Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Müslüman Kardeşler lider kadrosundan 8 isme daha idam cezası

Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın önde gelen eski liderleri Muhammed Bedi ve Mahmud Ezzat, Kahire mahkemesi tarafından idamla cezalandırılan isimler arasında...

2 Ay Önce Güncellendi

2024-03-04 23:35:16

Müslüman Kardeşler lider kadrosundan 8 isme daha idam cezası
Müslüman Kardeşler'in eski yüksek rehberi Muhammed Bedi, başkent Kahire'de görülen duruşmada...

The National'a konuşan Kahire'deki mahkeme yetkilileri, aralarında teşkilatın eski yüksek rehberi Muhammed Bedi'nin de bulunduğu, Müslüman Kardeşler grubundan sekiz üyenin asılarak ölüm cezasına mahkum edildiğini doğruladı.

Bedi, Müslüman Kardeşler'in sekizinci büyük rehberi olarak sayılıyordu. 2010 ile 2013 yılları arasında teşkilata liderlik etmişti. Bu dönemde, Abdülfettah Sisi'ye darbenin yolunu açan, Müslüman Kardeşler'in desteklediği hükümete karşı ordunun önderlik ettiği ayaklanma sırasında tutuklanmıştı.

2013'ten 2020'de tutuklanana kadar Müslüman Kardeşler'in genel rehber vekili olan Bedi'nin halefi Mahmud Ezzat da idam cezasına çarptırıldı.

Ölüm cezasına çarptırılan diğer kişiler, diktatör Hüsnü Mübarek'in devrilmesiyle sonuçlanan yaygın protestoların ardından Muhammed Mursi'nin 2012'de Mısır'ın cumhurbaşkanı seçildiği Müslüman Kardeşler tarafından desteklenen siyasi parti Özgürlük ve Adalet Partisi'nin rehberlik bürosu üyeleri.

Bu isimler, Genel sekreteri Muhammed El Beltagi; Mursi'nin bakanı Usame Yasin; Mursi yanlısı vaiz Saffet Hegazi; eski milletvekili Amir Zaki ve büro üyeleri Essam Abdülmecid ve Muhammed Abdulmaksud.

Sözkonusu kadro, Mursi'nin iktidardan uzaklaştırılmasını protesto etmek amacıyla Kahire'nin Nasr Şehri bölgesindeki Rabia Meydanı'nda büyük bir oturma eylemi düzenledikten sonra açılan davada yargılanmaya başlanmıştı.

6 hafta süren protestonun ardından Mısır ordusu protestoyu dağıttı. Dağılma sırasında yüzlerce kişi öldürüldü.

8 isim Cumhurbaşkanı Sisi'nin hükümetini devirmek için komplo kurmak, oturma eylemi düzenleyerek ihtilaf ve "ulusal ayrılık" yaratmayı planlamak ve ülkenin anayasal düzenini çökertmek için oturma eylemini sürdürmek gibi çeşitli suçlamalarla cezalandırıldı. Sanıkların karara itiraz hakkı bulunacak.

Öte yandan oturma eyleminin yapıldığı meydanın da adı değiştirildi.

Yetkililer, bugün aynı davada diğer 37 sanığın ömür boyu hapis cezasına çarptırıldığını, altı sanığın 15 yıl ağır çalışma cezasına çarptırıldığını ve 21 sanığın tüm suçlamalardan beraat ettiğini doğruladı.

2013 yılında Mursi'nin devrilmesinin ardından iktidara gelen Sisi yönetimindeki devlet güvenlik teşkilatları, Müslüman Kardeşler'e karşı yoğun bir baskı uyguluyor.

2013'ten bu yana yüzlerce kişi tutuklandı ve insan hakları grupları mahkumların infazını kınadı.

Müslüman Kardeşler'in isimleri, yurtdışından Sisi hükümetine karşı bir medya kampanyası başlattı.

Kendi adına Sisi, Müslüman Kardeşler'i ve onun yabancı ortaklarını, kendi hükümetini devirmek ve Mısır'da iktidara geri dönmek amacıyla Mısır'da kasıtlı olarak kargaşayı kışkırtmakla suçladı.

Kaynak: thenationalnews

Haber Ara