Dolar

32,3549

Euro

34,7693

Altın

2.395,98

Bist

10.208,65

Selman’dan, Pakistan’a ‘İsrail’i tanı’ baskısı

İbrani gazetesi Haaretz, Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın, Pakistan’a İsrail’i tanıması için baskı yaptığını yazdı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-11-21 09:22:32

Selman’dan, Pakistan’a  ‘İsrail’i tanı’ baskısı

İbrani gazetesi Haaretz, Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın, Pakistan'a İsrail'i tanıması için baskı yaptığını yazdı.

Gazete, Prens Selman'ın Pakistan'ın İsrail'le ilişkilerini normalleştirme arzusunda olduğunu bildirdi.

Gazete haberinde, Pakistan Başbakanı İmran Han'ın geçtiğimiz hafta, ülkesinin Tel Aviv ile ilişki kurma yönündeki her türlü hareketi kategorik olarak reddetmeye devam ettiğini vurgulayarak yeni bir rekora imza attığına dikkat çekti.

İmran Han bir televizyon röportajında, Amerika Birleşik Devletleri ve diğer dost ülkelerin İslamabad'a İsrail'i tanıması için baskı yaptığını, bu ülkelerin isimlerini açıklamayı reddettiğini; çünkü ülkesinin o ülkelerle ilişkilerinin iyi olduğunu ve onları rahatsız etmek istemediğini söylemişti.

Haaretz gazetesi, Pakistan Başbakanı İmran Han'ın röportajda ismini vermek istemediği kardeş İslam ülkeleri arasında Suudi Arabistan'ın da olduğunu doğruladı ve Riyad'ın üstü kapalı onayının Tel Aviv, Abu Dabi ve Manama arasındaki normalleşme anlaşmalarında önemli bir faktör olduğuna dikkat çekti.

Suudi baskısı

Pakistanlı bir diplomat ve üst düzey bir askeri yetkili ise, Suudi Arabistan'ın, ABD hariç, Pakistan üzerindeki diğer ana baskı kaynağı olduğunu doğrulayarak, “Riyad aylardır İslamabad'a saldırıyor; çünkü Prens Selman, Suudi Arabistan resmi bir adım atmadan önce Pakistan'ı İsraille normalleştirmek istiyor" dedi.

Pakistanlı diplomat, Pakistan'ın nüfus bakımından Müslüman çoğunluğa sahip en büyük ikinci ülke ve nükleer silaha sahip tek İslam ülkesi olduğunu, İsrail'le normalleşmesinin Suudi Arabistan için iyi bir örnek teşkil edeceğini belirtti.

İsrail gazetesine göre, Pakistan diplomasisini fiilen yöneten Başbakan İmran Han değil, ordudur; ordunun, Tel Aviv ile ilişkilerini resmileştirmeye başvurmasını beklemektedir; çünkü bu, Hindistan ile İsrail arasındaki geniş savunma anlaşmalarını dengelemeye yardımcı olacaktır.

İsrail gazetesi, Pakistan başbakanının İsrail'in normalleşmesi ve Filistin'e ihanet etmesinden kaçınmak için kapsamlı bir askeri desteğe ihtiyacı olduğunu öne sürerek, "Ordu onu feda etmeye ve bu aşamada onu günah keçisi yapmaya başvurabilir" dedi.

Kaynak: Arabi21

Haber Ara