Dolar

32,5674

Euro

34,7596

Altın

2.492,38

Bist

9.524,59

Rus Gazeteci: Bakü’deki tören G.Kafkasya için çığır açan bir olay

TASS ajansına konuşan Rus gazeteci Korotchenko, “Bakü’deki askeri zafer geçidi töreni, modern Azerbaycan ve genel olarak Güney Kafkasya için çığır açan bir olaydır. Ermenistan ve Ermeniler için ise bu ulusal bir trajedi ve şok; çünkü orada Ruslar dahil kimse böyle bir sonuç beklemiyordu” dedi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-12-15 09:38:31

Rus Gazeteci: Bakü’deki tören G.Kafkasya için çığır açan bir olay

TASS ajansına konuşan Rus gazeteci ve askeri uzman Igor Korotchenko, “Bakü'deki askeri zafer geçidi töreni, modern Azerbaycan ve genel olarak Güney Kafkasya için çığır açan bir olaydır. Ermenistan ve Ermeniler için ise bu ulusal bir trajedi ve şok; çünkü orada Rusya'da bile kimse böyle bir sonuç beklemiyordu” dedi.

Rus gazeteci ve askeri uzman, Ulusal Savunma dergisi Genel Yayın Yönetmeni Igor Korotchenko, İnternet yayını Pravda.Ru Inna Novikova'ya son günlerin en önemli ve ilginç olaylarını anlattı.

-Bakü'de askeri Zafer yürüyüşü düzenlendi. Ama ona neden ihtiyaç duyuldu? Azerilerin moralini yükseltmek için mi? Fransızları, Ermenileri, başka birini kızdırmak için mi? Yoksa gelecek için bir beyan mı? Ne düşünüyorsun?

- Muhtemelen, sonuçta, bu bir dereceye kadar sembolizmdir ve tesadüfi değildir. En başından beri, Azerbaycan'ın topraklarının kurtuluşu için bir vatanseverlik savaşı yürüttüğü ilan edildi. Bunda zaten belli bir sembolizm vardı.

Yine de 30 yıl boyunca Azerbaycan topraklarının % 20'si Bakü'nün değil, Ermenistan'ın kontrolü altındaydı. Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünün yeniden tesis edilmesi sonucu ortaya çıkan bu 44 günlük savaş, elbette Azerbaycan halkı tarafından bir zafer olarak algılanmaktadır. Ve gerçekten de öyle.

Geçmişin hatalarını düzeltme

Böylece Azerbaycan, bu askeri geçit töreniyle bu ülkenin tarihinde meydana gelen neredeyse 30 yıllık milli trajediye son veriyor.

1990'ların başında Ermenistan'ın zaferi o dönemde Azerbaycan'da güçlü bir devlet gücü olmadığı için mümkün oldu. Cephedeki başarısızlıklardan ve Azerbaycan'ın uğradığı toprak kayıplarından suçlu olan Azerbaycan Halk Cephesi iktidara geldi.

Kazananların zaferi

Bu geçit töreni, modern Azerbaycan ve genel olarak Güney Kafkasya için çığır açan bir olaydır.

Elbette Erivan'da durum tamamen farklı. Ermenistan ve Ermeniler için bu ulusal bir trajedi ve şok; çünkü orada kimse böyle bir sonuç beklemiyordu.

Birçoğu, Rusya'da bile böyle bir sonuç beklemiyordu, çünkü önceki çatışmalar ciddi bir şeyle bitmedi.

Ve işte bir zafer, gerçek bir askeri zafer. Elbette olay, siyasi ve anlamsal önemi açısından muazzamdır. Azerbaycan muzaffer!

Bu bağlamda, askeri geçit töreni neredeyse 30 yıldır devam eden tüm bu çatışmaya son veriyor. Şimdi başka olayların nasıl gelişeceğini göreceğiz.

- Ermenistan'daki durumun artık tamamen farklı olduğu açıktır. Paşinyan tehditlere ve bazı politikacıların oldukça sert ifadelerine rağmen hâlâ yerinde. Kendisi sert açıklamalar yapıyor, milleti farklı adımlar atmaya çağırıyor. Önemli sayıda insan onu destekliyor, ancak böyle bir yenilgiden sonra istifa etmesi gerektiği anlaşılıyor. Nasıl düşünüyorsun?

- Evet, Paşinyan bir yenilginin sembolü. Ayrıca Paşinyan, Azerbaycan'ın şartları konusunda üçlü bir siyasi anlaşma imzaladı.

Sanırım Paşinyan'ın hâlâ iktidarda olmasının ana faktörü, ona karşı çıkmayan Ermeni ordusunun tutumudur.

Ortak sorumluluk

Paşinyan, Ermenistan Savunma Bakanlığı başkanları olan Ermeni generallerin bu anlaşmayı imzalayarak düşmanlıkları durdurmalarını önerdiklerini söylüyor.

Dolayısıyla cephedeki mevcut durumdan sorumlu olan tek kişi o değil. Bu sorumluluğu askeri liderlik paylaşıyor.

Doğru, Savunma Bakanı Tonoyan çoktan görevden alındı. Yeni bir savunma bakanı geldi, çatışmalar sırasında Paşinyan'ın askeri danışmanıydı. Ordunun ve ulusal güvenlik hizmetinin sadakati, Paşinyan'a belli bir siyasi istikrar sağlıyor.

Tabii ki, Erivan'da birkaç gün boyunca tam bir kaos hüküm sürdü. Kalabalık hükümet binasını ve Paşinyan'ın ikametgâhını ele geçirdi, katliamlar yaşandı. Ve Paşinyan, bakanlık ve istikrarsızlık günlerinde Savunma Bakanlığı binasının altındaki bir yeraltı sığınağında saklandı. Paşinyanı Ermeni ordusu korudu. 

Sadece bunlar değilse

Yine de bugün, çeşitli tahminlere göre, Ermenistan nüfusunun % 54-58'i Paşinyan'ı destekliyor; çünkü Ermeni halkı eski siyasi liderliğe iddialarını dile getiriyor.

Paşinyan bir dizi büyük yolsuzluk vakasını ortaya çıkardı. Bu nedenle insanlar, yenilginin acısına rağmen onu destekliyorlar, çünkü eski yozlaşmış figürlerin Ermeni siyasi Olympus'un zirvelerine geri dönmesini istemiyorlar.

Bir diğer önemli durum ise, Paşinyan'ın parti arkadaşları tarafından desteklenmesine karşın, Paşinyan'ın hizipinin anayasal çoğunluğa sahip olmasıdır. Ve Ermenistan'da iktidarı değiştirmek ancak parlamentoda oy vermekle mümkündür.

Paşinyan Putin tarafından tutuldu

Elbette Paşinyan'ın siyasi istikrarı da oldukça beklenmedik bir faktör.

Ama bir şey daha var. Bugün Ermenistan, çoklu vektörün artık bir tanım meselesi olmadığı bir konumdadır. Ya Rusya ile ya da  ulusal bir felaket.

Putin, Paşinyan'ın daha önce Ermenistan'ın elinde tuttuğu topraklar üzerindeki kontrolünden vazgeçmek şartıyla savaşı sona erdirmek için cesur ama çok sert bir karar vermek zorunda olduğunu belirterek Paşinyan'ı destekledi.

Böylece Putin, Rusya'nın Paşinyan'ın derhal istifasında ısrar etmeyeceğini açıkça ortaya koydu. Bu, ona bir dereceye kadar bir istikrar temeli verdi.

Kaynak: pravda.ru

Haber Ara