Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Rusya, NATO'dan üç kat daha fazla mermi üretiyor

ABD merkezli CNN International televizyonu, Vladimir Putin'in Rusya'nın savaş ekonomisini ABD ve müttefiklerinden daha hızlı dönüştürdüğünü bildirdi.

2 Ay Önce Güncellendi

2024-03-12 18:05:13

Rusya, NATO'dan üç kat daha fazla mermi üretiyor

CNN'in Batılı istihbarat tahminlerine dayandırdığı haberine göre Rusya, Kiev'in askeri destekçilerinden üç kat daha fazla top mermisi üretiyor.

Habere göre, mevcut üretim hızıyla Rusya'daki savunma tesislerinin yılda yaklaşık üç milyon mühimmat üretebildiği, ABD ve AB'deki müttefiklerinin ise aynı dönemde Kiev'e sağlayabileceği 1,2 milyon mühimmatın üretilebildiği belirtildi.

Bir NATO kaynağı, topçuların Ukrayna çatışmasında geniş çaplı savaş için hayati önem taşıdığını kanıtladığını, Moskova'nın "savaş alanında önemli bir avantaj elde ettiğini" söyledi. CNN'e konuşan üst düzey Avrupalı ​​istihbarat yetkilisi ise, Rusya'nın elindeki her şeyi oyuna kattığını söyledi. Yetkili, Rusya'nın “Savaş makineleri tam teçhizat çalışıyor.” dedi.

Analistler Rusya'nın askeri üretiminin gelecek yıl zirveye ulaşmasını bekliyor.

Haberde, Putin'in savunma sektörünü güçlendirme konusunda Kiev'i destekleyen "kapitalist uluslara" göre avantajlı olduğu, çünkü kendisinin bir "otokrat" olduğu iddia edildi.

Ancak ABD Avrupa Komutan Yardımcısı Korgeneral Steven Basham, CNN'e yaptığ açıklamada "Batı'nın uzun vadede daha fazla sürdürülebilir güce sahip olacağını" söyledi.

Rusya kapitalist bir ekonomik sisteme sahip ancak savunma sektörü büyük ölçüde devlete ait.

Habere göre NATO analistleri, 2022'de Ukrayna'da çatışmaların başlamasından önce 2 ila 2,5 milyon arasında olan işçi sayısının şu anda 3,5 milyon kişiye ulaştığını tahmin ediyor.

Rus hükümeti askeri üretim artışını Batı ile mücadeledeki en önemli başarılarından biri olarak övdü. İnsan gücü eksikliği, Kiev'in ön cephedeki kabiliyetini sınırlayan temel faktör olarak görülüyor.

Putin, geçen Haziran ayında, Ukrayna'nın Rusya'nın savunma pozisyonlarına karşı baskı yapma girişimleri sırasında, "Ek askeri donanım elbette teslim edilebilir, ancak seferberlik rezervi sınırsız değildir. Ukrayna'nın Batılı müttefikleri gerçekten de savaşı son Ukraynalıya kadar sürdürmeye hazır görünüyor.” demişti.

Rusya Savunma Bakanlığı, Şubat sonu itibarıyla Ukrayna'nın askeri kayıplarının 444.000'den fazla olduğunu tahmin ediyor.

Haber Ara