Dolar

32,4006

Euro

34,7989

Altın

2.434,01

Bist

10.082,77

Pentagon'un Ukrayna'ya gönderecek parası kalmadı

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in Nisan 2022'de Ukrayna'yı desteklemek için uluslararası grubu kurmasından bu yana ilk kez, Ukrayna'nın ihtiyaç duyduğu mühimmat ve füzeleri gönderemeyen ABD, parası biten yaklaşık 50 ülkenin aylık toplantısına ev sahipliği yaptı.

3 Ay Önce Güncellendi

2024-01-23 18:44:42

Pentagon'un Ukrayna'ya gönderecek parası kalmadı

ABD, Kongre'nin bir bütçe çıkarmasını ve Ukrayna'nın mücadelesi için potansiyel olarak daha fazla parayı onaylamasını beklerken, aradaki açığı kapatmaya devam edecek müttefikler arayacak.

Austin, prostat kanseri ameliyatından sonra hala iyileşme aşamasında olduğu evinden yayınlanan açılış konuşmasında, "Bu grubu, Ukrayna'ya daha fazla hayat kurtarıcı karadan havaya savunma sistemleri ve diğer önleme sistemleri sağlamak için daha derine inmeye çağırıyorum" dedi.

Videoyla yapılan açılış konuşmasında biraz zayıflamış görünen 70 yaşındaki Austin'in kamuoyunun karşısına bu ilk çıkışı oldu. Austin, ameliyattan kaynaklanan komplikasyonların ardından iki hafta hastanede kalmıştı.

Brüksel'de NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 222.000'den fazla 155 mm top mühimmatı satın almak için 1,2 milyar dolarlık yeni bir ortak sözleşme imzalandığını duyurdu. Top mermileri ve bu çatışmada en çok kullanılan mühimmatlardan bazıları, kendi rezervlerini Kiev'e gönderen müttefiklerin takviyesi için kullanılacak.

Pentagon basın sekreteri yardımcısı Sabrina Singh dün gazetecilere verdiği demeçte, "Şu anda güvenlik yardımımızı sağlayamasak da ortaklarımız bunu yapmaya devam ediyor" dedi.

Dün Rusya, Ukrayna'nın en büyük iki şehrine 40'tan fazla balistik, seyir, uçaksavar ve güdümlü füze fırlatarak bazı binalara zarar verdi, saldırılarda en az beş kişi öldü.

Ukrayna hava savunması Rus füzelerinden en az 21'ini önlemeyi başardı ancak saldırılardan isabet alan başkent Kiev'in dört ilçesinde en az 20 kişi yaralandı.

Singh, ek hava savunma sistemleri ve bunlar için gerekli mühimmatın Ukrayna'nın en önemli ihtiyacı olmaya devam ettiğini söyledi.

27 Aralık'ta Pentagon, 155 mm'lik mermiler, Stinger uçaksavar füzeleri ve ABD'nin mevcut stoklarından alınan diğer yüksek talep gören malzemelerden oluşan 250 milyon dolarlık son güvenlik yardımı paketini duyurmuştu.

ABD o zamandan bu yana ek mühimmat sağlayamadı çünkü bu stokları yenilemek için gereken para tükendi. Kongre ise henüz daha fazla fon onaylamadı.

Hem Ukrayna'ya hem de İsrail'e yapılacak 110 milyar dolardan fazla yardım, Kongre ile Beyaz Saray arasında ABD-Meksika sınırının ek güvenliği de dahil olmak üzere diğer politika öncelikleri konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle durduruldu.

ABD, Rusya'nın Şubat 2022'deki işgalinden bu yana Ukrayna'ya 44,2 milyar dolardan fazla güvenlik yardımı sağladı. Bunun yaklaşık 23,6 milyar doları mevcut askeri stoklardan çekildi ve neredeyse 19 milyar doları, Ukrayna'ya yönelik uzun vadeli askeri sözleşmeler şeklinde gönderildi. Silahların tedarik edilmesi aylar sürüyor. Dolayısıyla, fonlar tükense bile önceden satın alınan bazı silahlar ülkeye akmaya devam edecek.

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından ayrıca yabancı askeri finansman olarak ilave 1,7 milyar dolar sağlandı.

ABD Ordusu Avrupa ve Afrika sözcüsü Albay Marty O'Donnell, ABD ve yaklaşık 30 uluslararası ortağının Ukrayna kuvvetlerini eğitmeye devam ettiğini ve bugüne kadar dünyanın çeşitli yerlerinde toplam 118.000 Ukraynalının eğitildiğini söyledi.

ABD, Almanya'da bulunan yaklaşık 16.300 asker de dahil olmak üzere, bu savaşçılardan yaklaşık 18.000'ini eğitti. Yaklaşık 1.500 ek savaşçı ise şu anda eğitimden geçiyor.

abcnews

Haber Ara