Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Netanyahu hükümeti giderek zayıflıyor

İsrail Savunma Bakanı Lieberman’ın istifası sonrasında İsrail topraklarında hükümetin kötü kaderi ve karmaşa hüküm sürmeye başladı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-11-17 12:12:00

Netanyahu hükümeti giderek zayıflıyor

İsrail Savunma Bakanı Avigdor Lieberman'ın istifası sonrasında İsrail topraklarında hükümetin kötü kaderi ve karmaşa hüküm sürmeye başladı.

Netanyahu hükümeti uzun süre dayanacak mı?

Kargaşa, Cuma günü İsrail'de, Savunma Bakanı Avigdor Lieberman'ın istifasından sonra hüküm sürmeye başladı.

İktidar koalisyonuna yakın bir kaynak, erken seçimleri açıklarken bu bilgiler Netanyahu partisi tarafından hızla reddedildi.

Likud sözcüsü cuma günü yaptığı açıklamada, “İsrail tarihinin en doğru olduğu düşünülen hükümetine bir son vermek, başbakanın gözünde tarihi bir hata olacak.” Dedi.

Netanyahu cuma günü, koalisyonunun bir üyesi olan Milli Eğitim Bakanı Naftali Bennett ve Yahudi milliyetçi sağcı partisinin lideri ile görüştü. Görüşme, aşırı sağcı partiden gelen bir ültimatomdan önce gerçekleşti. Bennett'e yakın bir kaynağa göre,Netanyahu ile yapılan görüşmede mevcut hükümetle devam eden bir anlaşmanın anlamsız olduğu sonucuna varıldı.

Aynı kaynak ayrıca başka bir koalisyon ortağı olan Maliye Bakanı Moshe Kahlon'un, Bennett'in savunmaya atanmasına karşı olduğunu belirtti. Ama bu söylentiler Likud sözcüsünün imzasını taşıdığı içindoğruluğu tartışılıyor.

Netanyahu, hükümeti korumak için her türlü çabayı sarfetmek ve sağcı hükümetin 1992'de düştüğü aynı hatayı yapmamak niyetinde. Netanyahu solcuların iktidarda olması, “ Oslo'ya yol açtı.” “ İsrail Devleti için bir felaket “ dedi. Filistin Özerk Yönetimine ve Oslo Anlaşmalarına atıfta bulundu.

Bu kaynağa göre, yakın gelecekte Netanyahu, Dışişleri ve Sağlık Bakanlığı'nın yanı sıra, Savunma Bakanı'nın görevlerini de üstlenecek. Bu politik krizden dolayı koalisyon yetkilileri arasında daha fazla görüşme planlanıyor.

Lieberman'ın istifası ile olarak ortaya çıkan siyasi kriz, Filistin Hamas Hareketi ve Gazze'deki müttefikleri ile ateşkesin ardından geldi. Aşırı milliyetçi bakan, ateşkesi “teröre teslim“ olarak nitelendirdi ve ülkede erken parlamento seçimlerini istedi.

Lieberman ayrıca hükümetin Hamas yetkililerinin maaşlarını ödemek için Gazze Şeridi'ne birkaç milyon Katar doları verilmesi kararını da eleştirdi.

Kaynak: Le Monde, AFP

Haber Ara