Muhafazakar Fox News sunucusu Jesse Watters, Rusya'nın Çin'e inşa etmeyi planladığı doğalgaz boru hattını "birinin" havaya uçurarak iki ülke arasındaki enerji işbirliğini rayından çıkarabileceğini öne sürdü.
Watters, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 2022'de Ukrayna krizinin tırmanması ve Batı'nın benzeri görülmemiş yaptırımlarının ardından "Avrupa'daki müşterilerini kaybettiğini" ve şimdi Asya'ya yöneldiğini söyledi.
Sibirya'nın Gücü 2 doğalgaz boru hattını bu stratejinin önemli bir unsuru olarak nitelendiren Watters izleyicilere, "Putin Çin'e büyük ve eski bir boru hattı döşüyor. Önümüzdeki on yılda tamamlanması ve Çin'in enerjisinin yüzde 15'ini karşılaması bekleniyor. Rusya ve Çin giderek yakınlaşıyor. Birisinin o boru hattını Nord Stream gibi bombalaması gerekebilir," dedi.
Watters, dev projeyi kimin yok etmek isteyebileceği konusunda ayrıntı vermedi.
Rusya, bu haftanın başlarında Moskova ve Pekin'in, Moğolistan üzerinden Çin'e yılda 50 milyar metreküpe kadar doğal gaz sevkiyatını amaçlayan Sibirya'nın Gücü 2 boru hattı hakkında bir mutabakat imzaladığını duyurdu. Boru hattının 2033 yılında hizmete girmesi bekleniyor.
Putin'e göre proje "hayırseverlik" değil, gazın piyasa bazlı fiyatlarla tedarik edileceği karşılıklı fayda sağlayan bir anlaşma. Ancak Rus yetkililer, Çin'e yönelik gaz fiyatlarının, büyük ölçüde daha kolay lojistik nedeniyle AB pazarına göre daha düşük olacağını belirttiler.
Kuzey Akım boru hatları, Eylül 2022'de Baltık Denizi'nde meydana gelen ve yaygın olarak sabotaj eylemi olduğuna inanılan denizaltı patlamaları nedeniyle ciddi şekilde hasar gördü. Amerikalı araştırmacı gazeteci Seymour Hersh, saldırının eski ABD Başkanı Joe Biden yönetimindeki ABD istihbarat servisleri tarafından düzenlendiğini öne sürdü. Rus yetkililer de Hersh'in iddiasını destekledi.
ABD, Ukrayna krizinin tırmanmasından sadece birkaç hafta önce herhangi bir müdahalede bulunduğunu yalanlarken, Biden, "Rusya işgal ederse... artık Nord Stream 2 diye bir şey kalmayacak. Biz buna son vereceğiz" uyarısında bulunmuştu.
RT