Dolar

32,3380

Euro

34,8413

Altın

2.391,84

Bist

10.276,88

'NATO ülkeleri liderlerinde 'savaş hali' var'

Macaristan Dışişleri Bakanı Szijjarto, ABD liderliğindeki bloğun Rusya ile zaten çatışma halindeymiş gibi davrandığını söyledi.

2 Hafta Önce Güncellendi

2024-04-22 21:24:53

'NATO ülkeleri liderlerinde 'savaş hali' var'

Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto bugün yaptığı açıklamada, her iki bloğun Ukrayna ihtilafına ilişkin tutumuna atıfta bulunarak, AB ve NATO'nun savaşa hazırlanıyor gibi göründüğünü söyledi.

Szijjarto, AB dışişleri ve savunma bakanlarının Lüksemburg'daki toplantılarının büyük kısmının Ukrayna'ya daha fazla mühimmat ve silah gönderilmesine adandığını kaydetti.

Bakan, Macar TV'ye yaptığı açıklamasında, “Brüksel, bir dünya savaşına hazırlanarak cephede Ukrayna için giderek daha kötüleşen duruma tepki veriyor” dedi.

Szijjarto'ya göre, NATO üyesi ülkelerin pek çok lideri bir tür "savaş psikozu"ndan muzdarip, sanki Rusya'yla zaten savaş halindeymiş gibi hissediyorlar. Bakanların toplantısındaki havayı, saatlerce "neredeyse herkesin Ukrayna'ya hangi silahlardan kaç birim ve hangi programa göre tedarik etmeye hazır olduklarından" boş olan stokları konuştuğu bir ordu karargâhı şeklinde tanımladı.

Bakan, Kiev'in silahlanma politikasını sorgularken, “Soru şu: Eğer strateji daha önce işe yaramadıysa şimdi neden işe yaramalı? Silah tedariğinin yalnızca çatışmaların uzamasına ve dünya savaşı riskinin artmasına yol açacağını düşünüyoruz." ifadesini kullandı.

Macaristan, savaş alanında kötüleşen durumun Ukrayna'yı barış arayışına motive etmesi gerektiğine inanıyor; bu barışın şartlarının her iki tarafça da tartışılması gerekiyor. Kiev yakın zamanda İsviçre'de bir “barış konferansı” düzenlemeye çalıştı, ancak bu Rusya'nın katılımı olmadan yapıldı.

Szijjarto, Macaristan'ın Ukrayna'ya daha fazla askeri yardım göndermeyi koordine etme yönündeki AB veya NATO çabalarına katılma niyetinde olmadığını, ancak Budapeşte'nin bunu yapması için Brüksel'den güçlü bir baskıyla karşılaşacağını belirtti.

Ayrıca Avrupa'daki barışsever herkesin Kasım ayında yapılacak ABD başkanlık seçimlerini ve başkan adayı Donald Trump'ın zaferini beklediğini belirten bakan, eski başkanın ABD yönetimini Ukrayna ihtilafını körüklemekle suçladı ve seçildiği takdirde bunu birkaç gün içinde durduracağını iddia etti.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Trump'ın başkanlık adaylığını açıkça onayladı. Bu arada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Joe Biden'ı Beyaz Saray'da tutmanın Moskova'nın çıkarları açısından en iyi sonuç olacağını söylemişti.

Russian Today

Haber Ara