Dolar

32,4862

Euro

34,6817

Altın

2.406,01

Bist

10.045,74

Mutfağı yenilerken 400 yıllık hazine buldu

Betty ve Robert Fooks çifti tarafından İngiltere'nin güneyinde bulunan evlerinin mutfak zemininin altında keşfedilen 'Poorton madeni para külçesinin' açık artırmada 35.000 sterline (43 bin 570 dolar) satılması bekleniyor.

2 Hafta Önce Güncellendi

2024-04-18 20:13:07

Mutfağı yenilerken 400 yıllık hazine buldu

Bir mutfağı yenilemek pahalı olabilir, ancak Dorset'ten bir çift, zeminin altına gizlenmiş 1.000 taneden fazla 17. Yüzyıl'dan kalma madeni para keşfettikten sonra bunun "kazançlı bir iş" olduğunu gördü.

Betty ve Robert Fook, Dorset'teki çiftlik evlerinde daha fazla tavan yüksekliği oluşturmak için mutfağın beton zeminini sökerken, ziraat mühendisi Robert, 400 yıllık madeni paralarla dolu, kırık bir çömlek kasesi keşfetti.

Çift, durumu yetkili irtibat memuruna bildirdi ve eser, temizlik ve kimlik tespiti için British Museum'a gönderildi. Poorton külçesi olarak bilinen madeni paralar, Dorset'teki “Dük'ün Müzayedecileri”nde satışa çıkacak ve yaklaşık 35.000 sterlin değerinde bir fiyata ulaşması bekleniyor.

3_294

Evin hanımı Betty Fooks keşifle ilgili şunları söyledi:

"Burası 400 yıllık bir ev, dolayısıyla yapılacak çok iş vardı. Tüm zemini ve tavanı söküp taş duvarlarını yeniden ortaya çıkarıyorduk. Bize daha fazla tavan yüksekliği sağlaması için zemin katını alçaltmaya karar vermiştik. Bir akşam çocuklarla birlikteydim ve kocam kazmayla kazı yaparken bir şey bulduklarını söylemek için beni aradı. Bulduğu bütün paraları bir kovaya koydu. Zemini alçaltmaya karar vermemiş olsaydık hâlâ orada saklı kalacaklardı. Sanırım gömen kişi onları geri almak üzere saklamıştı ama hiç şansı olmadı."

2_493

Ekim 2019'da keşfedilen bu çömlekte kral I. James ve kral I. Charles damgalı altın paralar, gümüş kronlar, şilinler ve altı penilikler ile I. Elizabeth ve prens ve prenses Philip ve Mary damgalı gümüş şilinler ve altı penilik paraları bulunuyor.

1_493

“Dük'ün Müzayedecileri”nde uzman olan Julian Smith şunları söyledi:

“Ev batı Dorset'te küçük bir köyde yer alıyor ve 17. yüzyıldan kalma bir ev. Mülk, 2019 yılında mevcut sahipleri tarafından satın alındı ve kapsamlı bir yenileme projesine başlandı. Modern beton zemin kaldırıldı ve mülkün alt katlarına daha fazla yükseklik sağlamak için zemin yaklaşık 60 cm kadar kazıldı. Bazı bölgelerde betonun altında eski kaldırım taşlarına rastlandı ancak madeni paraların bulunduğu alan sadece topraktı. Paralar, kimlik tespiti ve temizlik işlemleri için British Museum'da bulunuyor, uzmanlar paraların tek seferde oraya yerleştirildiğini düşünüyorlar."

Satış'ın 23 Nisan'da gerçekleşeceği öğrenildi.

The Guardian

Haber Ara