlenen Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği forumunun oturum aralarındaki akşam yemeğinde ABD'li iş dünyasının liderleriyle bir araya gelmişti.

2_451

Forum için hafta sonu Pekin'e akın eden Avrupalı ​​üst düzey yöneticiler yapılan toplantıya davet edilmedi. Görüşmelere yakın olan kişiler, bunun San Francisco etkinliğine yanıt olarak düzenlenmesinden kaynaklandığını söyledi. Toplantının organizatörlerinden biri olan NCUSCR başkanı Stephen Orlins de Pekin'de.

ABD-Çin ilişkileri, Şi ve ABD Başkanı Joe Biden'ın Apec forumunun oturum aralarında yaptığı ikili görüşmelerden bu yana kısmen istikrar kazandı.

Ancak gerginlikler artmaya devam ediyor. ABD, ithal Çin elektrikli araçlarının güvenlik tehdidi oluşturup oluşturmadığını araştırma sözü verirken Pekin, Apple'ın iPhone ve Tesla araçlarının devlet dairelerinde kullanılmasını engelledi. Pekin dün ABD'nin elektrikli otomobil sübvansiyonlarına karşı Dünya Ticaret Örgütü'ne dava açtı.

Çin, ülkeye doğrudan yabancı yatırımın geçtiğimiz yıl onlarca yılın en düşük seviyesine gerilemesinin ardından son aylarda uluslararası ticarete daha olumlu bir tablo sunmaya çalıştı.

Geçen hafta, Çin, sınır ötesi veri aktarımları konusunda endişeli olan işletmeler tarafından memnuniyetle karşılanan bir hamleyle yeni veri yasalarına açıklık getirdiğini duyurdu.

Amerikan Ticaret Odası Başkanı Sean Stein, "Çin pazarına hizmet etmek veya Çin'e satış yapmak için burada olan ABD'li şirketlerin, sanırım bir yıl öncesine göre biraz daha olumlu olduklarını düşünüyorum. Hala ekonomiyi geride tutan derin yapısal sorunlar var, ancak ilişkilerdeki iş döngüsü bakımından bulundukları yer daha iyi bir yerde." dedi.

Çarşamba günü açıklanan resmi istatistiklere göre, Çin ekonomisi istikrar işaretleri veriyor; sanayi kârları Ocak-Şubat döneminde bir yıl öncesine göre yüzde 10,2 arttı, ancak bu kısmen 2023'teki düşük baz sayesinde oldu.

Çok uluslu büyük bir şirketin genel müdürü, forumun açılışında konuşan Şi de dahil olmak üzere Pekin'den gelen söylemin geçen yıla göre daha "kendinden emin" olduğunu söyledi.

Ancak Çin ekonomisindeki yapısal zorluklar göz önüne alındığında bunun yatırımcı duyarlılığını desteklemeye yönelik bir girişim mi yoksa gerçekten liderlik tarafından hissedilen bir girişim mi olduğunu bilmenin zor olduğunu söyledi.

FinancialTimes

Haber Ara