Dolar

32,3970

Euro

34,6318

Altın

2.391,11

Bist

10.045,74

Öleceğim ama dünya daha fazla ısınmasın...

İklim biliminin “büyükbabası” Wallace Smith Broecker dünyadan ayrılırken dünya için son bir uyarı yaptı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-03-06 10:10:44

Öleceğim ama dünya daha fazla ısınmasın...

TİMETÜRK|ÇEVİRİ HABER

Ölümünden günler önce Wallace Broecker bilim insanlarını küresel ısınmayı durdurmak için son çare olarak güneş kalkanı kurmaya teşvik etti.

Yıllardır kalp hastalıklarıyla mücadele eden ünlü iklim bilimci 87 yaşındaki Wallace Smith Broecker kendisinin öleceğinden haberdar olduğunu kamuoyuna duyurdu. Bu nedenle bir kameranın önüne oturarak Şubat ortalarında diğer bilim insanlarına son mesajlarını verdi. 

“Küresel ısınma” kavramını popülerleştiren ve okyanusların küresel ısınma konusunda oynadıkları önemli rolü ilk defa ortaya koyan Broecker dünyadaki 40 iklim bilimciye acil mesajlarını iletti. 11 Şubat'ta konuşan bilim insanı, insanlığın dünyayı ısıtan karbon dioksit oranını azaltmak için yeterince hızlı hareket etmediğini ifade etti. Broecker'in konuşması Arizona devlet üniversitesinde küresel ısınmayı önlemek için denenmemiş çözümleri tartışmak üzere toplanan araştırmacılara büyük bir ekrandan ulaştırıldı.  

Broecker, küresel ısınmaya daha uç çözümler bulmak için insanoğlu ve dünyanın bilim toplumunun ciddi olarak çalışma zamanının geldiğini belirtti. Bu çalışmanın ise dünyanın atmosferinde devasa bir güneş kalkanı oluşturmak olduğunu ifade etti. Bu taktik “dünya mühendisliği”, sulfur çözümü”, “solar radyasyon yönetimi” ve “Pinatubo Strategy” olarak da anılıyor.

Bilim insanı, “Dünyayı birkaç derece daha ısınmaktan alıkoyacaksak “dünya mühendisliğine başvurmamız şart” diye konuştu. Süregelen eylemsizliğin faturasının ise dünyanın serasında daha şaşırtıcı sürprizlere yol açacağını da dile getirdi.

Kaynak: nbcnews.com

 

Haber Ara