Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Nükleer anlaşmanın kilidi: Bağışçıların savaşı

İran anlaşmasına karşı olan büyük bağışçılar lobi savaşlarında üstünlüğe sahip.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-18 16:09:18

Nükleer anlaşmanın kilidi: Bağışçıların savaşı

TİMETURK | HABER MERKEZİ

İran ile yapılacak nükleer anlaşmaya Kongre'de karşı çıkmak için mücadele veren gruplara; Sheldon Adelson, Paul Singer ve Haim Saban'ın bağışları 2010'dan bu yana toplamda 13 milyon dolara ulaştı.

Diğer tarafta ise George Soros ve diğer küçük bağışçılar bulunmakta. Soros ve vakfı diğer bağışçılara göre görece daha az sayılabilecek bir miktar olan 68.500 doları aynı zaman diliminde çatışmacı bir paktı benimseyecek lobi gruplarına bağışladı.

Bütün bu sayılan isimler başkanlık adaylarına ya da çok büyük siyasi hareket komitelerine harcadıkları çok büyük meblağlar ile bilinmekte. Ancak bu kez bu büyük bağışçılar İran anlaşması üzerinde çok hararetli tartışmalar yürüten gruplara büyük paralar yatıran insanlar olarak ortaya çıkmaktalar.  Bu, kongrede omuz omuza bir mücadelenin ortaya çıkmasına sebep oluyor.

Anlaşmaya karşı olanlar ile destekleyen çoğunluk arasındaki finansal eşitsizlik noktası zengin bağışçıların asıl ilgilendiği mesele. Normal siyasi ittifaklarda bu noktada çatışmalar yaşanmakta. Örneğin Andelson ve Singer Cumhuriyetçi adayların cömert para kaynakları iken, Saban ise Hillary Clinton'un yakın müttefikidir. Diğer yandan Soros ise  eski bir Demokrat bağışçıdır.

2010'dan bu yana Andelson'un vakfı 7 buçuk milyon,Singer'in vakfı en az 2.6 milyon ve Saban'ın vakfı 2.9 milyon dolarlık meblağı nükleer anlaşmaya karşı olan gruplara bağışlamışlardır.

Anlaşmaya açık bir biçimde karşı olan en az beş grup ve onların bağlaşığı olan PAC ya da hayırsever kanat, Andelson, Singer ve Saban'dan son beş senede hatırı sayılır meblağlarda bağışlar almışlardır.

Anlaşmayı destekleyenler ise kendilerine bu kadar çok sayıda ünlü destekçi bulamadılar. En azından anlaşmanın Kongre'de lobisini yapan 3 grup  milyarder yatırımcı Soros ve Rockefeller ailesinden 100binlerce dolar aldılar. Bunlar aynı zamanda Ploughshares Fon'undan önemli miktarda bağış aldılar.

Rockefeller Kardeşler Fon'u 425bin dolar bağış yaparken Soros 68.500 dolar, Ploughshares Fon'u 803.bin dolar bağış yapmıştır.

Bu gruplardaki bir çok siyasetçi bu tarz bağışların İran'daki grupların aktif destek çalışmalarını öne aldığını söylemekteler. Ancak bu para grupların bu meseledeki etkinliğini arttırmaya kesinlikle yardımcı olmaktadır. Adelson ve Singer vakıfları görüş için bildirilen taleplere hemen cevap vermedi. Haim Saban'ın sözcüsü, Saban Ailesi Vakfı'nın İran anlaşmasıyla ilgili olarak herhangi bir kuruluşa bağış yapılmadığını, önceden yapılan bağışlarınsa yapılma sebebinin başka olduğunu söyledi.

Ploughshares'in 2014 yıllık raporuna göre 100 bin dolar ve üzerinde bağışta bulunan en büyük bağışçıları  arasında milyarder fon yöneticisi Bill Oberndorf, Newyork Carnegie Şirketi, William & Flora Hewlett Vakfı, John D. & Catherine T. MacArther Vakfı ve Schooner Vakfı bulunmaktadır.

İran kavgasına akıtılan yüksek miktardaki para, Obama'nın anlaşmanın kabulü için ne kadar çok para yatırdığının göstergesidir. Kongrenin anlaşmayı değerlendirmesi için 60 günü var. Ancak Ağustos arasından dönene kadar herhangi bir oylama yapılmayacak. Yönetimin Capital Hill'i üst düzey yetkililerin brifingleri ile yağmura tutmasına rağmen Demokratlar henüz karar verebilmiş değil.

Aslı Washington Post'ta yayınlanan "Mega-donors opposing Iran deal have upper hand in fierce lobbying battle" başlıklı makale, Melahat Kemal tarafından TİMETURK için Türkçe'ye aktarılmıştır.

Haber Ara