Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Rusya'da yakalanan saldırganlar ve kullanılan silahlarla ilgili detaylar

Rus güvenlik yetkilileri, Moskova'da 113 kişinin ölümüyle ilgili saldırı sonrası gözaltında bulunan 11 kişinin isimleri veya uyrukları hakkında herhangi bir veri yayınlamadı. Rusya İçişleri Bakanlığı yalnızca kritik şüphelilerden hiçbirinin Rus vatandaşlığına sahip olmadığını doğruladı.

1 Ay Önce Güncellendi

2024-03-24 18:21:12

Rusya'da yakalanan saldırganlar ve kullanılan silahlarla ilgili detaylar

Bakanlık sözcüsü Irina Volk, "İçişleri Bakanlığının göç dairesi, FSB'deki meslektaşlarımızla birlikte, gözaltına alınan her kişinin Rusya topraklarında kalış gerekçelerini ve kalış süresini dikkatle inceliyor" dedi.

2_435

Şüpheli faillerin sorgulandığı görüntülerde, birinin zayıf Rusça konuştuğu, diğerinin ise tercüman aracılığıyla konuştuğu görülüyor. Şüphelilerden biri Türkiye'ye gittiğini ve Rusya'ya ancak Mart ayı başlarında geldiğini iddia etti. Suç ortakları olduğu iddia edilen 7 kişinin kimlikleri hakkında hiçbir bilgi kamuya açıklanmadı.

SİLAH VE EKİPMANLAR

Olay yerinde çekilen ve Rusya Soruşturma Komitesi tarafından yayınlanan görüntüler, saldırganların saldırı tüfeğine benzeyen silahlarla ve çok sayıda mühimmatla donatıldıklarını gösteriyor.

1_468

Videoda AK tipi saldırı tüfeğine benzeyen en az bir silah ve hala mühimmat mermileriyle dolu neredeyse bir düzine şarjör görülüyor.

SİLAH DEPOSU İTİRAFI

Rusya'nın Lenta haber kaynağı da olay yerinde bir Saiga marka av tüfeğinin bulunduğunu bildirdi. Rus medyasına göre şüphelilerin Bryansk bölgesinde gözaltında tutuldukları sırada arabasında bir Makarov tabancası ve bir şarjör daha bulundu.

Şüphelilerden biri sorgu sırasında şahsen tanımadıkları ve yalnızca Telegram aracılığıyla iletişime geçtikleri kişiler tarafından kendileri için bir silah deposu ayarlandığını iddia etti. Saldırıda kullandıkları aracın da terör eyleminden kısa süre önce şüphelilerin akrabalarından birinden satın alındığı iddia edildi.

3_245

Kamuya açıklanan sorgulama sırasında şüphelilerden hiçbiri açıkça herhangi bir terör grubuna üyelik ifadesi kullanmadı.

TERÖR ÖRGÜTÜ İHTİMALİ

Rus soruşturma makamları saldırının arkasında herhangi bir şüpheli organizatörün ismini vermedi. FSB'ye göre, Ukrayna'ya geçmelerine yardım etmeye hazır olduğu iddia edilen bazı Ukraynalı "temaslar" dışında, kritik şüpheliler ile herhangi bir terör grubu veya dış güç arasında herhangi bir bağlantının sinyali de verilmedi.

Reuters ve CNN'in de aralarında bulunduğu bazı Batı medyası, saldırının sorumluluğunu İslam Devleti'nin (DAİŞ, eski adıyla IŞİD/IŞİD) üstlendiğini bildirdi ancak Moskova DAİŞ iddialarını inandırıcı bulmadı.

RussianToday

Haber Ara