Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

NYT: İsrail ordusu Gazze tünelleri karşısında şaşkın

İşgal ordusu, Hamas'ın okulların, hastanelerin ve camilerin altını kazdığını ısrarla iddia etmeye devam ederken, tünel sistemine yönelik hiçbir başarı gösteremedi.

4 Ay Önce Güncellendi

2024-01-17 09:14:16

NYT: İsrail ordusu Gazze tünelleri karşısında şaşkın

New York Times'ta dün yayınlanan bir makaleye göre, İsrail ordusu Hamas'ın Gazze'de inşa ettiği tünellerin boyutu ve kalitesi karşısında şaşkına döndü.

Tünel ağının başlangıçta 250 mil (400 km) yer altı geçitleri ve sığınakları içereceği tahmin ediliyordu. İsrail ordusu o zamandan beri bu tahminleri 350-450 mil (560-725 km) veya daha fazla olacak şekilde revize etti.

İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan iki yetkili, Gazze'nin altındaki tünellere açılan 5.700'e yakın ayrı giriş bulunduğunu söyledi. Ancak sayıların hiçbiri bağımsız olarak doğrulanamadı.

DENİZ SUYU İLE DOLDURMA ÇALIŞMASI BAŞARISIZ

NYT'ye konuşan İsrailli bir yetkili, tünelleri devre dışı bırakmanın "yıllar" sürebileceğini söyledi. Haritalarının çıkarılması, İsrailli esirlerin olup olmadığının kontrol edilmesi ve "onarılamaz hale getirilmesi" gerektiğini söyleyen yetkili, tünelleri deniz suyuyla doldurarak yok etmeye yönelik son girişimlerin "başarısız olduğunu" kabul etti.

Başka bir yetkiliye göre İsrail, tünellerin yerini belirlemek için Gazze'deki herhangi bir hastane, okul veya caminin altında bulunacağını varsayan bir "üçgen" modeli kullanıyor.

1_383

İsrail ordusu, NYT'nin "istihbarat hatası" olarak tanımladığı Gazze tünellerinin "kapsamını ve önemini" hafife aldı.

İşgal ordusu, tünel savaşında ölen ve yaralanan askerlerin gerçek sayısını açıklamadı. Resmi olarak, Gazze'deki kara harekâtının başlangıcından bu yana çatışmalarda neredeyse 190 asker öldürüldü, 240 kadar asker ağır yaralandı.

İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan bir asker, Gazze'nin kuzeydoğusundaki Beyt Hanun'da yaklaşık 50 tünelin yıkılmasında görev aldığını söyledi:

"Hepsi bombalar ve diğer patlayıcılarla donatılmıştı ve uzaktan çalıştırılacak şekilde kablolanmıştı."

Gazze Sağlık Bakanlığı'na göre, çatışmaların ilk 100 gününde çoğu çocuk ve kadın 24 binden fazla Filistinli öldürüldü, 60.000 kişi de yaralandı.

Haber Ara