Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Musk'ın şirketi ABD istihbaratı için casus uydu ağı kuruyor; 'Kimse saklanamaz'

SpaceX'in ABD istihbarat teşkilatı ile gizli bir sözleşme kapsamında yüzlerce casus uydudan oluşan bir ağ kurduğunu söyleyen kaynaklar, Elon Musk'un uzay şirketi ile ulusal güvenlik teşkilatları arasındaki bağların derinleştiğini ortaya koyuyor.

2 Ay Önce Güncellendi

2024-03-16 21:33:45

Musk'ın şirketi ABD istihbaratı için casus uydu ağı kuruyor; 'Kimse saklanamaz'

Kaynaklara göre ağ, SpaceX'in Starshield iş birimi tarafından, casus uyduları yöneten bir istihbarat teşkilatı olan Ulusal Keşif Bürosu (NRO) ile 2021 yılında imzalanan 1,8 milyar dolarlık bir sözleşme kapsamında inşa ediliyor.

Planlar, SpaceX'in ABD istihbarat ve askeri projelerine katılımının boyutunu gösteriyor ve Pentagon'un kara kuvvetlerini desteklemeyi amaçlayan geniş, alçak Dünya yörüngesindeki uydu sistemlerine daha derin bir yatırım yaptığını gösteriyor.

Kaynaklar, programın başarılı olması durumunda ABD hükümetinin ve ordusunun dünyanın hemen her yerindeki potansiyel hedefleri hızlı bir şekilde tespit etme yeteneğini önemli ölçüde artıracağını söyledi.

Reuters, ilk kez SpaceX sözleşmesinin, alçak yörüngelerde sürü halinde çalışabilen, Dünya görüntüleme yetenekleri taşıyan yüzlerce uyduya sahip güçlü yeni bir casus sistemi için olduğunu ve Musk'un şirketinin birlikte çalıştığı casus teşkilatının da bu şirket olduğunu duyurdu.

Reuters, yeni uydu ağının ne zaman devreye gireceğini belirleyemediği gibi, başka hangi şirketlerin programa dahil olacağını belirleyemedi.

Dünyanın en büyük uydu operatörü SpaceX, sözleşmeye, projedeki rolüne ve uydu fırlatmalarına ilişkin ayrıntılara ilişkin çok sayıda yorum talebine yanıt vermedi. Pentagon ise, yorum talebini NRO ve SpaceX'e devretti.

NRO, yaptığı açıklamada, karmaşık bir uydu sistemi geliştirme misyonunu ve diğer devlet kurumları, şirketler, araştırma kurumları ve ülkelerle olan ortaklıklarını kabul etti, ancak Reuters'in SpaceX'in bu çabaya katılımının kapsamı hakkındaki bulguları hakkında yorum talebini cevapsız bıraktı.

Bir sözcü, "Ulusal Keşif Bürosu, dünyanın şimdiye kadar gördüğü en yetenekli, çeşitli ve dayanıklı uzay tabanlı istihbarat, gözetleme ve keşif sistemini geliştiriyor" dedi.

Kaynaklar, uyduların yerdeki hedefleri takip edebildiğini ve bu verileri ABD istihbaratı ve askeri yetkililerle paylaşabildiğini söyledi.
Prensip olarak bu, ABD hükümetinin dünyanın neredeyse her yerindeki sahadaki faaliyetlerin sürekli görüntülerini hızlı bir şekilde yakalamasına olanak tanıyacağını, istihbarat ve askeri operasyonlara yardımcı olacağını eklediler.

Kaynaklardan üçü, 2020 yılından bu yana SpaceX'in Falcon 9 roketlerindeki diğer uyduların yanı sıra yaklaşık bir düzine prototipin fırlatıldığını söyledi.

ABD hükümetinin yörüngedeki nesnelere ilişkin veri tabanı, ne şirketin ne de hükümetin şimdiye kadar onaylamadığı uyduları konuşlandıran birkaç SpaceX misyonunu gösteriyor. İki kaynak bunların Starshield ağı için prototip olduğunu doğruladı.

Tüm kaynaklar, ABD hükümetinin programını tartışmaya yetkili olmadıkları için isimlerinin gizli kalmasını istedi.

"KİMSE SAKLANAMAZ"

Pentagon büyük bir SpaceX müşterisi ve Falcon 9 roketlerini uzaya askeri yük taşımak için kullanıyor. Kaynaklardan biri, Starshield'ın 2020'de fırlatılan ilk prototip uydusunun, SpaceX'in sonraki 1,8 milyar dolarlık ödül için konumlandırılmasına yardımcı olan yaklaşık 200 milyon dolarlık ayrı bir sözleşmenin parçası olduğunu söyledi.

Planlanan Starshield ağı, tüketicilere, şirketlere ve devlet kurumlarına neredeyse küresel internet sağlamak üzere uzayda yaklaşık 5.500 uyduya sahip olan SpaceX'in büyüyen ticari geniş bant takımyıldızı Starlink'ten ayrı bir ağ.

Gizli casus uydu ağı, ABD hükümetinin uzayda en çok aranan yeteneklerinden birini temsil ediyor çünkü Dünya üzerindeki faaliyetlerin en kalıcı, yaygın ve hızlı kapsamını sunmak üzere tasarlandı.

Kaynaklardan biri, ağın erişim alanını açıklarken sistemin potansiyel kapasitesi hakkında "Kimse saklanamaz" dedi.

Starshield ağı, kısmen casus uydu sistemlerini yüksek yörüngelerdeki hantal, pahalı uzay araçlarından uzağa genişleterek, ABD ile rakipleri arasında uzayda baskın askeri güç olma yönünde yoğunlaşan rekabetin bir parçası. Bunun yerine geniş, alçak yörüngeli bir ağ, Dünya'nın daha hızlı ve neredeyse sabit bir şekilde görüntülenmesini sağlayabilir.

Çin ayrıca kendi uydu ağını inşa etmeye başlamayı planlıyor.

Pentagon, Rusya'dan gelen ve tüm uydu ağlarını devre dışı bırakabilecek uzay silahı tehditleri konusunda uyardı.

Starshield, gelişmiş uzay güçlerinin saldırılarına karşı daha dayanıklı olmayı hedefliyor.

Kaynaklardan ikisi şunu söyledi:

"Ağın aynı zamanda ABD hükümetinin uzaktan algılama yeteneklerini büyük ölçüde genişletmesi amaçlanıyor ve görüntüleme sensörlerine sahip büyük uyduların yanı sıra uydular arası lazerler kullanarak görüntüleme verilerini ve diğer iletişimleri ağ üzerinden daha fazla sayıda aktarma uydusundan oluşacak."

NRO ise, ABD Uzay Kuvvetleri ve CIA personelini içeriyor ve Pentagon ve diğer istihbarat teşkilatları için gizli uydu görüntüleri sağlar.

Kaynaklardan üçü, casus uyduların başka bir şirket tarafından sağlanan sensörleri barındıracağını söyledi.

Reuters

Haber Ara