Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Reuters analizi: Dolar 2024'te ne olacak?

Reuters'te yayımlanan analize göre Fed'in Aralık ayındaki güvercin duruşu, zayıflayan doların 2024'te de düşmeye devam edeceği ihtimalini güçlendirdi. Doların yükseliş tahminleri ve kritik Fed kararları analizde...

5 Ay Önce Güncellendi

2023-12-20 10:46:26

Reuters analizi: Dolar 2024'te ne olacak?

Fed'in 2022'deki faiz artırımlarının ardından yirmi yılın en yüksek seviyesine yükselen ABD doları, bu yıl dirençli ABD büyümesi ve merkez bankasının borçlanma maliyetlerini yüksek tutma vaadi nedeniyle büyük ölçüde durağan kaldı.

Geçen haftaki Fed toplantısı , Başkan Jerome Powell'ın faiz oranlarını on yıllardır en yüksek seviyesine getiren tarihi para politikası sıkılaştırmasının, enflasyonun soğuması sayesinde muhtemelen sona erdiğini söylemesinin ardından beklenmedik bir değişime işaret etti. Politika yapıcılar şimdi gelecek yıl 75 baz puanlık kesinti öngörüyorlar.

2024'TE DOLARI NELER BEKLİYOR?

Düşen oranlar genellikle dolar için olumsuz bir gelişme olarak görülüyor ve ABD para birimindeki varlıkları getiri arayan yatırımcılar için daha az çekici hale getiriyor. Her ne kadar stratejistler doların gelecek yıl zayıflamasını beklese de, daha hızlı faiz indirimleri para biriminin düşüşünü hızlandırabilir.

Yine de doların daha zayıf olacağına dair bahis oynamak son yıllarda tehlikeli bir girişim oldu ve bazı yatırımcılar acele etmekten çekiniyor. Benzerlerinden daha iyi performans göstermeye devam eden ABD ekonomisi, düşüş eğilimi gösteren yatırımlar için engel teşkil eden faktörlerden biri olabilir.

Societe Generale döviz baş stratejisti Kit Juckes, Fed'in agresif para politikası sıkılaştırmasının ve salgın sonrası ABD büyümesini desteklemeye yönelik politikalarının "Amerikan istisnacılığı kavramını körüklediğini ve doların 1980'lerden bu yana en güçlü yükselişini sağladığını" söyledi.

Fed'in politikayı gevşetmeye hazır olmasıyla birlikte, "bu kazanımların bir kısmının tersine çevrilmesi gerektiğini" söyledi.

DOLARIN GÜCÜ AZALDI MI?

ABD para biriminin küresel finanstaki merkezi rolü göz önüne alındığında, doların doğru şekilde kullanılması analistler ve yatırımcılar için çok önemli.

ABD için zayıf bir dolar, ihracatı yurt dışında daha rekabetçi hale getirecek ve çok uluslu şirketlerin dış karlarını dolara dönüştürmeyi daha ucuz hale getirerek karlarını artıracaktır. FactSet verilerine göre S&P 500 şirketlerinin yaklaşık dörtte biri gelirlerinin %50'sinden fazlasını ABD dışından elde ediyor.

Şu ana kadar dengesiz bir tablo oluştu. Yakından izlenen anketlere göre, kıta ekonomisinin neredeyse kesinlikle resesyonda olduğunu gösteren Avro Bölgesi'nde ticari faaliyetlerdeki gerileme Aralık ayında derinleşti. Yine de Avrupa Merkez Bankası enflasyonla mücadeleye odaklanmayı sürdürerek faiz indirimi beklentilerine karşı çıktı. Euro bu yıl dolar karşısında yüzde 2,4 değer kazandı.

Önümüzdeki 12 ay için doların yükselişe geçeceğini düşünen Neuberger Berman'ın kıdemli portföy yöneticisi Thanos Bardas, "Büyümedeki yavaşlama diğer ekonomilerde daha köklü. ABD için büyümenin yavaşlaması biraz zaman alacak." dedi.

Ancak diğerleri, özellikle Asya ekonomilerinde güçlü alanlar görüyor. Amundi ABD'nin sabit gelir ve döviz stratejisi direktörü Paresh Upadhyaya, piyasanın Çin ve Hindistan'daki büyüme görünümü konusunda "çok kötümser" olduğuna inandığını söyledi. Büyümenin hızlanması, ülkelerin hammadde iştahını artırabilir ve Avustralya, Yeni Zelanda ve Kanada doları gibi emtia para birimlerinden faydalanabilir.

Devlet medyasında çıkan haberlere göre Çin, 2024'te ekonomik toparlanmayı desteklemek için politika ayarlamalarını hızlandıracak.

"Doların boğa koşusu oldukça olgun" diyen Philadelphia'daki Brandywine Global'in portföy yöneticisi Jack McIntyre, Çin'in büyümesi toparlanırken ABD'nin büyümesinin yavaşlayacağına güveniyor. Asya para birimlerinin alımını finanse etmek için doları satıyor.

Ekim ayında Uluslararası Para Fonu (IMF), ABD ekonomisinin 2024'te %1,5 büyüyeceğini, avro bölgesinin ise %1,2 ve Çin'in %4,2 büyüyeceğini tahmin etmişti.

Elbette doların gidişatı, Fed'in gevşemesinin ve düşen enflasyonun halihazırda fiyata ne kadar yansıdığına bağlı olabilir. Fed'in politika faiz oranına bağlı vadeli işlemler, yatırımcıların gelecek yılki kesintilerde 140 baz puandan fazlasını hesaba kattığını gösteriyor; bu, Fed politika yapıcılarının belirlediğinin neredeyse iki katı.

StoneX pazar araştırması başkanı Matt Weller, "Enflasyon durur ve düşmeye devam etmezse, Fed'in bu durumu ertelemesi için durum büyür. Bu kesinlikle dolar için olumlu bir gelişme olur." dedi.

Reuters

Haber Ara