Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Rusya'nın Avrupa kurumlarına sızan Sırp ajanı

ABD merkezli POLITICO sitesinin Batılı istihbarat kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, Rus istihbaratı AB kurumlarına sızmak ve Ukrayna'nın işgaliyle ilgili Kremlin yanlısı konuşmaları yaymak için bir Sırp ajanını kullanıyor.

2 Ay Önce Güncellendi

2024-03-05 19:27:48

Rusya'nın Avrupa kurumlarına sızan Sırp ajanı

Belgelere göre, Ekim 2023 gibi yakın bir tarihte, Rusya'nın güvenlik teşkilatı ile bilerek yakın işbirliği içinde çalışan aktif bir "nüfuz ajanı" olan Sırp uyruklu Novica Antic, Brüksel'de Avrupalı ​​yetkililerle ve özellikle Avrupa Parlamentosu Üyeleriyle toplantılar düzenledi.

POLITICO'nun ulaştığı bir brifing fotoğrafında görüntülenen milletvekilleri arasında Alman Yeşiller milletvekili Viola von Cramon-Taubadel, İtalyan Sosyalist ve Demokrat milletvekili Alessandra Moretti ve muhafazakar Avrupa Halk Partisi Grubunun Slovakyalı üyesi Vladimír Bilčík de vardı.

İstihbarat brifinginde Moretti, Bilcik ve von Cramon-Taubadel'in Antic'le görüştüklerinde onun FSB (Rus istihbaratı) bağlantılarından haberdar olduklarını işaret eden duruma rastlanmadı.

Moretti, Bilcík ve von Cramon-Taubadel, POLITICO'nun yorum talebine yanıt vermedi.

Sırbistan Askeri Sendikası başkanı Antic, Avrupa Birliği'ndeki silahlı kuvvetler personelini ve kamu hizmetleri çalışanlarını temsil eden sırasıyla EUROMIL ve EPSU sendikalarının temsilcileriyle de görüştü.

Bir EPSU yetkilisi, Antic ile toplantı hakkında soru sorulduğunda, şöyle yanıt verdi:

“Sendikasından bir delegasyon Ekim ayında Brüksel'deydi, burada birkaç Avrupa Parlamentosu üyesi ile görüştüler ve hepsi şeffaftı. Tek konu sendikal haklardı.”

AKTİF RUS AJANI

EUROMIL, POLITICO'ya Sırbistan'daki olaylara sert tepki gösterdiklerini ve Rus yetkililerle olası herhangi bir bağı reddettiklerini söyledi.

EUROMIL Başkanı Emmanuel Jacob, "örgütün, açıklama gelene kadar Sırbistan'ın gözlemci statüsünü geçici olarak askıya alma yönünde kısa vadeli bir adım atabileceğini" ekledi.

POLITICO'nun incelediği Batılı istihbarat brifingine göre Antic, FSB olarak bilinen Rusya Federal Güvenlik Servisi'nin aktif bir “nüfuz ajanı”.

Antic, Rus vatandaşı ve silahlı kuvvetler gazilerine yönelik haberler konusunda uzmanlaşmış bir medya sitesi olan Veteran News'in genel yayın yönetmeni olan Vyacheslav Kalinin adlı bir FSB çalışanı ile yakın işbirliği içinde çalışıyor.

Web sitesindeki "Hakkımızda" sekmesinde Veteran News'in, Rusya güvenlik güçlerinin diğer şubelerinin yanı sıra FSB ve Rusya Savunma Bakanlığı'nın "bilgi ortağı" olduğu belirtiliyor.

Kalinin, POLITICO'nun yorum talebine yanıt vermedi.

İstihbarat brifinginde özellikle Antic'in eylemleri vurgulanırken, Kalinin'in kaç kişiyi ve hangi ülkelerden olduğunu belirtmeden başka kişileri de işe aldığı belirtildi.

Rusya, Sırbistan'ı, hem ülke içindeki hem de Rusya'nın iki yıl önceki geniş kapsamlı işgalinden bu yana Ukrayna'nın sadık bir destekçisi olan Avrupa Birliği içindeki AB ve NATO yanlısı duyarlılığı zayıflatmak için tasarlanmış nüfuz operasyonları için bir üs olarak kullanıyor.

d896420e105614bb3d84f121873e2500

Antic, Sırbistan askeri sendika birliğinin başkanı olarak görevini Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'i ve ülkenin silahlı kuvvetlerinin üst düzey üyelerini eleştirmek için kullandı.

Brifingde, Sırbistan ve AB ülkelerindeki toplantılara atıfta bulunularak, "Ukrayna'daki savaşla ilgili Rus propagandasını teşvik etmek için her fırsatı değerlendirdiler" denildi.

AB VEKİLLERİNİN CEP TELEFONLARINDA CASUS YAZILIM

Antic'in Avrupa Parlamentosu'nda toplantılar yaptığı haberi, kurumun devlet destekli nüfuz operasyonlarına karşı savunmasızlığının altını çiziyor.

Bu ayın başlarında POLITICO, aralarında kurumun savunma alt komitesine başkanlık eden eski Fransız Avrupa bakanı Nathalie Loiseau'nun da bulunduğu Avrupa Parlamentosu'ndaki iki milletvekilinin cep telefonlarında casus yazılım bulunduğunu ortaya çıkardı.

Antic ve temsilcileri POLITICO'nun yorum talebine yanıt vermedi.

Kalinin, Antic'i 2019 ve 2020 yılları arasında üst düzey Rus askeri yetkililerle görüşmesi için Rusya'ya davet etti. Başlangıçta Sırp sivil toplumunu etkilemeye odaklanan ikili, o zamandan beri hedeflerini Avrupa Parlementosunu, Avrupa sendikalarını ve gazi örgütlerini ve son aylarda Sırp sivil toplum örgütlerini de kapsayacak şekilde genişletti.

Balkan Insight haber sitesine göre, Sırbistan silahlı kuvvetlerini açık sözlü bir şekilde eleştiren ve ülkenin siyasi liderliğiyle ters düşen Antic, şu anda belirsiz suçlamalarla tutuklu bulunuyor.

Siteye göre Antic, son beş yılda iki kez Sırbistan ordusundan ihraç edildi. Habere göre Antic, tutukluluğunu protesto etmek için açlık grevine başladı. Antic'in avukatı, Balkan Insight'a kendisinin hangi suçlamalarla tutulduğu konusunda bilgi vermeyi reddetti.

Haber Ara