Dolar

32,4212

Euro

34,7537

Altın

2.428,63

Bist

10.082,77

Orhan Pamuk şaşırtmadı

Yazar Orhan Pamuk İtalya’nın La Repubblica gazetesine verdiği röportajda Türkiye’deki son olayları değerlendirdi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik çirkin ithamlarda bulundu.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-12 23:17:00

Orhan Pamuk şaşırtmadı

TİMETÜRK I HABER MERKEZİ

Yazar Orhan Pamuk İtalya'nın La Repubblica gazetesine verdiği röportajda Türkiye'deki son olayları değerlendirdi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik çirkin ithamlarda bulundu.

Pamuk'un La Repubblica gazetesine verdiği röportajın ayrıntıları şöyle:

Türkiye'nin önde gelen yazarlarından Orhan Pamuk ülkenin mezhep çatışmasına sürüklenebileceği uyarısında bulundu. Ankara'da gerçekleşen elim olayla birlikte gün yüzüne çıkan güvensizlik ortamından dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı suçladı.

İtalya'nın La Repubblica gazetesine verdiği röportajda Orhan Pamuk Türkiye'de giderek artan istikrarsızlığın sorumlusu Haziran seçimlerinde meclis üstünlüğünü sağlayamayan Erdoğan'ın AK Partisi'dir dedi.

“Seçimdeki yenilgi Erdoğan'ı kızdırdı” diyen Pamuk'a göre ordu ile “Kürt militanlar” arasında yeniden başlayan düşmanlığı ardında bu yenilgi var.

Pamuk “Erdoğan planladığı başkanlık yönetimi için Kürtleri kendine oy vermesi için ikna edemedi” dedi ve ekledi “İşte bu yüzden 1 Kasım'da yeniden seçime gidilmesine karar verdi. Ancak ne hükümet ne de ordu olayların gidişinden memnundu bu yüzden Kürt hareketi ile savaşı tekrar başlatmaya karar verdiler”.

Ülkenin iç savaşa sürüklenme ihtimalinden korkup kormadığı sorulan Pamuk “Elbette korukuyorum. Özellikle 1970'lerde şehrimin caddeleri sağcı ve solcu insanların gerçek çatışmalarına sahne olmuştu” şeklinde karşılık verdi. Taşıdığı iç savaş korkusunu “35 yaşın üzerinde olan herkesin bu dönemle ilgili korkunç anıları vardır. Asla o zamana dönmek istemezler” şeklinde ifade etti.

Pamuk'a göre Türklerin çoğu Erdoğan'ın yaptıklarının farkında. O “Tüm ülke Erdoğan'ın hesaplarını anladı. Başlangıçta IŞİD'e karşı savaşan uluslararası koalisyona katılmak istemedi. Sonra Amerikalıların kendisinden istediğini yapmayı kabul etti ancak aynı zamanda Kürtleri bombalamaya başladı” dedi.

“İnsanlar şaşınlık içinde. Barış içinde yaşayan bir ülke birden bire kendini hem IŞİD'le hem de Kürtlere karşı savaşır halde buldu” diyen Pamuk “Türkiye için endişeleniyorum çünkü biliyorum ki Erdoğan eninde sonunda, ne pahasına olursa olsun ülkeyi tek başına yönetmek istiyor. Gücü paylaşmak istemiyor” açıklamalarında bulundu.

themalaymailonline.com sitesinde yayımlanan haber Melahat Kemal tarafından TIMETURK için Türkçe'ye aktarılmıştır.

Haber Ara