Dolar

32,4273

Euro

34,8070

Altın

2.430,62

Bist

9.915,62

Moskova Müftüsü'nden kripto para fetvası

Moskova Müftüsü İldar Alyautdinov Cuma günü yaptığı açıklamada, Rusya Ulema Konseyi'nin Müslümanların belirli koşullar altında kripto para birimiyle yatırım yapmalarına izin veren bir kararnameyi kabul ettiğini söyledi.

5 Ay Önce Güncellendi

2023-12-24 14:53:31

Moskova Müftüsü'nden kripto para fetvası

Rusya Müslüman topluluğunun otoritesi sayılan Ulema Konseyi, 2023'teki son toplantısında bankacılık, aile hukuku ve blockchain konularını İslam hukuku (Şeriat) perspektifinden tartışmıştı.

Müftü Alyautdinov, RIA Novosti'ye verdiği demeçte, konseyin "insanların yaşam kalitesinde iyileşmeye yol açan internet teknolojilerinin geliştirilmesini desteklediğini" söyledi.

6586041020302725bc74390e

Alyauntdinov, bu nedenle "kripto para biriminin dolaşımına ve yatırımına bir dizi şarta bağlı olarak izin verildiğine" karar verildiğini açıkladı.

İzin alınması için kripto para biriminin bir emtia, para birimi veya finansal varlık olması gerekiyor.

İSLAM ALİMLERİ TAVSİYE ETTİ

Alyautdinov, Almanya, Türkiye, Ürdün ve Mısır'dan İslam alimlerinin de bu sonuca varma konusunda Ulema'ya tavsiyelerde bulunduğunu belirtti.

Kripto para birimleri konusu İslam hukukçuları arasında uzun zamandır tartışılıyor. Bazı alimler ilgi uyandırmadığı için bunların kullanımını onaylarken, bazıları spekülasyona vardığı için karşı çıkıyor. Her iki durum da şeriata göre “haram” yani yasak olarak değerlendiriliyor.

Konsey ayrıca, İslami bankacılık ve finans araçlarının deneysel kullanımına izin veren yakın zamanda kabul edilen Rus yasaları ışığında, Rus Müslümanlarının konut satın almak için ipotek kredisi alıp alamayacağını da tartıştı. Bu konuda ise henüz kesin bir sonuca varılmış değil.

Müftü, Rusya'daki Müslümanların konut ihtiyaçlarını İslami bankacılık yoluyla da çözebileceklerini ileri sürerek, bunun değerlendirilmesi için hükümete "samimi şükran ve takdirlerini" ifade etti.

Bu arada, Ulema'nın "teolojik gelişmelerde gerekli düzeltmelerler birlikte ek açıklamalar yapacağı, ipotek fetvası üzerindeki çalışmanın da devam edeceğini söyledi.

RT

Haber Ara