Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Seçimleri boykot eden 54 milyon Mısırlı, savcılığa sevk edildi

Mısır Ulusal Seçim Kurumu, Senato seçimlerinde oy kullanmayan 54 milyon yakın Mısırlı’yı savcılığa sevk etme kararı aldı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-08-27 11:59:28

Seçimleri boykot eden 54 milyon Mısırlı, savcılığa sevk edildi

Darbeci Mısır yönetiminden, seçmenlere gözdağı!

Mısır Ulusal Seçim Kurumu, Senato seçimlerinde oy kullanmayan 54 milyon yakın Mısırlı'yı savcılığa sevk etme kararı aldı.

Kuruldan yapılan açıklamada, benzeri görülmemiş bu kararın "söz konusu kişilerin Mısır devletinin seçmenlerin siyasi haklarını kullanabilmesi için gereken tüm imkanları sağlamasına rağmen ulusal görevlerini yerine getirmemeleri" gerekçesiyle alındığı kaydedildi.

Mısır eski büyükelçisi Mohammed Morsi Awad ise basına yaptığı açıklamada, Ulusal Seçim Kurumu'nun, Mısır halkının çoğunluğunun katılmadığı Senato seçimlerinde oy kullanmadıkları gerekçesiyle kişi başına kesilen 500 cüneyhi (yaklaşık 32 dolar) geçmeyen cezaları ödemedikleri için 54 milyona yakın Mısırlı'yı Cumhuriyet Savcılığına sevk etmeye karar verdiğini söyledi.

Eski Büyükelçi Mohammed Morsi Awad, "Mısır Ulusal Seçim Kurumu'nun, halkın Senato seçimlerine katılım konusundaki isteksizliğinin nedenlerini tartışmak yerine, savcılığa sevk edilmesine şaşırdık. Karar Anayasaya aykırı” dedi.

“Halkın çoğunluğunun oy vermekten kaçınması başlı başına popüler bir konum ve demokrasinin en temel kuralıdır” diyen eski büyükelçi Awad, alınan kararın mantık, sağduyu ve hukuka uymadığını belirtti.

İnsan hakları avukatı Amr Abdel Salam da şunları söyledi: “Ulusal Seçim Komisyonu'nun seçim sürecine katılma konusunda isteksiz olanları savcılağa sevk etme kararı, para cezası uygulayarak Siyasi Hakların Kullanılmasına Dair Kanun'un doğru hükümleriyle tutarlı; ancak hukukun ruhuna ve yasa koyucunun felsefesine aykırı ve yasal olarak da uygulanması imkansız.”

Sosyal medya kullanıcıları ise yaptıkları "alaylı" paylaşımlarla karara tepki gösterdi.

Mısırlı gazeteci Ala el-Attar Facebook hesabından, "Şöyle bir gazete manşeti olabilir. Yaklaşık 55 milyon vatandaş savcılık önünde: Mısır'da mahşer günü." paylaşımında bulundu.

Yazar Mena Selim de yine Facebook sayfasında yaptığı paylaşımda, "Mısır halkı birkaç kişi dışında savcılık önüne çıkıyor." ifadelerini kullandı.

Muhammed Mehavid isimli bir kullanıcı da para cezasının uygulanması halinde devletin 275 milyar cüneyh (yaklaşık 17 milyar dolar) elde edeceğine dikkati çekti.

Seçim Kurulunun istatistiklerine göre, 63 milyon seçmenin yaklaşık 9 milyonu oy kullandı. Karar yaklaşık 54 milyon kişinin savcılığa sevk edilmesine yol açacak.

Senato seçimlerinin ilk turu yurt dışında 9-10 Ağustos, yurt içinde 11-12 Ağustos tarihlerinde yapılmıştı.

Kaynak: Ajanslar

 

 

Haber Ara