Dolar

32,5151

Euro

34,8172

Altın

2.438,97

Bist

10.082,77

Rusya, Taliban'ı resmen davet etti

Afganistan'ın, Moskova ile İslam dünyası arasındaki ekonomik işbirliğine adanan yıllık etkinliğe katılması bekleniyor.

1 Ay Önce Güncellendi

2024-04-01 23:26:59

Rusya, Taliban'ı resmen davet etti

Moskova'nın Afganistan özel elçisine göre Taliban, Rusya'da yapılacak ekonomik foruma katılmaya davet edildi. Zamir Kabulov, bugün ülkenin resmi ajansı TASS'a yaptığı açıklamada Taliban temsilcilerinin etkinliğe katılmayı planladıklarını doğruladı.

15'inci uluslararası 'Rusya-İslam Dünyası: KazanForum', 14-19 Mayıs tarihlerinde Rusya'nın Tataristan Cumhuriyeti'nin başkenti Kazan'da düzenlenecek.

3_259

Forumun resmi internet sitesine göre girişim, Moskova ile İslam dünyası ülkeleri arasındaki ekonomik işbirliğinin ana platformu.

Kabulov daha fazla ayrıntı vermedi ancak Rusya ile Afganistan'daki Taliban hükümeti arasında uluslararası terörle mücadele konusunda işbirliğinin "düzenli olarak yürütüldüğünü" söyledi.

Taliban'ın Kazan forumuna davet edilmesi ilk kez değil. Ancak aynı zamanda Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın ikinci Asya Dairesi'nin direktörü olarak da görev yapan Kabulov, geçen yıl Taliban'ın katılımının "kesinlikle" Moskova tarafından tanınması anlamına gelmediğini açıklamıştı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada, 'terörist örgüt' tanımının Taliban'dan geri çekilmesi konusunun şu anda üzerinde çalışıldığını ve nihai kararın ülkenin üst düzey liderleri tarafından verileceğini söyledi.

Rusya, ABD birliklerinin geri çekilmesinin son aşamasında 2021'de Kabil'de iktidara gelen Taliban'ı resmi olarak tanımasa da, Moskova yeni hükümetle ilk temas kuran ve iş anlaşmaları üzerinde anlaşan ülkeler arasında yer aldı. Hiçbir ülke Taliban hükümetini henüz resmi olarak tanımıyor.

RussianToday

Haber Ara