'Rusya'dan çarpıcı iddia: AB, Sırbistan'da 'renkli devrim' mi planlıyor?'
Rusya Dış İstihbarat Servisi (SVR), Avrupa Birliği'nin 1 Kasım'da Sırbistan'da, Ukrayna'daki Euromaydan benzeri bir 'renkli devrim' girişimi planladığını iddia etti. Novi Sad'da düzenlenmesi beklenen protestoların Avrupa destekli olduğu öne sürüldü.

Oluşturma Tarihi: 2025-09-26 20:43:54

Güncelleme Tarihi: 2025-09-26 20:44:39

Meltem Suat Timeturk Dış Haberler Servisi/Özel

Rusya Dış İstihbarat Servisi (SVR), Avrupa Birliği'nin (AB) Sırbistan'da bir “renkli devrim” senaryosu devreye sokmayı planladığını açıkladı. SVR'ye göre, bu girişim, 2014'te Ukrayna'da yaşanan Euromaydan olaylarını andırıyor ve özellikle Novi Sad tren garı kazasının yıl dönümünde organize edilecek protestolarla hayata geçirilmeye çalışılacak.

İstihbarat servisi, Sırbistan'daki son dönemde artan sokak eylemlerinin büyük kısmının Avrupa merkezli planların sonucu olduğunu ileri sürüyor. Gençlerin radikalleştirilerek devrimci yöntemlere yönlendirildiği iddia edilen açıklamada, Avrupa'nın medya ve sivil toplum kuruluşları üzerinden mali destek sağladığı da öne sürüldü. Buna göre Fonet, RAM Network, Vreme, Juzne Vesti ve Boom93 gibi medya organları “bağımsız” görüntüsü altında destek alıyor.

SVR, bugüne kadar benzer girişimlerin başarısız olmasını ise Sırbistan'daki güçlü milli duygulara, Sırp Ortodoks Kilisesi'nin etkisine ve 1999 NATO bombardımanının hâlâ canlı olan toplumsal hafızasına bağlıyor.