Dolar

32,3514

Euro

34,7862

Altın

2.408,84

Bist

10.045,74

Mısır IŞİD'e karşı İsrail'le birlikte çalışıyor

Mısır Devlet Başkanı Abdel Fattah Al-Sisi basına konuşarak ülkesinin İsrail ile 'geniş çapta bir işbirliği içinde olduğunu” dile getirdi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-01-04 11:56:06

Mısır IŞİD'e karşı İsrail'le birlikte çalışıyor

Al-Sisi, Kuzey Sina'da Msıır ordusunun teröristlere karşı İsrail'le işbirliği yaptığını dile getirdi. Sisi, bu açıklamalarını CBS Kanalı'nda yayınlanan “60 Dakika” programında gerçekleştirdi.

İsrail'le olan işbirliğinin iki ülke arasındaki bütün zamanların en yakın ilişkisi mi olduğu sorusuna ise “Doğrudur… İsrail'le geniş çaplı bir işbirliği içindeyiz” yanıtını verdi.

Mısır, Sina Yarımadası'nda yıllardır isyanlarla mücadele ediyor. Bölgedeki birçok saldırı ise Mısır'ın IŞİD bağlantıları tarafından gerçekleştiriliyor.

Şubat ayında Mısır “Sinai 2018” adında bir operasyon gerçekleştirerek Sina Yarımadası'nı IŞİD'den temizlemeye çalıştı.

Mısır ve İsrail arasında 1979 yılında yapılan barış antlaşması Mısırlıların Sina Yarımadası'na konuşlanmasına sıkı tedbirler getiriyor. Yarımadaya gerçekleştirilecek olan bir saldırı ise İsrail'le işbirliğini gerektiriyor.

Son yıllarda dikkat çekici şekilde İsrail, IŞİD'in yerel unsurlarıyla çatışan Mısır ordusunun yarımadadaki varlığını arttırmasına birçok kere izin verdi.

Geçtiğimiz yıl The New York Times İsrail'in Mısır'ın onayıyla Kuzey Sina çölündeki IŞİD hedeflerine hava saldırıları düzenledi.

Amerikalı ve İngiliz kaynaklara dayandırılan haberde İsrail savaş uçaklarının iki yıl içinde belirlenen hedeflere 100'den fazla sayıda hava saldırısı düzenlediği öne sürüldü.

Mısır ordu sözcüsü sonrasında haberi şiddetle kınadı ve “güvenilir” olmadığını belirtti. Mısır'ın Kuzey Sina'da yerel polis gücü eşliğinde askeri operasyon gerçekleştirecek tek varlık olduğu belirtildi.

Mısır İsrail'le 1979 yılında barış antlaşması imzalayan ilk Arap ülkesi olsa da iki ülke arasındaki bağlar hep resmiyette soğuktu ve Mısır'ın politik elitleri İsrail'le ilişkilerin normalleşmesine düşman kalmışlardı.

Sisi ise kendi yönetiminde İsraillileri ve Filistinli Arapları barış için gördüğü “gerçek bir fırsat”ı yakalamaya teşvik etti. Mısır'ın ise İsrail'le barış çabalarını övdü. Geçtiğimiz Eylül ayında ise İsrail ve Filistin Yönetimi arasındaki barış görüşmelerinin sürdürülmesi çağrısını yineledi.

Kaynak: israelnationalnews.com

 

Haber Ara