Dolar

42,4890

Euro

49,5318

Altın

5.750,19

Bist

10.918,51

Netanyahu'dan Lübnan'a yeni tehdit

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Lübnan ve Gazze Şeridi'ndeki ateşkes anlaşmalarını 'demir yumrukla' uygulayacaklarını ve kendilerine zarar vermek isteyen herkese karşı mücadele edeceklerini açıkladı. Bu tehdit, ABD'nin Hazine Müsteşarı John Hurley aracılığıyla Lübnan yönetimine Hizbullah'ın İran kaynaklı finansmanını kesmesi için baskı yaptığı bir döneme denk geldi.

3 Hafta Önce Güncellendi

2025-11-11 17:34:15

Netanyahu'dan Lübnan'a yeni tehdit

Meltem Suat Timeturk Dış Haberler Servisi/Özel

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, dün Knesset'te yaptığı konuşmada, İsrail'in Lübnan ve Gazze Şeridi'ndeki ateşkes anlaşmalarını zorla uygulayacağını ve “İsrail'e zarar vermek isteyen herkese karşı mücadele edeceğini” duyurdu. Netanyahu, bu kararlılığını “Bizi yok etmek isteyenlere karşı, var olan ateşkes anlaşmalarını demir yumrukla uygulamaya kararlıyız. Lübnan'da her gün neler olduğunu görebilirsiniz” sözleriyle ifade etti. Bu sert söylem, ABD'nin Hizbullah'ın İran destekli finansman kaynaklarını kesmek için Beyrut'taki yetkililere yoğun baskı yaptığı bir döneme denk geldi.

ABD'nin Finansal Baskısı ve İsrail'in Askeri Tehdidi

Netanyahu'nun sert çıkışı, ABD'nin Hizbullah'ı finansal olarak izole etme çabalarıyla birleşince, Lübnan'daki siyasi istikrar ve güvenlik dengeleri üzerindeki baskının ne kadar arttığını gösteriyor.

İsrail'in “Demir Yumruk” Tehdidi

Zorla Uygulama: Netanyahu'nun “demir yumrukla uygulama” vurgusu, İsrail'in ateşkes anlaşmalarının şartlarına uyulmasını sağlamak için askerî güç kullanma niyetini açıkça ortaya koyuyor. UNIFIL'in 1701 sayılı Karar'ın ihlali olarak nitelendirdiği İsrail hava saldırıları, bu tehdidin somut bir örneğidir.

ABD'nin Hizbullah'a Yönelik Finansal Saldırısı

İran Etkisini Sonlandırma Çağrısı: ABD'nin Terörizm ve Mali İstihbarattan Sorumlu Hazine Müsteşarı John Hurley, Beyrut'taki yetkililere “İran'ın Hizbullah aracılığıyla sağladığı kötücül nüfuzunu sona erdirmeleri” çağrısında bulundu. Hurley, Washington'un Tahran'dan gelen finansman kaynaklarını kesme konusunda ‘çok ciddi' olduğunu vurguladı.

Finansman Yolları: ABD Hazine Bakanlığı, 2025 yılında döviz büroları aracılığıyla İran'dan Hizbullah'a on milyonlarca dolar transferini kolaylaştırmakla suçlanan üç Hizbullah üyesine yaptırım uyguladı. Bakanlık, İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun (DMO) Kudüs Gücü'nün çoğunlukla döviz büroları aracılığıyla Hizbullah'a 1 milyar dolardan fazla para aktardığını açıkladı.

Somut Adımlar Talebi: ABD heyeti, Lübnanlı yetkililere ‘yıl sonuna kadar somut adımlar atılması' talebiyle ‘kararlı ve net' bir mesaj gönderdi. Bu adımlar arasında kara para aklama ve nakit temelli ekonomiyle mücadele ile Hizbullah'a bağlı finans kuruluşu olan Karz-ı Hasen Vakfı'nın kapatılması yer alıyordu.

Fırsat Penceresi Vurgusu

Siyasi Fırsat: Hurley, Lübnan halkının “ülkesini geri kazanmasının anahtarının” İran'ın etkisini sona erdirmek olduğuna inandıklarını belirterek, “özellikle gelecek yıl yapılacak parlamento seçimlerine kadar olan süreçte, şu anda bir fırsat penceresi olduğunu” çok açık bir şekilde ifade etti. Bu, ABD'nin Lübnan'daki siyasi süreci Hizbullah'ın finansal gücünü kesmek için bir araç olarak gördüğünü gösteriyor.

Yorum Yap

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
SON VİDEO HABER

Endonezya'daki büyük sel felaketinde 753 kişi hayatını kaybetti

Haber Ara